100 yaşındaki Badan: Bu başka bir savaş

İsviçreli Crousaz Badan, Haziran ayında 100 yaşına girecek. İkinci Dünya Savaşı’nı yaşadı. Badan’a göre Covid-19 salgını başka bir savaş biçimi: “Bir savaş gibi, ama önceleri birbirine yardım eden insanları görüyorduk, şimdi birbirinden kaçıyorlar.”

İsviçreli RTS medyasına konuşan Fransızca dilli Vaude kantonundaki Crousaz Badan, bir dağ evinde yalnız yaşıyor. “Kendi evinde yaşamın” günlük hayatında fazla bir değişiklik yapmadığını söyleyen Badan, “Eskiden gelen arkadaşlarım vardı, şimdi telefonlaşıyoruz. Haftada iki kez yemek geliyor bana” diyor.

Kendisine yardım edenlere minnettarlığını ifade eden Badan, “Burada tek başına yaşamak istemeyen çok sayıda insan var ama, ben buraya bayılıyorum. Korkmuyorum ve sanırım hiçbir zaman korkmadım” diye ekliyor.

Badan, sağlık krizinin başından bu yana İkinci Dünya Savaşı ile çok kez kıyaslamada bulunmuş. Badan, büyük savaşı 20’li yaşının başında yaşamış.

Badan, “Mikropla savaş, biraz savaş gibidir, ancak önceleri birbirine yardım eden, sarılan insanları görüyorduk, şimdi ise birbirinden kaçıyorlar” diyor.

Bugün durumun eskiye göre farklı olduğunu da kabul eden Badan, “Çünkü şimdi her şey biliniyor, eskiden köyde neler oluyor bilmiyorduk” ifadelerini kullanıyor.

100 yaşındaki Badan, 20 yaşındayken yaşamının şimdiye göre daha ağır olduğunu da sözlerine ekliyor.