200 belediye başkanından AB’ye ‘sıfır karbon’ çağrısı

Avrupa’da 200’ü aşkın kentin belediye başkanı Avrupa Birliği’ni 2050 yılına kadar “sıfır karbon” hedefi belirlemesini istedi.

Avrupa Birliği’nin 9 Mayıs’ta Romanya’daki zirvesi öncesi, aralarında Paris, Milan, Londra, Stockholm, Amsterdam, Atina, Stuttgart ve Oslo’nun da olduğu 200’ü aşkın kentin belediye başkanı ortak bir açıklama yayınladı.

AB içerisinde ve dışında yer alan 210 Avrupalı belediye başkanının imzasını taşıyan açıklamada, AB yöneticileri uzun vadeli iklim stratejisi belirlemeye çağrıldı.

Belediye başkanları, 2050 yılına kadar karbon emisyonlarının sıfır düzeyine indirilmesini öngören bir strateji izlenmesini istedi.

AB, 1990 düzeyine kıyasla 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 40 oranında düşürmeyi taahhüt etmişti. AB’nin 2020’de yüzyılın ortası için uzun vadeli projesini de sunması bekleniyor.

Avrupa Komisyonu, Kasım sonunda “sıfır karbon” hedefine 2050’de ulaşmak için kendi stratejisini açıklamıştı.

Belediye başkanları, Avrupa Komisyonu’nun aldığı bu tutumun Avrupa ve dünyanın geleceği için tek seçenek olduğunu belirtti.

Ortak mektupta, “Avrupa Konseyi’nin önünde şimdi bu eşsiz vizyonu somutlaştırma fırsatı bulunduğunu düşünüyoruz” denildi

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, “Avrupalı yöneticiler anlaşmazlıklarını bir tarafa bırakarak, iklim eylemi alanında gerekli tutkulu ve cesur kararları almalı” dedi. İklim için ittifak kuran büyük kentlerin başkanlığını yapan Hidalgo, “Avrupa gelecekte iklim sorununda küresel bir lider olmalı. Zamanımız halen varken harekete geçmezsek gelecek kuşaklar bizi affetmeyecek” diye ekledi.