2020’de sadece 10 doğal afet 13 milyon kişiyi yerinden etti

Britanya’da faaliyet gösteren Christian Aid adlı kuruluşun yayınladığı rapora göre, son yıllarda artan doğal afetlerin sadece onu bu yıl 13 milyonu aşkın kişiyi yerlerinden etti.

Christian Aid raporuna göre, 2020 yılında dünyada meydana gelen başlıca 10 büyük doğal afetin maliyeti oldukça yüksek oldu. İlk on doğal afet nedeniyle tüm dünyada en az 3 bin 500 kişi yaşamını yitirirken, 13,5 milyon kişi de yerlerinden oldu.

Avustralya’daki büyük orman yangınlarından Karayipler’deki tayfunlara kadar birçok doğal afetin ele alındığı raporda, 10 büyük doğal afetin maliyetinin ise 150 milyar doları aştığına dikkat çekiliyor.

Yakın dönemde The Lancet’te yayınlanan bir araştırmanın sonuçlarının da paylaşıldığı raporda, doğal afetlerin sigorta şirketlerince tazmininin ülkeden ülkeye değiştiğine işaret edildi. Buna göre, yoksul ülkelerdeki maddi zararların sadece yüzde 4’ü karşılanabilirken, gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 60’lara kadar çıkıyordu.

Doğal afetlerin giderek artmasında atmosferdeki kirlenme nedeniyle sınırlandırılamayan küresel ısınmanın etkisinin olduğu biliniyor. Küresel ısınmanın ilk ölçümlerin yapıldığı 19’uncu yüzyıla oranla 1,1 derece kadar arttığı biliniyor.

Isınmanın 2100 yılına kadar en fazla 2 derece ile sınırlandırılması amaçlanıyor. Aksi halde çok daha büyük afetlerin yaşanması ve yüz milyonlarca kişinin iklim mültecisi konumuna düşmesi kaçınılmaz olacak.