2100’e kadar kutup ayıları yok olabilir

Bilim insanları, kutup ayılarının 2100 yılına kadar yok olabileceğini ve böylesi bir durumda bütün sistemin bozulacağını belirtti.

Nature Climate Change dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre kutup ayılarının yok olması durumunda dünya sistemi tamamen bozulacak.

Konuya ilişkin araştırma yapan iki bilim insanı kutup ayılarının yaşam alanlarının, yemek için fokları yakaladıkları buz kütlelerinin yok olmasının, kutup ayılarının da sonunu getirebileceğine dikkat çekti.

Araştırmayı yayan bilim insanları Martin Vancoppenolle ile Géraldine Véron Franceinfo’ya konuştu.

Kutup ayılarının ne kadar süre aç kalabileceğinin hesaplandığına dikkat çeken Martin Vancoppenolle, “Kışın, yaz için yeterince yağ biriktirmek için çok yiyorlar, yazın da aç kalıyorlar. 100 gün boyunca bir şey yemeden dişi kutup ayıları, yavruları emzirmekte zorlanır ve yavrular ölür. 200 günden itibaren de yetişkin kutup ayıları hayatta kalmakta zorlanır, çünkü enerjileri kalmaz. Bu sonuca ulaşmak için tanıdığı bilim insanları ayıların enerji toplama yöntemleri üzerinde çalışma yürüttü” diye konuştu.

2050’ye kadar kutup ayılarının yaşam, oyun ve avlanma alanları yok olursa Martin Vancoppenolle, kutup ayılarının da yok olacağını sözlerine ekledi.

Géraldine Véron ise araştırma soncunda açlığın beyaz ayıların üreme ve hayatta kalmalarını çok çok zorlayacağını belirtti. Véron, yapılan bazı araştırmalarda ise 2100 yılına kadar kutup ayıları yok olmazsa bile üreme oranının çok çok düşük olacağına dikkat çekildiğini söyledi.

Buzulların azalması ile kutup ayısı nüfusunun da gittikçe azaldığını ifade eden Véron, “Kilo kaybı, üremede azalma zaten görülüyor” dedi.

Vancoppenolle ise kutup ayılarının beslenme zincirinin en üstünde olduğunu vurguladı.

Kutup ayılarının düzenleyici bir rolü olduğunu belirten Vancoppenolle, kutup ayılarının yok olmasının fok nüfusunun artışına, fok nüfusunun artışının da diğer deniz canlıların azalmasına sebep olacağını sözlerine ekledi.

Böylesi bir durumun da ekoloji üzerinde ciddi bir zararının olacağını dile getiren Vancoppenolle, “Kutup ayıları anahtar bir rol oynuyor. Ekosistemin bir tabakasının ortadan kaldırılması durumunda diğer tabakalarda beklenmeyecek olumsuzlukların yaşanması durumu olabilir” dedi.

Géraldine Véron, buzul ve ara buzul çağlarında kutup ayılarının iklim değişikliğinin sonuçlarına maruz kaldığını hatırlattı. Şu anda yaşananın çok hızlı ve uç olduğunu vurgulayan, şöyle konuştu: “Bazıları adapte olabiliyor. Şimdiden somon ve balina karkasları ile besleniyor. Ama bu durumda diğer canlılarla bir rekabet yaşanıyor. Kutup ayılarının bu değişikliğe uyup uyamayacağı konusunda net değiliz.”

Arktik bölgesinde insan tüketimi için av oranının kısıtlanması gerektiğine de Véron dikkat çekti.