Afrika’da fillerin yok oluşu önlenemiyor

Yapılan son araştırmalar, Afrika’daki fillerin aradan geçen sürede üçte ikiden fazla oranda azaldığını ve yakın gelecekte yok olabileceklerini gösteriyor.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (UICN) adlı kuruluşun yayınladığı rapora göre, Afrika’daki bazı fil türlerinin popülasyonundaki düşüş yüzde 80’leri dahi buluyor.

UICN tarafından yayınlanan tehlike altındaki canlı türlerine ilişkin ‘kırmızı listede’ özellikle fillerin durumu dikkat çekiyor. Rapora göre, daha çok Batı ve Orta Afrika’daki ormanlarda bulunan Afrika Orman Fili (Loxodonta cyclotis) türü son 30 yılda yüzde 86 oranında azalarak neredeyse yok olma aşamasına geldi.

Aynı zamanda dünyanın şu andaki en büyük kara hayvanı olarak bilinen Afrika Savan filinin (Loxodonta africana) maruz kaldığı tehlike de benzer düzeyde. UICN’ye göre, bu fillerin nüfusu son 50 yılda yüzde 60 oranında geriledi.

UICN verilerine göre, 1970’de sayıları 1,5 milyon civarında tahmin edilen Afrika’daki tüm fil türlerinin nüfusu 2016’ya kadarki 46 yıllık sürede 415 bine kadar gerilemişti. Bu da üçte ikiden fazla bir düşüş demek.

YAŞAM ALANLARININ YOK EDİLMESİ VE FİLDİŞİ AVCILARI

Afrika’daki filleri yakın dönemde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakan bu durumun nedenleri arasında ikisi öne çıkıyor. Kıtada nüfusun artmasıyla birlikte ormansızlaştırma da oldukça hızlı bir biçimde önü alınamaz bir tehlike oldu. Yaşam alanlarının yok olması nedeniyle özellikle Afrika orman fillerinin nüfusu düşüyor.

Bir diğer neden ise, fildişi ticareti nedeniyle yapılan katliamlar. Birçok ülkenin uluslararası toplumun desteğiyle aldığı önlemlere rağmen her yıl en az 20 ila 30 bin arasında filin bu amaçla katledildiği hesaplanıyor.

Save the Elephants adlı kuruluş ile UICN bünyesindeki uzmanlar grubunun başında olan Benson Okita-Ouma’ya göre, yaşanan düşüşler oldukça ciddi boyutlarda ve tehlikeyi net bir şekilde ortaya koyuyor.

İSMİNİ FİLLERDEN ALAN ÜLKEDEKİ ACI DURUM

The Conversation’da Afrika’daki fillerin durumuna ilişkin bir makalesi yayınlanan Fildişi Sahili’ndeki Félix Houphouët-Boigny Üniversitesi öğretim görevlilerinden Sery Ernest Gonedelé Bi, kıtadaki ormansızlaştırmanın filleri yok etme aşamasına getireceğine dikkat çekiyor. Kıtada kalan 400 bin kadar filin 5 bin 500 kadarının önemli bir kısmının bulunduğu Fildişi Sahili’ni örnek veren Gonedelé Bi, adını bir zamanlar fillerin fazlalığından alan bu ülkedeki yok olma tehlikesine işaret ediyor. Gonedelé Bi, 1984’te ülkede bin 790 kadar savan fili, 3 bin 50 kadar da orman fili olduğunu hatırlatırken, günümüzde bu sayının savan fillerinde 63’e kadar düştüğünü belirtiyor. Orman fillerinin bu ülkedeki sayısı ise 360’ya kadar gerilemiş durumda.