'Özgürlüğü sağlama zamanı' hamlesinin Avrupa ayağı start aldı

KCK tarafından 12 Eylül’de "Tecride, faşizme, işgale son; özgürlüğü sağlama zamanı" sloganıyla başlatılan hamlenin Avrupa ayağı Fransa’nın Strasbourg kentinde yapılan açıklama ile start aldı.

Fransa'nın Strabourg kentindeki Avrupa Konseyi ve İşkenceyi Önleme Komitesi önünde bir araya gelen Kürt ve Türkiyeli çok sayıda organizasyon, KCK'nin tecride ve faşizme karşı ilan ettiği hamlenin Avrupa ayağının startını verirken, "Öcalan'a hemen özgürlük" çağrısında bulundu. 

Açıklama Nöbet eylemini 430. haftada devralan Kürdistanlı sanatçılardan Seyitxan’ın açılış konuşmasıyla başladı.

KCDK-E öncülüğünde bir araya geldiklerini belirten Seyitxan, “Öcalan’a özgürlük Kürdistan’a statü ve tecride, faşizme, işgale son şiarıyla Avrupa Konseyi önünde bir araya geldik. Siyasi partiler ve kurumlar  hamleye ilişkin mesajlarını kamuoyuna açıklayacak” dedi.

KCDK-E Eşbaşkanları Yüksel Koç ve Fatoş Göksungur, DTK Eski Başkanı ve İmralı Heyeti üyesi, siyasetçi Hatip Dicle, TJK-E sorumlusu Songül Çelik, HDP onursal başkanı Ertuğrul Kürkçü, Goran ve KNK temsilcileri, Şengal Meclisi eski eşbaşkanı Heci Hesen Bisso, Kürdistan Komünist Partisi, PYD Avrupa, SYKP Avrupa, Kürdistan İslam Partisi-Avrupa, PJAK Avrupa temsilcileri ile Türkiyeli birçok sol örgütün temsilcisi katılımcılar arasında yer aldı.

Basın açıklamasında "Öcalan derhal, şimdi özgür bırakılmalı" yazılı pankart açıldı. Daha önce Strasbourg'da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için açlık grevi eylemi yapan çeşitli isimler de basın açıklamasında yerlerini aldı.

KOÇ: HER YERİ MÜCADELE YERİ HALİNE GETİRECEĞİZ

KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç ilk sözü alarak, Kürtçe yaptığı konuşmada "Önder Apo'nun özgürlüğü, Kürdistan'a statü, tecride, faşizme son diyoruz" dedi.

Kürdistan'daki soykırıma destek verenler arasında CPT'nin olduğu eleştirisinde bulunarak, dünya genelindeki Kürtleri diplomasi, kültürel ve eylemsel olarak bu hamleye sahip çıkmaya çağırdı.

Koç, "Her yeri mücadele yeri haline getireceğiz. AKP-MHP faşizmi en zayıf dönemini yaşıyor. Kürdistan'a yönelik saldırılar bunun göstergesidir. Faşizmi yıkacağız, Kürdistan'ı ve bölge halkını özgürleştireceğiz" şeklinde konuştu.

GÖKSUNGUR: ARTIK ÖNDER APO'NUN ÖZGÜRLEŞME ZAMANIDIR

KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur, "Avrupa Konseyi ve CPT önünde toplanan ve hamleye destek olanları" selamlayarak, "İmralı işkence sisteminde 21 yıldır ağır tecrit altında olan Önder Apo'nun artık özgürleşme zamanıdır diyoruz" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın direnişinin "rehber" olduğunu ifade eden Göksungur, "Eğer Türkiye ve Ortadoğu'ya demokrasi gelmesini, Kürtlerin statüsüne kavuşmasını istiyorsak (...) işte tam da bu noktada faşizme, soykırıma, katliamlara karşı bu özgürlük hamlesini topyekün sahiplenmemiz gerekiyor" diye ekledi.

Göksungur, "Şimdi faşizmi yıkma, demokrasiyi kurma, Rêber Apo'yu özgürleştirme zamanı" vurgusunda bulundu.

DİCLE: ÇÖZÜM ÖNDER APO'NUN TAM ÖZGÜRLÜĞÜ İLE MÜMKÜN

DTK eski Eşbaşkanı ve İmralı Heyeti üyesi Hatip Dicle, "Bugün Önder Öcalan'ın serbest bırakılması ve hemen şimdi özgürlüğü adına güçlü bir kampanyayı başlatmak için bir aradayız" diyerek sözlerine başladı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 22 yıldır tek kişilik hücrede büyük bir irade ile görkemli bir direniş sergilediğini kaydeden Dicle, "İmralı'daki hukuk dışı mutlak tecrit artık bir işkence sistemine dönüşmüştür" dedi.

Kürt sorununun ancak "Önder Öcalan'ın tam özgürlüğü ile mümkün" olduğunu belirten Dicle, "Bu mücadelesi haklı ve meşrudur, eğer bir suçlu aranacaksa, ille de aranacaksa, o da Başkan Öcalan'ı 22 yıldır İmralı adasına kapatan yerel ve küresel baskı odaklarıdır" şeklinde konuştu.

Kürt Halk Önderi Öcalan’ın CPT'nin de kabul ettiği gibi ağır bir tecrit altında olduğuna dikkat çeken Dicle, “Milyonlarca insanın talebinin sözcüleri olarak önder Öcalan hemen şimdi serbest bırakılmalıdır, zamanı geldi diyoruz” dedi.

Dicle, Abdullah Öcalan'ın barışçıl çözüm çabalarına da dikkat çekerek, Öcalan'ın geliştirdiği çözümlerin dünya halklarını özgürlük reçetesi olduğunu söyledi. Dicle, herkesi başlatılan kampanyaya katılmaya çağırdı.

ÇELİK: KÜRT KADINLARI OLARAK HAMLEYİ ONURLA TAŞIYACAĞIZ

TJK-E adına Songül Çelik, "Bu hamleyi Kürt kadınları olarak büyük bir onurla taşıyacağımızın sözünü veriyoruz" dedi.

Çelik, Türk devletinin Kürt kadınlarına yönelik saldırılarını hatırlatarak, "Önderliğimizin özgürlüğü Kürt kadınının özgürlüğüdür" diye belirtti.

KÜRKÇÜ: YOLDAŞIMIZIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İSTİYORUZ

HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü, "HDP, Sayın Öcalan'ın özgürlüğü için başlattığı kampanyanın organik bir parçasıdır" diyerek HDP'nin Öcalan'ın önerisiyle kurulduğunu hatırlattı.

"Bir yoldaşımızın özgürlüğü için buradayız. Yoldaşımızın özgürlüğünü istiyoruz" diyen Kürkçü, "HDP'nin kendisiyle birlikte Türkiye toplumunu barışa taşımak için sürdürdüğü mücadeleyi paylaşan herkes Öcalan'ın da bu mücadeledeki payını paylaşıyor demektir" şeklinde konuştu.

Kürkçü, Öcalan'ın özgürlüğü için mücadelenin "aktif parçası" olacaklarını altını çizdi. Eninde sonunda yoldaşlarını yanlarına alacaklarını da dile getiren Kürkçü, “Bu sadece bir söz değil bunun gerçekliğini görmek için Rojava’ya bakın, Öcalan’ın neden özgür olması gerektiğini göreceksiniz. Öcalan’a özgürlük halklara barış, dünyaya kurtuluş” diye konuştu.

GORAN HAREKETİ'NDEN MİRAN MERVAN: TÜM SİYASİ TUTSAKLAR SERBEST BIRAKILMALI

Goran hareketi temsilcisi, Avrupa Konseyi önünde mesajlarının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ve aynı zamanda tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmasını olduğunu ifade etti.

Mervan, Kürt sorununun siyasi bir çözüme kavuşturulmasını isterken, "Önder Apo bu sorunu çözecek kişi" dedi. Mervan , Türk işgal saldırılarına karşı Hewler hükümetinin de yanıt vermesini istedi.

NESİN: ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN FAŞİZMİ MUTLAKA YIKMAK GEREK

“Yoldaş Öcalan’a yapılan faşist baskıları anlatmak için Türkiye’deki faşist baskıları görmek lazım” diyen gazeteci Ahmet Nesin ise şöyle devam etti: “Öcalan’ın özgürlüğü için Türkiye’de sergilenen faşizmi yıkmak lazım. Bu kolay değil. Öcalan’ın verdiği mücadeleyi anlamak için Güney Afrika’da Mandela’nın verdiği mücadeleyi ve gelinen noktayı görmek lazım. Bunu hep beraber başaracağız. Herkese özgürlük için mücadele edeceğiz.”

KNK TEMSİLCİSİ: MÜCADELEYİ YÜKSELTME SÖZÜ VERİYORUZ

KNK temsilcisi Ali Matur, Kürdistan'ın özgürlüğü ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için her zamankinden daha fazla mücadeleyi yükseltme sözü verdi.

GÜNAY ASLAN: AVRUPA SORUMLULUKLARINA SAHİP ÇIKMALI

Gazeteci Günay Aslan, Avrupa'ya uygarlığın temel değerlerini hatırlatmaya geldiklerini belirterek, bunlarında demokrasi, temel hak, özgürlükler ve adalet olduğunu söyledi.

İmralı'da 22 yıldır yaşanan haksızlık ve hukuksuzluğa işaret eden Aslan, Avrupa'nın bugün Kürt sorunun bu hale gelmesinden sorumlu olduğunu belirterek, 100 yıl önceki paylaşım savaşlarını hatırlattı.

Aslan, "PKK lideri sayın Öcalan İmralı'da 22 yıldır ağır tecrit altındaysa, sizin (Avrupa'nın) iki yüzlü politikalarınızın sonucudur" diye ekledi ve Avrupa hükümetlerini sorumluluklarına sahip çıkmaya çağırdı.

BİSSO: ÖNDER APO'YA SAHİP ÇIKILMALI

Şengal Meclisi eski başkanı Heci Hesen Bisso, "Önder Öcalan'a sahip çıkılması" gerektiğini altını çizdi. Bisso, Êzidîlere yönelik DAİŞ çetelerinin soykırım saldırılarına karşı "Önder Öcalan'ın öğrencilerinin karşı durduğunu" hatırlattı.

KKP TEMSİLCİSİ KEMAL BİLGET: HAPİSHANE KAPILARI KIRILMADAN DEMOKRASİ GELMEZ

Kürdistan Komünist Partisi temsilcisi Kemal Bilget, "Konu açık ve net (...) Hapishane kapıları kırılmadan, siyasiler özgürleştirilmeden bir ülkede demokrasi gelmez. Bu inançla yoldaşlarımızın başlattığı kampanyayı, var gücümüzle desteklediğimizi bilmenizi istiyoruz" dedi. Avrupalıların bu sesi duymadığı tepkisinde bulunan Bilget, ısrarlarını sürdüreceklerini kaydetti.

Bilget "Türkiye'yi de paranoyaklar yönetiyor. Sağlıklı akıl yok. Temel sorunlarımızdan biri bu (...) Ama birleşik gücümüzle duyulabileceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.

PYD AVRUPA TEMSİLCİSİ DERİK: BU HAMLEYİ YÜKSELTELİM

PYD Avrupa temsilcisi Zozan Derik AK ve CPT önünde bu açıklamanın yapıldığı bir sırada Kürdistan'ın büyük bir baskı altında olduğunu belirterek, "Bu hamleyi yükseltelim, AKP-MHP faşizmini yıkalım" dedi. Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü zamanı geldiğini kaydeden temsilci, her yerde direnişi yükseltme çağrısında bulundu.

SYKP: TARAFIMIZI İLAN ETMEK İÇİN BURADAYIZ

SYKP Avrupa temsilcisi Tuncay Yılmaz, "Dünyada tüm güçler tarafını belli ediyor, biz de tarafımızı belli etmek için buradayız. Bir tarafta Kürdistan’ı bölenler diğer tarafta da Kürdistan’ı birleştirmek, halkları birleştirmek isteyen var. Bizim tarafımız eşitlik, özgürlük, adalet için özürlük için mücadele edenlerin, Abdullah Öcalan’ın tarafıdır" diye konuştu.

KÜRDİSTAN İSLAMİ PARTİSİ: HAMLENİN YANIDAYIZ

Kürdistan İslami Partisi Avrupa temsilcisi Sabri Eryiğit ise şöyle konuştu: "KCK’nin başlattığı hamlenin yanındayız, yanında saf tutuyoruz. Kürt halkına zulmeden babamız bile olsa, karşısında durmalıyız. Kürdistan üzerindeki işgale karşı hepimiz birbirimize el vermeliyiz. Kırmızı çizgimiz Kürdistan’ın birliğidir. Önder Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü."

ATİK: BİRLİKTE MÜCADELE ZAFERE GÖTÜRÜR

Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) temsilcisi Orhan Sefer, "Sayın Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması bir dakika bile değil hemen gerçekleşmeli" dedi. Sefer, bütün siyasi tutsaklara özgürlük çağrısında bulunarak, "Birlikte mücadele bizi her zaman, her yerde zafere götürür" dedi.

PJAK: ÖNDER APO'NUN KOŞULLARI İŞKENCEDİR

PJAK Avrupa temsilcisi İbrahil Alapur, şunları söşledi: “Bugün Önder Apo’nun özgürlüğü için toplandık. AP insan haklarının olduğu en önemli yer olduğunu iddia ediyor. 21 yıldır devam eden tecride ilişkin ne diyorlar? Kürt Halk Önderinin koşulları işkencedir. Ortadoğu’da barışın tesisi Önder Apo’nun özgürlüğü ile sağlanır. İran’da halklara karşı idam rejimini de kınıyoruz. Önder Öcalan’ın özgürlüğünü sağlayana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”

MLKP: KCK'NİN KARARI DEVRİMCİ BİR KARARDIR

MLKP'den bir temsilci "KCK'nin askeri faşist diktatörlüğün 40'ncı yıldönümünde dört parça Kürdistan ve Avrupa'da başlattığı (...) hamleyi selamlıyorum" dedi. Temsilci bu karar için "devrimci bir karar" diye ekledi. 22 yıldır tutsak edilen Öcalan'a yönelik tutumun Kürt halkına yönelik olduğunu belirten temsilci, "Öcalan'a özgürlük, devrimci tutsaklara özgürlük, faşizmi yıkacağız, biz kazanacağız" dedi.

Basın toplantısı ardından Kürt kültür hareketi TEV-ÇAN'dan sanatçılar şarkılar seslendirdi.