Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

‘Alan Kurdi’, 40 mülteciyi kurtardı

Akdeniz’de görev yardım gemisi ‘Alan Kurdi’ 40 mülteciyi boğulmaktan kurtardı. En yakın nokta olan Lampedusa adasına doğru yolu çıkan kurtarma gemisinin İtalya tarafından kabul edilip edilmeyeceği bilinmiyor.

Batı Avrupa’ya ulaşmak amacıyla Libya’dan botla yola çıkan, ardından Akdeniz’de mahsur kalan 40 mülteci Sea-Eye isimli yardım örgütünün Akdeniz’de görev yardım gemisi ‘Alan Kurdi tarafından kurtarıldı. Mültecilerin Nijerya, Fil Dişi Sahilleri, Gana, Mali, Kongo ve Kamerun’dan yola çıktıkları öğrenildi.

Sea-Eye’nin sözcüsü Gorden Isler, mültecilere bugün sabah saatlerinde karadan 30 mil uzaklıktaki bir noktada ulaştıklarını bildirdi. Mültecilerin gece Libya’nın Tagiura kentinden yola acıktığını belirten Isler, kurtarılanlar arasında iki hamile kadın, bir bebek ve iki küçük çoğun da bulunduğunu ifade etti.

SALVİNİ: SINIRLARIMIZ ALAN KURDİ’YE KAPALI

Coğrafik olarak İtalya’nın Lampedusa adasının en yakın nokta olduğuna dikkat çeken Isler “Önümüzdeki saatlerde mültecileri nereye götüreceğimizi netleştireceğiz” diye konuştu. İtalya ve Malta bir süredir sınırlarını yardım gemilerine kapatmış durumdalar.

Hatta geçtiğimiz hafta en az 150 sığınmacının öldüğü tekne faciasının ardından ‘Alan Kurdi’nin yeniden Libya açıklarında göreve başlamasının ardından İtalya’nın sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini “İtalya’nın sınırları bu gemiye kapalı” şeklinde konuşmuştu.

Almanya’nın Regensburg kentinde bulunan yardım kuruluşu Sea-Eye, geçtiğimiz Şubat ayında Akdeniz’de görev yapan "Professor Albrecht Penck" isimli geminin adını ‘Alan Kurdi’ olarak değiştirmişti. Bodrum açıklarında cansız bedeni bulunan Rojava Kürdistanlı küçük çocuk Alan Kurdi, batı Avrupa’ya doğru yola çıkan on binlerce mültecinin sembolü haline gelmişti.

Kobanêli olan Kurdi ailesi Eylül 2015’te botla Yunanistan’ın Kos adasına doğru yola çıkmıştı. Ancak bot bir süre sonra sert dalgalar karşısında batmış, Alan Kurdi’nin dışında kardeşi Galip, annesi Rehan ve bottaki 9 kaçak göçmen boğularak can vermişti.