Avrupa’da aşırı sıcaklar: Son on yılların en sıcak haziran ayı

Haftaya aşırı sıcaklarla başlayan Avrupa’da kimi ülkelerde on yıllardır ilk kez bu denli sıcak bir haziran ayı yaşanacakken, başta yaşlılar, hastalar ve çocukların ciddi risk altında oldukları uyarıları yapılıyor.

Avrupa’nın birçok ülkesinde etkili olan sıcak havalar özellikle yarından itibaren giderek daha tehlikeli bir hal alacak. İspanya’da Perşembe gününden itibaren 42 dereceye ulaşacak sıcaklıklar, Almanya’da son 72 yılın en sıcak haziran ayının yaşanmasına yol açacak. Fransa’da ise, bu hafta yapılması planlanan ortaokul bitirme sınavlarının ise önümüzdeki haftaya erteleneceği duyuruldu.

AFRİKA’DAN GELEN SICAKLIK DALGASI

Avrupa’da beklenmedik bir şekilde etkili olacak aşırı sıcaklara Afrika’daki Sahra Çölü’nden gelen sıcaklık dalgaları neden oldu. Aşırı sıcaklar nedeniyle Avrupa ülkelerinde alarm durumuna geçilirken, birçok ülkede yetkililer olağanüstü önlemlerle can kayıplarını azaltmayı hedefliyor.

ALMANYA’DA SON 72 YILIN EN SICAK HAZİRAN AYI

Avrupa’nın göreceli soğuk ülkelerinden olan Almanya’da 1947 yılından bu yana en sıcak haziran ayının yaşanması bekleniyor. Alman Meteoroloji Servisi DWD’ye göre, sıcaklıklar her ne kadar büyük oranda Güney Avrupa’yı vursa da Almanya’da da rekor sıcaklıklar söz konusu.

En son Haziran 1947’de Frankfurt’ta 38,2 derece ile rekor sıcaklığın yaşandığı Almanya’da bu rekorun yarından itibaren kırılabileceği bildiriliyor.

İSPANYA’DA 42 DERECEYE ULAŞILACAK

Sıcaklıkların diğer ülkelere oranla daha yüksek olacağı İspanya’da Meteoroloji Ajansı (AEMET) verilerine göre, aşırı sıcaklıklar nedeniyle birçok bölgede orman yangınları yaşanabilir. Sıcaklıkların ülkenin orta, güney ve kuzeydoğu bölgelerinde 40 dereceyi bulacağını duyuran AEMET’e göre, perşembe günü 42 dereceye ulaşılması bekleniyor.

FRANSA’DA ORTAOKUL SINAVLARI ERTELENDİ

Avrupa’da aşırı sıcakların en son 70 bin kişinin yaşamına mal olduğu 2003 yılında sadece Fransa’da 20 bin civarında kişi hayatını kaybetmişti. Bu haftaki sıcaklıkların aşırı endişe yarattığı Fransa’da özellikle orta kesimler ile doğudaki kentlerde rekor sıcaklıklar bekleniyor. Lyon’un yanı sıra birçok şehirde 40 dereceye yakın sıcaklıklar söz konusu olacak.

Aşırı sıcaklar nedeniyle bu Perşembe ve Cuma günleri yapılması planlanan ortaokul bitirme sınavlarının 1 ve 2 Temmuz günlerine ertelenmesine karar verildi.

İngiltere’de ise sıcakların yanı sıra şiddetli fırtınalar bekleniyor. Avusturya’da da 37 dereceye kadar ulaşacak sıcakların yanı sıra şiddetli fırtına uyarıları yapıldı.

İskandinav ülkelerinde ise bugünden itibaren sıcaklar artarken, Danimarka ve İsveç’te 30 derece sıcaklık kaydedilecek.

AVRUPA’NIN EN SICAK YAZLARI SON 17 YILDA GÖRÜLDÜ

Yarından itibaren Almanya, Fransa, İspanya, Avusturya gibi ülkeler başta olmak üzere yaşanacak sıcaklıklarda dikkat çeken bir diğer nokta ise, bu kadar erken başlayan sıcakların artık daha sık görülme ihtimali.

Almanya’nın Potsdam şehrinde bulunan İklim Araştırmaları Enstitüsü (PIK)’ye göre, 1500 yılından bu yanaki rekor yaz sıcaklık dalgalarının tümü 2002 yılından bu yana kaydedildi. PIK verilerine göre, son 500 yıldaki en sıcak yazlar 2002, 2003, 2010, 2016 ve 2018 yıllarında yaşandı.

AŞIRI SICAKLARA KARŞI NELER YAPILABİLİR?

Yetkililer, aşırı sıcaklar nedeniyle güneşte fazla kalınmaması, bol sıvı tüketilmesi, su ile vücudun hafifçe serinletilmesi, yorucu işlerden kaçınılması gibi öneriler sıralıyor. Ayrıca sıcaklar nedeniyle bedeni fazla yoracak spor faaliyetlerinden uzak durulması, ağır yiyeceklerden kaçınılması da önemli.

Öte yandan, klima veya vantilatör gibi herkesin bulamayacağı önlemlerin haricinde bazı geleneksel yöntemlerin denenmesi de faydalı olabilir.

DOĞAL SERİNLEME

Gün içerisinde, içerideki serinliği korumak için pencereleri ve perdeleri kapatın. Tersine, akşam olduğunda ve özellikle de gece, serin havanın girmesi için pencereleri açık tutun. Serin havanın içeriye hapsolması için gündüz sıcaklarında pencerelerin açılmaması önemli.

PENCERELERE FİLM ÇEKİLMESİ

Pencereler için ayrıca, ısı karşıtı ve anti-UV film veya filtreler de kullanılabilir. Böylece içeriye ışığın girmesi kesilmediği gibi, ek sıcaklık oluşması engellenebilir.

ÇARŞAF YÖNTEMİ

Eski bir uygulama olan ıslak çarşaf yöntemi de öneriliyor. Açık bir pencere önüne ıslak çarşaf asılabilir. Ancak sık sık çarşafı ıslatmak gerekiyor. Su ile serinleme yöntemleri arasında, havaya su püskürtmek, balkon ve terasların sulanması da öneriliyor.

YEŞİL BİTKİ

Yeşil bitkiler, sadece estetik için değil, serinlemeye de yardım ediyor. Duvara tırmanan bitkiler, duvarın nemlenmesi ve serinlemesini sağlarken, bazı yeşil bitkiler kirliğe karşı mücadelede de kullanılıyor. Böylece aşırı sıcaklarda havanın daha solunur kılınmasına yardımcı oluyorlar. Balkonda yeşil bitki yetiştirilebilir, pencerelere de asılabilir.

ELEKTRONİK ARAÇLARIN KAPATILMASI

Evdeki hava sıcaklığını düşürmenin diğer bir yöntemi olarak, lamba, elektronik mutfak aletleri, bilgisayar, televizyon, bulaşık makinesi, fırın gibi ısı yayan araçların kullanılmaması öneriliyor.

SICAK SIVI TÜKETMEK

Eğer tüm tavsiyelere rağmen halen aşırı sıcaklar etkiliyorsa, sıcak içecekler tavsiye ediliyor. Bu şekilde vücudun dış sıcaklığa uyum sağlaması sağlanıyor. Başlangıçta terletse de içmeye devam etmek gerekiyor. Sıvı kaybına yol açan kahve, alkol ile susuzluğu gidermeyen soda veya endüstriyel meyve sularından kaçınmak gerekiyor. Bu içecekler susama hissi veriyor. Bununla birlikte soğuk duş almak, geniş ve hafif kıyafetler giymek, günün sıcak saatlerinde yoğun sportif faaliyetlerden kaçınmak serinlemek için faydalı olacak.