Avrupa’da hidrojen dizel enerjili trenlerin yerini alacak

Avrupa’da hidrojen enerjisiyle çalışan trenler Almanya’dan sonra Avusturya’da da test edilmeye başlanacakken, birçok ülkenin daha önümüzdeki 5 yıla kadar tüm dizel trenleri değiştirme hedefi dikkat çekiyor.

Birçok ülkede karbondioksit salınımlarının azaltılması için kömür, petrol ve doğalgaz kaynaklı üretim yerine alternatif kaynaklarla elektrik üretimi giderek artıyor. Buna paralele olarak başta toplu taşımada olmak üzere petrol ürünü dizelle çalışan trenlerin tarihe karışması hedefi yönünde ilerleniyor.

Fransız Alstom şirketi tarafından üretilen ve iki yıl önce Almanya’da test sürüşleri yapılan hidrojen enerjisiyle çalışan trenler Avusturya’da da test ediliyor. Şirket tarafından yapılan açıklamada, Avusturya demiryolu şirketi ÖBB tarafından sipariş edilen bu trenlerle ilk yolcu seferinin kasım ayı sonuna kadar başlayacağı duyuruldu.

KARBONDİOKSİT YERİNE SU VE BUHAR SALIYOR

Coradia iLint adı verilen trenlerin ülkenin güneyindeki bölgesel tren hatları üzerinde deneneceği kaydedilen açıklamada, testlerin başarılı olması halinde dizel yakıtla çalışan son trenlerin de hidrojen enerjisiyle çalışanlarla değiştirileceğinin altı çizildi.

Fransız şirketi tarafından Almanya’da üretilen yeni model trenler, hidrojeni yakıt pilleri vasıtasıyla elektrik enerjisine dönüştürüyor. Bu trenlerin en çok öne çıkarılan özelliği ise, sadece su ve buhar salmaları. Atmosferde kirliliğe neden olan dizel yakıtlı trenlere oranla bu trenlerin karbondioksit salmamaları nedeniyle gelecekte daha tercih edilir olacağı öngörülüyor.

BİRÇOK ÜLKE HİDROJENLİ TRENLERE GEÇİYOR

İlk modelleri 2018’de Almanya’da test edilen ve ‘başarılı’ bulunan hidrojenli trenlerin birçok başka ülke tarafından daha tercih edileceği biliniyor. Almanya’daki ilk denemelerden sonra Hamburg ile Frankfurt çevresinde kalan son dizel trenlerin hidrojenli olanlarıyla değiştirilmesi planlanıyor. Sadece bu kentlerden söz konusu trenlerden 2022’ye kadar 41 adet sipariş verildiği bildiriliyor.

Almanya ve Avusturya’nın yanı sıra İtalya, Fransa, Birleşik Krallık ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerinin hidrojenden elektrik üreten pillerle donatılmış yeni model trenlere yöneleceği de verilen bilgiler arasında.

7 MİLYAR EUROLUK PROJE TRENLERE YÖNELİMİ HIZLANDIRACAK

Üretici şirketin merkezinin bulunduğu Fransa’da hükümetin geçtiğimiz hafta açıkladığı ekonomik kalkınma planı kapsamında 7 milyar Euroluk hidrojen kaynaklı elektrik üretiminin arttırılması projesinin de yeni model trenlere yol açacağı kesinleşmiş gibi. Bu ülkede halen küçük bölgesel trenler arasında var olan dizel motorlular yerine 2023’ten itibaren hidrojenli trenlerin prototiplerinin sürüşüne başlanması öngörülüyor. 2025’e kadar ise bu tür trenlerin daha seri halde üretilmesi ve kullanılması planlanıyor. Fransa’nın öngördüğü ekoloji aracılığıyla kalkınma planı kapsamında 2030’a kadar ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 5’i kadarının (6 gW) hidrojenden sağlanması hedefleniyor.