Avustralya’da orman yangınlarının boyutu bilinenden daha fazla

Avustralya’da kuraklıklar nedeniyle başlayan ve aylarca süren yangınların ülkedeki ormanların beşte birini yok ettiği tahmin ediliyor.

Eylül ayında başlayan ve ocak ayında yağmurların yağmasıyla birlikte durdurulabilen orman yangınları, Avustralya tarihindeki en büyük doğa katliamı olmuştu. Yüz milyonlarca hayvanın da yok olduğu yangınların ülkedeki ormanların beşte birini yok ettiği hesaplandı.

Nature Climate Change dergisinin birçok uzmanın araştırmalarının konu alınacağı Avustralya yangınlarına özel sayısı öncesinde kimi detaylar paylaşıldı. Bu araştırmalardan birine göre, sadece Yeni Güney Galler ve Victoria eyaletlerinde Eylül 2019-Ocak 2020 arasındaki yangınlarda 5,8 milyon hektar (58 bin kilometrekare) ormanlık alan yok oldu. Bu ise tek başına Hırvatistan gibi bir ülkenin büyüklüğünden çok daha fazlasına denk geliyor.

AFP’ye konuşan Western Sydney Üniversitesi öğretim üyelerinden Matthias Boer, geçtiğimiz yıl yangınlardan önce yaptıkları değerlendirmelerde Avustralya’nın doğusundaki ormanların önemli bir kısmının yanacağını fark ettiklerini belirtti.

Öte yandan, Tasmanya eyaletine dair verilerin de dahil edilmesi halinde mevcut araştırmaların yangınların boyutlarını düşük tuttuğu düşünülüyor. Buna göre, geçtiğimiz yıla kadar Avustralya ormanlarının her yıl yüzde 2’lik kısmı yangınlarda kül oluyordu.

Araştırmaların birinde ise, 1900 yılından bu yana Murray Havzası’nda ortalama yağmur sezonlarında ciddi bir azalma kaydedildiğine işaret ediliyor. Bu da, geçtiğimiz yıl yaşanana benzer kuraklıkların ve bunun yol açacağı yangınların sıklaşabileceği anlamına geliyor.