Avustralya’da yağmurun yangınlara son vermesi bekleniyor

Avustralya’da son günlerdeki sağanak yağışın, ülkeyi aylardır kırıp geçiren orman yangınlarına son vermesi bekleniyor.

Yetkililer, ülkenin güneyinde halen aktif olanlar onlarca yangının son günlerdeki yoğun yağış sayesinde önümüzdeki günlerde son bulmasını beklediklerini açıkladı.

Yağışlar daha şimdiden Yeni Güney Galler ve Queensland eyaletlerinde, özellikle son haftalarda yangınların şiddetli olduğu alanlarda ani su baskınlarına yol açtığı bildirildi. Yeni Güney Galler’in başkenti Sydney’de son 30 yılın en önemli yağışları meydana geldi.

Meteoroloji bürosu, ülkenin en büyük keti Sydney’e dört gün içerisinde 391,6 milimetre yağmur düştüğünü açıkladı. Aralıksız yağan yağmurlar, bir çok yangının sönmesine yol açtı. Bunlar arasında Sydney’in kuzeyinde 500 bin hektarlık alanı (500 kilometre kare) kül eden bir yangın da var.

Yeni Güney Galler eyaletinin kırsal alanlarından sorumlu itfaiye sözcüsü James Moris, Pazartesi itibariyle 30 dolayında yangının aktif olduğunu söylerken, bunların kısa sürede yağmur nedeniyle söneceğini belirtti. Sözcü, “Hafta sonuna kadar sönmeleri muhtemeledir” dedi.

Ülkede mega yangınlar Eylül ayından beri yaşanıyor. Şimdiye kadar 33 kişi hayatını kaybetti, 100 bin kilometre kareyi aşkın bir alan kül oldu, 2 bini aşkın ev yıkıldı, bir milyarı aşkın hayvan can verdi. Kriz nedeniyle Başbakan Scott Morrison hükümetine de tepkiler arttı. Zira hükümet iklim değişikliklerine karşı mücadeleyi esas almıyor. Hükümet, kömür sanayisini iklimle mücadeleye kurban etmek istemiyor. Oysa ağır bir kuraklığın yaşandığı ülkede, bu yangınlar küresel ısınma ile bağlantılı olarak değerlendiriliyor. Bilim insanları, uzun zamandır bu aşırı meteorolojik koşulların daha da kötüleşeceği konusunda uyarıyor.