Bazı devletler karbon ayak izlerinde hile yapıyor!
Yeni bir analize göre, bazı ülkeler karbon ayak izlerini düşük gösterebilmek için ormanlarının CO₂ emme kapasitelerini abartıyor.
Yeni bir analize göre, bazı ülkeler karbon ayak izlerini düşük gösterebilmek için ormanlarının CO₂ emme kapasitelerini abartıyor.
Climate Analytics tarafından yayımlanan rapora göre, özellikle Avustralya ve Brezilya gibi ülkeler, iklim hedeflerine ulaştıklarını iddia ederken fosil yakıt kullanımını azaltmaktan kaçınıyor.
Örneğin Avustralya, 2018’den bu yana ormanlardan sağlanan CO₂ emilimine dair tahminlerini birkaç kez yükseltti.
Climate Action Tracker’a (CAT) göre, brüt sera gazı emisyonları sadece yüzde 2 düşerken, Avustralya resmi rakamlarında karbon ayak izini yüzde 28 azalttığını ileri sürüyor.
Benzer şekilde, Brezilya da 2035 yılına kadar karbon emisyonlarını yüzde 59 ila 67 oranında azaltacağını iddia ediyor; ancak ormanların bu hedefe ne ölçüde katkı sağladığına dair net bir açıklama yapmıyor.
Uzmanlar, bu aşırı iyimser varsayımların, ülkelerin Paris Anlaşması kapsamındaki gerçek sorumluluklarını gizlediğine dikkat çekiyor. Ayrıca, karbon yutaklarının (ormanlar, topraklar, sulak alanlar) iklim değişikliği nedeniyle gelecekte daha az CO₂ emebileceği uyarısında bulunuluyor.
Raporda, karbon yutaklarının performansına ilişkin belirsizliklerin yılda 3 milyar ton CO₂ gibi devasa bir fark yaratabileceği ve bunun Avrupa Birliği’nin yıllık emisyonuna eşdeğer olduğu belirtildi.
Climate Analytics, Kasım ayında Brezilya'da yapılacak COP30 Zirvesi öncesinde karbon hesaplamalarında daha sıkı kurallar getirilmesi gerektiğini vurguluyor.