Brezilya Amazonlarındaki talan büyüyor

Dünyanın akciğerleri’ olarak adlandırılan Amazon Ormanları’ndaki ağaç katliamları sürerken, sadece bir yıllık süreçte 5 bin kilometrekare kadar bir alanın yok olduğu bildiriliyor.

Brezilya Uzay Ajansı’nın açıklamasına göre, sadece haziran ayında Brezilya Amazonlarında 920 kilometrekare (92 bin hektar) ormanlık alan yok edildi.  Ajansın verilerine göre, Haziran 2018’e oranla yok olan ormanlık alanlar yüzde 88 artış gösterdi.

Ajansın açıklamasında dikkat çeken bir diğer nokta ise, son 11 ayda yok edilen ormanlık alanların büyüklüğü. Buna göre, Ağustos 2018 ile Haziran 2019 arasında en az 4 bin 565 kilometrekare (456 bin 500 hektar) ormanlık alan kaybedildi. Bu ise dünyadaki onlarca ülkenin yüzölçümünden fazla.

BOLSONARO’NUN GELİŞİYLE TALAN DAHA DA BÜYÜYOR

Amazon Ormanları’nın yüzde 60’ının bulunduğu Brezilya’da ormanlık alanların özellikle büyük tarım şirketlerinin yanı sıra inşaat ve mobilya sektöründeki şirketlere peşkeş çekildiği biliniyor. Her yıl binlerce kilometrekarelik ormanlık alanın yok edilmesinde şirketler ile onlara çalışan silahlı çeteler de rol oynuyor.

2016 yılında sosyalist Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in görevden alınması ardından yerine geçen Michel Temer, orman katliamlarını hızlandıracak adımlar atmıştı.

Geçtiğimiz yıl yapılan seçimleri kazanan aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun da hem doğayı hem de atmosferi katleden girişimlere verdiği destek malum. 200 milyonu aşkın ülke nüfusunun çok küçük bir kesiminin yaşadığı Amazonlara ‘daha fazla yatırım çekme’ hedefi koyan Bolsonaro, orman katliamlarını önlemeyi amaçlayan önceki yasaları gevşetme vaadinde bulunmuştu.

Bolsonaro, ormanları korumaya yönelik kanunları çiğneyenlere verilen para cezalarını da azaltmak istiyor.

Yaşanan büyük tahribatlara rağmen aşırı sağcı hükümet, ‘gerekli önlemlerin alındığı’ iddiasında. Brezilya Uzay Ajansı’nın açıklamasına yönelik konuşan Çevre Bakanı Ricardo Salles, “Hükümet, illegal orman kesimlerini önlemek için gerekli tüm önlemleri aldı” diye konuştu.