Deniz suyu seviyesi Kuzey Yarımküre’deki erimeyle yükseldi

Yapılan son bir araştırmaya göre, Buzul Çağı’nın sonlarında Kuzey Yarımküre’de gerçekleşen buz erimeleri nedeniyle deniz suyu seviyesinde her yüzyılda bir metrelerce yükseliş yaşanıyordu.

İngiltere’deki Durham Üniversitesi uzmanlarının yaptığı araştırmalar sonucunda, günümüzden 14 bin yıl önce buz tabakalarındaki erimelerinin deniz suyu seviyesinin yükselmesinde ciddi rol oynadığı anlaşıldı. O dönemlerde yaşanan yükselmenin günümüzdekinden en az 10 kat daha hızlı olduğu da belirlendi.

YÜZYILDA BİR 3,6 METRE YÜKSELİŞ KAYDEDİLDİ

Araştırmacılara göre, buzul çağının sonunda günümüzden 14 bin 600 yıl önce özellikle Kuzey Yarımküre’de ciddi buz erimeleri yaşandı. Ve sanıldığının aksine Antarktika’daki değil, büyük oranda Kuzey Amerika ve İskandinavya’daki buz tabakalarındaki erimeler sonucu deniz seviyesi 500 yıl süren ciddi bir yükseliş kaydetti.

O dönemde deniz suyu seviyesinin her 100 yılda ortalama 3,6 metre yükseldiği belirtilen araştırmada, sadece o dönemde 18 metrelik bir yükselmenin söz konusu olduğuna işaret edildi.

Araştırmalarına dair bilgi veren Durham Üniversitesi Coğrafya Departmanı öğretim üyelerinden Pippa Whitehouse, araştırmalarının küresel ısınmanın gelecekte deniz suyu seviyesindeki yükselişe dair önemli bulgular verebileceğinin altını çizdi.

ESAS SORU: BUZ TABAKASI NEDEN ERİDİ?

Araştırmalarının devam edeceğini söyleyen Whitehouse, başka soruların cevaplarının halen net olmadığını kaydetti. Whitehouse, önlerindeki en önemli sorunun 14 bin 600 yıl önceki erimeleri neyin tetiklediğini öğrenmek olduğunu dile getirdi.

Whitehouse, ayrıca söz konusu dönemdeki buz tabakalarındaki erimeler sonucunda oluşan suyun okyanuslardaki dalgaları ne düzeyde etkilediğinin de araştırılacağını vurguladı. Bu konunun önemine dikkat çeken Whitehouse, bu sayede Grönland’daki buz tabakası erimesinin İngiltere ve çevredeki diğer ülkelerin iklimine nasıl etki edeceğinin belirlenebileceğini de sözlerine ekledi.

BU YÜZYILDA 1-2 METRE ARASINDA YÜKSELECEK

O dönemde gerçekleşen deniz suyu seviyesindeki yükselişin yüzölçümü 2,1 milyon kilometrekareyi aşan Grönland’ın en az iki katı büyüklüğündeki bir alandaki buz tabakasının erimesi sonucu gerçekleştiği savunuluyor. Erimeler sonucunda çok geniş toprakların sular altında kaldığı ve okyanuslardaki sirkülasyonun dönüşüme uğradığı, bunun sonucunda da dünya ikliminin değişim gösterdiği de varılan sonuçlar arasında.

Aynı araştırmaya göre, günümüzde devam eden deniz suyu seviyesindeki yükseliş o döneme oranla 10 kat daha az bir hızla gerçekleşiyor. Bu veriler ışığında 21’inci yüzyılın sonuna kadar su seviyesindeki yükselişin 1 ila 2 metre arasında olacağı tahmin ediliyor.