Ekonomik krize rağmen zenginler daha da zenginleşiyor

Tüm dünyada salgın nedeniyle ekonomik kriz hüküm sürerken, birkaç bin milyarderin toplam servetinde ciddi boyutta bir artış dikkat çekiyor.

İsviçre bankalarından UBS ile danışma kuruluşu PWC tarafından yapılan ortak araştırmaya göre, 2017 ile 2020 arasında dünyadaki milyarderlerin sayısında artış yaşandı. 2017’de 2 bin 158 olan dolar milyarderlerinin sayısı bu yılın temmuz ayında 2 bin 189’a yükseldi.

KRİZ BÜYÜRKEN DAHA DA ZENGİNLEŞTİLER

Araştırmada dikkat çeken bir diğer nokta ise, dünya üzerindeki milyarderlerin toplam servetlerindeki artış oldu. Dünya Bankası’na göre bu yıl on milyonlarca kişinin daha aşırı yoksulluk girdabına girmesi beklenirken, milyarderler 1,3 trilyon doların üzerinde bir miktarda daha da zenginleştiler.

Buna göre, 2017’de milyarderlerin toplam servetleri 8 trilyon 900 milyar doları buluyordu. Mart ayından bu yana ekonomik durgunluk ve sonunda krizin de etkili olduğu Temmuz 2020’de ise bu miktar 10 trilyon 300 milyar dolara ulaştı.

Araştırmada temel alınan dönemde milyarder sayısı yüzde 1,5 civarında artış gösterirken, toplam servetlerdeki artış ise 1,3 trilyon dolarla yüzde 15 civarında gerçekleşti.

BAZILARI İNERKEN BAZILARI DA ÇIKTI

Araştırmada ilgi çeken bir diğer nokta da bazı milyarderlerin servet kaybı yaşadığı bir dönemde salgının kimilerini daha da zenginleştirdiği. Özellikle teknoloji, sağlık ve sanayideki bazı şirketlerin sahiplerinin krizi fırsata dönüştürdü.

Araştırmaya göre, Covid-19 salgını nedeniyle şubat-mart aralığında farklı borsalarda hisseleri bulunan milyarderlerin kaybı yüzde 6,6 olarak gerçekleşti. Ancak nisan-temmuz arasındaki dönemde borsalardaki hızlı yükselişle birlikte bu kişilerin servet artışı yüzde 27,5’e kadar ulaştı.

Ancak 2018’den bu yana teknoloji sektöründeki milyarderlerin servet artışı yüzde 42, sağlık sektöründe ise yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşti.

DÜNYA EKONOMİSİ KÜÇÜLECEK

Covid-19 nedeniyle dünya genelinde ekonomik gerilemenin bu yıl içinde yüzde 4’ün üzerinde olması bekleniyor. Uluslararası Para Fonu (FMI) tarafından yapılan tahminler, dünya ekonomisinin bu yılın toplamında yüzde 4,9 civarında gerileyeceği yönünde.

2021 yılıyla birlikte tüm dünyadaki iki yıllık ekonomik kaybın 12 trilyon doları bulması bekleniyor.