Fas’ta çocukların üçte ikisi okumada zorlanıyor 

Dünya Bankası tarafından yayınlanan bir raporda Fas’ta okul çağındaki milyonlarca çocuğun okuma-yazmada geri kaldığına dikkat çekilirken, Covid-19 nedeniyle eğitimde ciddi bir gerileme daha söz konusu. 

Rapora göre 2019 yılı itibariyle 36 milyon nüfuslu Fas’ta 10 yaşındaki çocukların yüzde 66’sı basit bir metni okuyup anlamayı başaramıyor. Bu ise Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin ortalamasından 2,5 puan, alt gelir grubundaki ülkelerin ortalamasından 10,7 puan altında. 

Ancak buna rağmen Fas’ta çocukların okulda geçirdikleri sürenin 2018’de 6,2 yıldan 2019’da 5,9 yıla kadar düştüğüne işaret edildi. Ayrıca Fas’ta efektif olarak okulda geçirilen sürenin toplamı 4,4 yıla kadar düşüyor. 

Fas’taki eğitim krizine dikkat çekilen raporda, ülkenin eğitim sistemindeki açıklarını acilen kapatması isteniyor. Raporda, bunun öğrencilerin yetişkin yaşa geldiklerini toplum ve ekonomi yaşamına daha rahat adapte olmaları için gerekli olduğuna vurgu yapıldı. 

Fas’ta özellikle Covid-19 krizi nedeniyle zaten kötü olan eğitim sisteminin ciddi bir gerileme yaşadığı biliniyor. Okulların salgın döneminde kapanması nedeniyle okul öncesi çağdaki 900 bin çocuk ile ilk ve ortaokul seviyesindeki 8 milyon öğrenci en az 3 ay eğitimden uzak kalmışlardı. Ayrıca 1 milyon kadar üniversite öğrencisi de bundan olumsuz etkilenmişti.