Fransa’da kanser raporu: Ölümlerde düşüş

Fransa Ulusal Kanser Enstitüsü (INCa) ile Ulusal Sağlık Ajansı tarafından yayınlanan ortak rapora göre, ülkedeki kanser vakalarının artmasına rağmen ölüm oranlarında belirgin bir düşüş söz konusu.

Fransa’da 1990-2018 arasındaki kanser vakalarının irdelendiği rapora göre, 66 milyonluk ülkede yılda 400 bine yakın kanser vakası tespit ediliyor. Buna göre, kanser vakalarındaki yüksek rakamlara rağmen ölüm oranlarında düşüş gözleniyor.

ERKEN TEŞHİS SAYESİNDE ÖLÜMLER AZALIYOR

Rapora göre, her ne kadar kanser vakaları artmaya devam etse de özellikle erken teşhis sayesinde birçok kanser hastasının iyileşmesi mümkün olabiliyor. 2018 yılında 58 bin 400 yeni göğüs kanseri vakası tespit edilirken, 1990 yılından bu yana bu kanser türünden ölümlerin oranı yıllık yüzde 1,3 oranında düşüş gösterdi. Halen kadınlarda ilk sırada gelen göğüs kanserinin erken teşhis sayesinde ölümlerin azalmasının önemli bir başarı olduğuna dikkat çekiliyor.

EN BÜYÜK DÜŞÜŞ GIRTLAK KANSERİNDE

Rapora göre, 1990-2018 yılları arasında hemen hemen tüm kanser türlerindeki ölüm oranları yıldan yıla düşüş gösterdi. Gırtlak kanserindeki ölüm oranları erkeklerde yılda ortalama yüzde 6,3 oranında gerilerken, kadınlarda ise yüzde 2,4 kadar düşüş kaydedildi.

Kadınlarda ölümle sonuçlanan vakaların en fazla azaldığı kanser türü yüzde 3,4 ile tiroit olurken, rahim kanserlerinde ölüm oranları yüzde 2,1 azaldı. Erkeklerde ise dudak, ağız ve boğaz kanserlerinden ölümlerin oranı yıllık yüzde 3,5 oranında, mide kanserinde yüzde 2,9 oranında ve prostat kanserinde ise yüzde 2,8 oranında geriliyor.

SİGARA VE ALKOL KULLANIMININ AZALMASI ETKİLİ

Rapora göre, kanser vakalarının çokluğuna rağmen ölümlerdeki azalmada alkol ve sigara kullanımının azalmasının da ciddi etkisi oldu. Ancak akciğer kanserinden ölümlerdeki düşüşe rağmen erkeklerde halen en fazla ölüme yol açan türlerin başında geliyor. Ayrıca kadınlarda akciğer kanserindeki artışın endişe verici olduğuna vurgu yapılıyor.

TEKNOLOJİK GELİŞMENİN ETKİSİ

Fransa’daki veriler ışığında hazırlanan rapora göre, tomografi teknolojisindeki ilerlemeler sayesinde olumlu sonuçlar alınıyor. Buna göre, tiroit kanserine yol açan ve geçmişte tespit edilemeyen birkaç milimetrelik tümörler dahi kolaylıkla tespit edilebiliyor.

Raporda dikkat çekilen bir diğer nokta ise, giderek daha fazla sağlıklı gıdaların tüketilmesinin kanser vakalarının ve ölümlerin azalmasında etkili olduğu. Kadın ve erkeklerde 1990’dan bu yana yıllık yüzde 1,6 oranında düşüş gösteren kolon kanserinin bireylerin daha fazla posalı gıdalar ile daha az et tüketmesi sayesinde düşüş eğiliminde olduğu belirtiliyor.