Hasankeyf için imza kampanyası

Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi, antik Hasankeyf’in kurtarılması için bir imza kampanyası başlattı.

Kampanya, Change.org sitesi üzerinde Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde başlatıldı.

11 Haziran’da başlayan kampanyaya, bir kaç gün içerisinde 7 bine yakın kişi imzaları ile katıldı.

Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi yıllardır baraj projesinin hayata geçmesini engellemeye çalışıyor.

Her iki organizasyon, sık sık eylemleri ve açıklamaları ile Ilısu Baraj projesinin doğa, insan ve kültür üzerinde yol açacağı tahribatlara dikkat çekiyor.

Aynı amaçla, Ortadoğu ve Avrupa'nın 35 merkezinde 7 ve 8 Haziran’da 3. Hasankeyf Küresel Eylem Günü çerçevesinde eylemler düzenlendi.

Yoğun tepkiler üzerine Ilısu Barajı'nda su tutma işlemi 10 Haziran'da iptal edildi. İmza kampanyasında, inşası büyük oranda bitmiş Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi'nin neden olacağı sosyal, kültürel ve ekolojik yıkım ve kayıplar özetleniyor

Hasankeyf'in Göbeklitepe'nin ikizi olduğuna vurgu yapılan metinde Hasankeyf'te 2017'den beri yaşanan tahribatlara rağmen Dicle Vadisi'nde halen çok daha fazla kurtarılacak kültürel miras olduğuna işaret ediliyor.

Kampanya metninde 80 bin insanın yoksullaşma riski, Dicle Nehri’nin ise biyolojik çeşitliliğinin tehdit altında olduğu vurgulanırken, sadece bu iki nedenin bile Ilısu Barajı’na karşı çıkmak için yeterli olduğu ifade edildi.

Projenin tamamlanması durumunda Irak üzerindeki beklenen çok korkutucu etkilere de dikkat çeken kampanya yürütücüleri, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Ortadoğu’nun en büyük sulak alanı olan Mezopotamya Sazlıkların tehlike altında olduğunu kaydediyor.

İmzacılar Türk hükümetinden Ilısu Projesinin bir an önce durdurup, etkilenen bölgede yeni, şeffaf ve katılımcı bir tartışma sürecinin başlatılmasını talep ediyor.