Çocuklarda milyonlarca zararlı nano partikül bulunuyor

Fransa’da yapılan bir araştırmaya göre, hava kirliliğinin yoğun olduğu şehir merkezlerindeki çocuklarda birçok hastalığa neden olan nano partiküller yoğun bir biçimde bulunuyor. 

Belçika’nın Hasselt Üniversitesi’nden Prof. Tim Nawrot öncülüğünde yapılan araştırmanın sonuçları, ‘Strasbourg Respire’ adlı bir çevreci kuruluş tarafından paylaşıldı. Araştırma 9-12 yaş arası 289 çocuk üzerinde yapılırken, en az 20 çocuğun üriklerinde karbon kaynaklı milyonlarca nano partiküle rastlandı. 

OTOYOLLARA YAKIN YERLERDE YAŞAYANLARDA VAR 

Bu partiküllerin büyük oranda kent içindeki hava kirliliğiyle bağlantılı olduğu belirtilen araştırmada, dizel motorlu araçlar, endüstriyel emisyonlar ve ısınma amaçlı fosil yakıt kullanımının bu kirlilikte etkili olduğuna dikkat çekiliyor. 

Söz konusu partiküllerin üriklerinde bulunduğu çocukların neredeyse tümünün otoyol geçiş noktalarına yakın yerlerde yaşadıkları da araştırmadı yer alan bir diğer önemli detay. 

BİRÇOK HASTALIĞA NEDEN OLUYOR 

Araştırmayı değerlendiren Collektif Strasbourg Respire adlı kuruluşun açıklamasında ise, onlarca çocukta tespit edilen karbon kaynaklı nano partiküllerin neden olduğu hastalıklara işaret edildi. Bunlardan kaynaklı kanser ve kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskinin arttığına vurgu yapılan açıklamada, plasentaya ulaşabilen bu partiküllerin aynı zamanda gebelik durumunda cenine ciddi zarar verebileceği belirtildi. 

Açıklamada, geçtiğimiz aylarda yargı kararıyla da zorunlu hale getirilen ve kirliliğin olduğu şehirlerde ‘düşük emisyonlu bölgelerin’ acilen hayata geçirilmesi istendi. Bu kapsamda özellikle kent merkezlerinde dizel motorlu araçların yasaklanması gündeme gelebilir. 

Araştırmanın yapıldığı Fransa’nın Strasburg şehrinde geçtiğimiz yıl Belediye Meclisi tarafından alınan bir kararla, 1 Ocak 2025’ten itibaren dizel motorlu araçların şehir içinde sürülmesi yasaklanmıştı.