Hazır gıda ve içecek tüketimi hastalanma riskini artırıyor

İspanya ve Fransa’da yapılan araştırmalara göre, önemli sayıda katkı maddesi içeren hazır yiyecekleri tüketenler arasında hastalık ve ölüm oranları çok daha yüksek.

Araştırmalardan biri İspanya’daki üniversitelerden mezun olmuş ve yaş ortalamaları 38 olan 20 bin kişi arasında, diğer ise Fransa’da NutriNetSanté adlı 2009 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen anket kapsamında 100 bin kişiyle yapıldı. Fransa’daki araştırma Ulusal Sağlık ve Medikal Araştırmaları Enstitüsü (Inserm) tarafından yapıldı.

ÇOK TÜKETENLERDE KALP-DAMAR HASTALIKLARI RİSKİ DAHA YÜKSEK

İspanya’daki ankete katılanlar arasında günde en fazla 2 porsiyon hazır yemek ile 4 porsiyondan fazla tüketenler arasındaki farklar irdelendi. Günde 4 porsiyondan fazla tüketenler arasında hastalıklara bağlı ölüm oranının diğer gruptakilere oranla yüzde 62 daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Fransa’da 2009-2018 yılları arasındaki süreye yayılan ve her katılımcının en az 6 yıl boyunca takip edildiği ankete göre ise, dönüştürülmüş hazır gıdalar ile içeceklerden tüketme özellikle kalp-damar hastalıklarının artmasına yol açabilir. Buna göre, bu tür gıda ve içeceklerden çok fazla tüketen katılımcı 105 bin kişiden bin 409’unda kalp-damar rahatsızlıklarına yakalanma riskinin daha yüksek olduğu anlaşıldı.

Hazır gıda ve içeceklerin insan sağlığına olumsuz etkisine dikkat çekilen her iki araştırmada, tuz, şeker ve doymuş yağ oranlarının yüksekliğine işaret edildi. Ayrıca bu tür ürünlerde genel olarak vitaminler ile dolaşımı kolaylaştıran posaların oranının ev yemeklerine oranla çok daha az olduğuna vurgu yapılıyor.

DAHA ZİYADE İSTATİSTİKSEL BİR BAĞ VAR

Fransa’daki araştırmadaki sonuçların daha çok istatistiksel bir bağ ortaya koyduğuna vurgu yapan uzmanlar, şimdilik hazır gıdalar ile kalp-damar hastalıklarına yakalanma oranları arasında doğrudan bir bağ kurulmasının mümkün olmadığını belirtiyorlar. Ancak yine de ortaya çıkan istatistiksel sonuçların dikkate alınması gerektiğinin altı çiziliyor.

Araştırmayı yorumlayan Inserm uzmanlarından Dr. Mathilde Touvier, sigara tüketimi, fiziki aktiviteler ve kilo bakımından birbiriyle aynı düzeylerde olan bireyler arasında hazır gıda tüketimi nedeniyle risk konusunda farklı sonuçlar ortaya çıktığına işaret etti. Dr. Touvier, bu gruplarda yer alan bireyler içerisinde hazır gıdaları daha fazla tüketenlerin kalp-damar hastalıklarına yakalanma risklerinin daha yüksek olduğunu kaydetti.

Dr. Touvier, hazır gıda ve içecekler konusunda önemli olanın bu türleri düzenli olarak tüketmemek olduğunun da altını çizdi. Dr. Touvier, tüketicilerin hem gıdaların korunması için eklenen katkı maddelerine hem de içeriklerine önem gösterilmesini de istedi.