Iğdır Ovası tehdit altında

HDP Iğdır Milletvekili Habib Eksik, Aras Nehri üzerinde yapılan HES’in Iğdır Ovası’nın kuraklığını artıracağını, tarım ve hayvancılığı bitirip halkı mağdur edeceğini söyledi.

Kars’ın Sarıkamış ilçesi Karakurt köyünde Aras Nehri üzerinde yapılan Hidroelektrik Santrali (HES) Iğdır Ovası'nı tehdit ediyor.

Iğdır Ovası, kendine has olan “mikroklima” özelliğinden dolayı çevresine göre daha sıcak bir iklime sahip. 20 kilometrelik bir alanı olan Iğdır Ovası, sıcak ikliminin yanı sıra verimli topraklara sahip. Tamamen Aras Nehri tarafından sulanan Iğdır Ovası bölgenin en önemli tarım alanlarını bünyesinde bulunduruyor. İklimin uygun olması sebebiyle şeftali, kayısı, elma kiraz, erik gibi çeşitli meyveler ile pamuk, şeker pancarı, buğday, arpa, patates gibi birçok tarım ürünü yetişiyor.

200 bin nüfuslu Iğdır’da halkın büyük bölümü tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Iğdır Ovası, bölge illerinin tüm tarım ürünleri ihtiyacını karşılıyor. Iğdır Ovası, yapılan HES’lerle yok ediliyor.

BÜYÜK TAHRİBAT YAPACAK

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili Habib Eksik, Aras Nehri üzerinde yapılan HES’in Iğdır Ovası’nın kuraklığını artıracağını, tarım ve hayvancılığı bitireceğini belirterek, halkın büyük bölümünü mağdur edeceğini söyledi. Aras Nehri’nin, Iğdır Ovası’nda bulunan tarım arazilerinin sulama kaynağı olduğunu dile getiren Eksik, şöyle konuştu: “Aras Nehri üzerinde yapılan HES ile kurak bir iklime sahip olan Iğdır Ovası’nda bulunan tarım arazilerinin su sorunu giderek büyüyecek. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan binlerce çiftçimiz mağdur olacak, tarım ve hayvancılık bitme noktasına gelecek. Yapımı devam eden HES bitirildiği zaman bölge büyük tahribata uğrayacaktır. Iğdır halkının temel geçim kaynağı tarımdır. Iğdır’da binlerce insan tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Aras Nehri üzerinde yapılan HES bitirildiği zaman bu insanların gelir kaynağı yok olacak. Geliri olmayan bu insanlar buradan göç etmek zorunda kalacak.”

HALKI VE DOĞAYI DÜŞÜNMÜYORLAR

HES ve barajlarla doğanın katledildiğini belirten Eksik, şunları ekledi: “Halkı ve doğayı düşünmeyen zihniyetler, her şeyi çıkarları için yok etmeye başladılar. Yapılan HES’ler ve barajlar, binlerce canlının yok olmasına neden oluyor. Ekolojik sistemin yok edilmesi nedeniyle salgın hastalıklara yol açıyor. Doğada yaptığımız katliamın sonucunu bugün yaşıyoruz.”