Kanada’nın doğusunda benzeri görülmemiş yangınlar

Kanada’nın doğusundaki Yeni İskoçya (Nova Scotia) eyaletinde benzeri görülmemiş orman yangınları yaşanıyor. Binlerce kişi tahliye edildi.

Atlantik kıyısındaki Nova Scotia Eyaleti’nin Başbakanı Tim Houston düzenlediği basın toplantısında “Eyalet düzeyinde bir kriz yaşıyoruz ve elde edebileceğimiz tüm destekleri istiyoruz, ihtiyacımız var ve kabul edeceğiz” dedi.

Başkent Ottawa’da bir açıklamada bulunan Kanada Başbakanı Justin Trudeau da durumun içler acısı olduğunu belirerek, sarsılmaz bir destek sözü verdi ve yardımın yolda olduğunu bildirdi.

Çarşamba günü halen 14 noktada orman yangını aktif durumdaydı. Üçü kontrol dışı olarak değerlendiriliyordu.

Orman yangınlarında 20 dolayında ev ve al yapı imha olurken, henüz yaralanan kimse olmadığı bildirildi.

Eyaletin güneyinde 2 bini aşkın kişi için tahliye emri verildi.

Önümüzdeki günlerde beklenen kuru hava ve sıcaklık rekorları nedeniyle, yetkililerin yangınlarla mücadelenin devam edeceğinden endişe ediyor.

Bu yangınlar, Mayıs ayında Kanada'nın batısındaki Alberta eyaletinde meydana gelen ve  yaklaşık bir milyon hektarı yok eden, onbinlerce kişinin de tahliyesine neden olan çok sayıda orman yangınından sonra geldi.

Hükümet verilerine göre, Kanada'da kaydedilen orman yangınlarının sayısı, yangın önleme politikaları sayesinde 1980'lerden bu yana azaldı.

Ancak son yıllara daha yoğun ve daha yıkıcı yangınlar damgasını vurdu.

Batı Kanada, özellikle son yıllarda, küresel ısınmanın şiddeti ve giderek sıklığı artan aşırı hava olaylarından etkilendi.