Mikroplastikler hava yoluyla her yere yayılıyor

Bilim insanları, Arktika’da elde ettikleri kar eşantiyonlarında da mikroplastiklere rastladı.

Hava kirliliği sadece okyanuslarla sınırlı kalmıyor. Bilim insanlarına göre mikroplastikler hava yoluyla Alpler ve Arktika’ya kadar yayılıyor.

Alman ve İsviçreli bilim insanlarını yaptığı bu araştırma Science Advances dergisinde yayınlandı.

Kar yoluyla bu mikro plastiklerin taşınması mekanizması henüz az incelenen bir konu olarak dikkat çekiyor.

Bremerhaven’daki Alfred Wegener Enstitüsü (AWI) ve Davos’taki WSL Enstitüsü tarafından yürütülen araştırma, orta yüksekliklerden gelen polenlerin de benzer bir yol izleyerek Arktika’ya ulaşabileceğini belirtiyor.

AWI tarafından yapılan açıklamaya göre, benzer şekilde Sahara kumları da Atlantik’in kuzey doğusuna kadar 3.500 kilometre yol kat ederek ulaşabiliyor. Mikroplastikler de aynı boyda. Kuzey Kutbu’ndaki bazı noktalarda bir litre karda 14 bin 400 kadar parçacık olduğu tespit edildi. Bir kıyaslama yapılacak olursa, örneğin Bavyera’daki bir köy yolu kenarında bilim insanları karda litre başına 154 bin parçacık buldu.

Bölgelere göre plastik türleri de farklılık gösteriyor. Arktika bölgesinde nitril kauçuk, akrilat ve boya partikülleri bulunurken, Bavyera’da otomobil lastiklerinde de kullanılan kauçuk parçalarının yoğunlukta olduğu belirtildi. Araştırmacı Gunnar Gerdts, mikroplastiklerin atmosferde toplanmasında karın son derece etkili olduğuna dikkat çekti. Bilim insanları Arktika’da litre başına ortalama 1.800 partikül buldu.