Okyanuslar COP25’in ana temalarından olacak

Bu yılki iklim zirvesi COP25'e ev sahipliği yapacak Şili, küresel ısınmayı önlemede rolü olan ama aynı zamanda ısınmadan en çok etkilenen okyanusların da ana temalardan olacağını duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından her yıl düzenlenen iklim konferansının 25’incisine ev sahipliği yapacak olan Şili, giderek yok olma tehdidiyle karşı karşıya olan okyanusları zirvenin gündemine getirecek.

BM İklim Zirvesi COP25’in aralık ayında düzenleneceği Güney Amerika ülkesi Şili’nin topraklarının batısı Pasifik Okyanusu’na sınır. Karasularını önemli oranda korumaya alan Şili, iklim müzakerelerine okyanusların da eklenmesi için çabalıyor.

KÜRESEL ISINMAYI ENGELLEMEDEKİ ROLÜNE DİKKAT ÇEKTİ

Zirveye ilişkin ön müzakerelerin sürdüğü Almanya’nın Bonn şehrinde bir açıklama yapan Şili Çevre Bakanı Carolina Schmidt, küresel ısınmaya karşı okyanusların oynadığı rolün daha iyi anlaşılması gerektiğini söyledi.

COP25 zirvesinin ‘COP Mavi’ olarak da adlandırdıklarını kaydeden Schmidt, okyanusların korunmasının iklim müzakerelerinin ana gündemlerinden biri olacağını vurguladı. Okyanusların küresel ısınmaya yol açan karbondioksit gazını (CO2) emdiğini hatırlatan Schmidt, bu nedenle de okyanusların korunmasının temel önceliklerden olması gerektiğinin altını çizdi.

BUGÜNE KADAR OKYANUSLAR TARTIŞILMIYORDU

Şili’nin başkenti Santiago du Chili’de düzenlenecek COP25’ten önce Eylül ayında Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) adlı kuruluş tarafından yayınlanacak bir raporda da temel konu okyanuslar olacak. Okyanuslar, CO2 gazını hapsetmeleri nedeniyle küresel ısınmaya yol açan gazların atmosfere salınımını azaltsa da oluşan asitlenme nedeniyle de tehlike altındalar.

COP25’e ev sahipliği yapacak Şili’nin Çevre Bakanı, IPCC tarafından yayınlanacak olan okyanuslara ilişkin raporun daha kapsamlı tartışılması için zirve kapsamında bir ‘özel etkinlik’ planladıklarını da sözlerine ekledi.