‘Ulusal tutum için ilk pratik adımı attık’

KNK Eşbaşkanı Zeyneb Murad, Türk devletin işgalciliğine karşı ulusal tutumun belirlenmesini amaçlayan ve Kürdistan’ın dört parçasından 200’den fazla ismi buluşturan çalıştayın ilk pratik adım olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz Cumartesi günü Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK)’nin organizesiyle “Türk devletin işgalciliğine karşı ulusal tutum çalıştayı” isimli bir online konferans düzenlendi. KNK Eşbaşkanı Zeyneb Murad Kürdistan’ın dört parçasından çok sayıda parti, örgüt, kurum temsilcisiyle aydın, sanatçı ve gazetecileri buluşturan çalıştayda ortaya çıkan düzeyi ve ulusal tutum için KNK’nin bundan sonraki çalışmalarına ilişkin ANF’ye konuştu.

Türk devletinin Avaşîn, Zap ve Metîna’ya yönelik işgal saldırılarının 24 Nisan’dan bu yana yoğun şekilde sürmesine rağmen buna karşı hem içerde hem de dışarda istenilen düzeyde tepkinin ortaya çıkmadığına vurgu yapan Murad “Bizler de KNK olarak daha gür şekilde bir tepkinin ortaya çıkmasını, sessiz kalan kesimlerin sesini çıkartmasını sağlamak için böyle bir konferansı organize ettik. Çünkü Efrîn ve Serêkaniyê örneklerinde gördüğümüz gibi Türk devletinin niyetinin bununla sınırlı kalmayacağını ve işgalini Güney Kürdistan’ın birçok bölgesine yayacağını biliyoruz” dedi.

Türk devletinin daha öncekilerden daha kapsamlı olarak Güney Kürdistan’a dönük planlarının bulunduğuna dikkat çeken KNK Eşbaşkanı devamla şöyle konuştu: “İşte tam da bu noktada gerillanın verdiği direniş Kürdistan’ın bu parçasının sömürgeci güçlerin eline geçmemesi içindir ve bu yüzden de bu direnişe herkes sahip çıkmalı. Aksi durumda bu saldırının başarılı olması halinde işgal bütün Güney Kürdistan’a yayılacak ve Türk devleti yüz yıldır hayal ettiği hedeflerine ulaşmış olacak.”

‘HERKES MESELENİN SADECE PKK OLMADIĞINI BİLİYOR’

İşgal saldırılarına karşı ulusal bir tutumun önemine dikkat çeken KNK Eşbaşkanı Zeyneb Murad, bu amaçla Kürdistan’ın dört parçasının bileşenleri olarak gördüğümüz parti, örgüt ve kuruluşları Cumartesi günkü çalıştayda buluşturarak ilk önemli adımı attıklarını söyledi. Çalıştayda yapılan değerlendirme ve analizlerin önemli olduğunu dile getiren Murad “Söz alan hemen herkes bu saldırıların amacının Türk devletinin propagandalarında dile getirdiği gibi olmadığı ve sadece PKK güçlerini hedef almadığını, amacın Kürtlerin kazanımlarının ortadan kaldırılması olduğunu vurguladı. Bizce bu önemli bir noktaydı” diye konuştu.

Çalıştayda işgal saldırılarına karşısında ortak mücadele, ortak strateji ve ortak tutum konusunda bir iradenin ortaya çıktığını vurgulayan KNK Eşbaşkanı davet edilen ancak katılmayan bazı kesimlerin de olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Çalıştaya katılmayan bazı kesimler ve işgal saldırılarına sessiz kesimlerle görüşülüp onları da bu sürece katmak istiyoruz. Amacımız bütün Kürt güçlerini ve Kürdistan’ın bütün birleşenlerini tek ses halinde bu saldırılara karşı çıkmasını sağlamaktır. Çalıştayımız bu amaç yolunda ilk pratik adımdı, bundan sonra da girişimlerimiz sürecek.”

‘İÇ ÇELİŞKİLERİMİZİ FIRSATA ÇEVİRMEK İSTİYORLAR’

Türk devletinin Kürtler arası çelişkileri fırsata çevirme niyetinde olduğuna dikkat çeken Kürt kadın siyasetçi Zeyneb Murad “Sömürgeci güçler çelişkilerimizden yararlanarak işgal planlarını teker teker hayata geçirmek istiyorlar. Diğer taraftan da kendi aramızdaki çelişkilerimiz dünya ve uluslararası güçlerin sessizliğine yol açıyor” diye konuştu.

Kürt halkının sergileyeceği ortak/ulusal bir tavrın uluslararası arenayı da etkileyeceğini ve var olan sessizliğin bozulacağına dair çalıştay katılımcılarının yaygın bir şekilde görüşler dile getirdiklerini hatırlatan Murad, sadece son saldırılar sonrası değil daha önce de KNK’nin bu amaçla çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Garê’ye yönelik saldırı sonrası da ortak tutum için yürüttükleri çalışmalardan sonuç aldıklarını ifade eden Murad, en son organize edilen çalıştayın ise ilk kapsamlı pratik adım olduğunu bildirdi. KNK Eşbaşkanı Zeynep Murad son olarak önümüzdeki günlerde de oluşturulacak heyetlerin hem Kürtler arası hem de uluslararası düzeyde görüşmeler yapacağını bildirdi.