Van kedisi artık 'satılık!'

Van kedilerinin nesli, tükenme tehlikesi ile karşı karşıya. Belli fiyat karşılığında vitrinlerde satılan Van kedisini artık görmek bile parayla! Yüzüncü Yıl Üniversitesi de kedileri satışa çıkardı!

Farklı renkteki gözleri ve beyaz tüyleriyle Van'ın önemli varlığı olarak bilinen ve nesli tükenme  tehlikesi ile karşı karşıya olan Van kedileri ‘koruma’ adı gerçekleşen uygulamalarla doğal yaşamdan tamamen koparıldı. Bir zamanlar Van’da neredeyse her evde bulunan Van kedisini, artık sokaklarda görmek mümkün değil. Van kedileri ya Van Kedi Evi'nde ya da petshoplarda satış vitrinlerinde, 200 ile 1000 TL arasında fiyatlarla satışa çıkarılıyor. Van kedisi, uçakla götürülerek yurt dışında da satılıyor.

VAN DIŞINA ÇIKARILAN KEDİLER KISA SÜRE SONRA ÖLÜYOR

Van’da 1992 yılında soyunun tükendiği gerekçesiyle ‘Van Kedisini Koruma’ adı altında Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde bir çalışma başlatıldı. Kurulan Kedi Evinin ardından Van kedisinin il dışına çıkarılması ve evlerde beslenmesi yasaklandı. Van kedisini evinde beslemek isteyenler, Van Valiliği'nden aldıkları karne ile bunu gerçekleştirebiliyor. Van kedisi, endemik türü olduğu için kent dışında yaşayamıyor. Van dışına çıkarılan Van kedileri kısa bir süre sonra yaşamlarını yitiriyor.

KAFES İÇİNDE SATILIYORLAR

Van Kedi Evini açan Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Kedi Evi’ni ziyaret etmek isteyenlerden ücret alırken, Van’da bulunan petshoplarda vitrine çıkarılan Van kedileri, konuldukları kafeslerde yaşam mücadelesi veriyor.

PROF. GÜLYÜZ: VAN KEDİSİNİ SATIŞA ÇIKARDIK

Van kedisinin 1992 yılında  il dışına çıkarılması yasaklanmasına rağmen, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedi Evi Müdürü Prof. Dr. Fethi Gülyüz, kedilerin satışını başlattıklarını duyurdu. Konuya ilişkin bilgi veren Gülyüz, "Elimizde 130 kedi var. 50-60 tanesini satacağız. Kedi fiyatlarımız, tüy boyu ve kalitesine göre değişiyor. 200 ile 500 TL arasında  ücret getiren kedilerimizden alabilir” ifadelerini kullandı.

KALÇIK: DOĞAL ORTAMINDAN KOPARILARAK YOK EDİLİYOR

Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık ise konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
”Van kedisini koruma adıyla yapılan uygulamalar Van kedisinin neslini bitirecek. Siz bir hayvanı doğal ortamından koparırsanız, o hayvanın nesli elbette tükenir. Hayvanları korumanın en iyi yolu, onları kendi doğal yaşamlarında özgür bırakmaktır. Van kedisini koruma adı altında satılık bir meta haline getirdiler. YYÜ, kedileri açık açık satışa çıkarıyor. Van’da gidin, bütün hayvan shoplarda kafeslerin içinde kediler görüyorsunuz. Bu korkunç bir durumdur ve mutlaka son verilmesi gerekiyor. Bu yönde çalışmalarımız sürüyor.”