Venezuela’da nüfusun üçte ikisinin gıda güvenliği yok

Sağ muhalefetin Nicolas Maduro’yı devirme planlarının başarısız olduğu Venezuela’da milyonlarca kişinin açlıkla karşı karşıya olduğu raporlara yansıdı.

Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından Venezuela hükümetinin de izniyle yapılan çalışmaya göre, 30 milyonluk ülke nüfusu içerisinde 9 milyon kişinin ‘gıda güvenliği’ yok.

WFP raporuna göre, ülkede halen devam eden ekonomik kriz ve hiper enflasyon nedeniyle milyonlarca kişi yeterli beslenemiyor. Nüfusun üçte ikisine yakını ise, normalinden daha az gıdayla beslenmek zorunda kalıyor.

GIDA VAR ANCAK SATIN ALMAK ZOR

Temmuz-Eylül 2019 arasında yapılan araştırmayla hazırlanan rapora göre, nüfusun yüzde 60’ı beslenmesi için gereken miktarın altında gıdayla yetinmek zorunda.

Rapora göre, ülkedeki her 10 kişiden 7’si ‘ihtiyacı olan gıdaların bulunabildiğini’ ancak bu gıdaları satın alabilecek ekonomik güce sahip olmadığını belirtiyor.

YÜZDE 37’Sİ İŞİNİ VEYA ŞİRKETİNİ KAYBETTİ

WFP’nin araştırmasına katılanların üçte birinde fazlası son yıllarda ülkeyi ciddi oranda vuran ekonomik gerilemenin işlerini kaybetmesine neden olduğunu beyan etti. Toplamda yüzde 37’lik bir kesim çalıştığı işi veya sahibi olduğu işyerini kaybettiğini söyledi.

Katılımcıların yüzde 74’ü aç kalmamak adına hayatında büyük değişiklikler yapmak zorunda kalırken, yüzde 33’lük bir kesim ise gıda karşılığında çalışmaya razı geldi. Ayrıca yüzde 20’lik bir kesim, beslenme ihtiyacını giderebilmek için sahip oldukları bir mülkü satmak zorunda kaldığını dile getirdi.

RAKAMLAR İYİ DEĞİL

Venezuela’da en son 1980’li yıllarda görülen ciddi gıda sıkıntısı kadar olmasa da ülkedeki mevcut durum endişe verici olarak görülüyor. Dünya ekonomisinin yüzde 3,3 büyüyeceği 2020 yılında Latin Amerika ülkelerinin ise yüzde 1,6 büyümesi beklenirken, Venezuela’da yüzde 10’luk bir gerileme olacağı tahmin ediliyor.

WFP rakamlarına göre, gıda güvenliğinden yoksun olanların sayısı 9 milyonu aşarken, 2,3 milyonu ‘ağır gıda güvensizliği’ içinde yaşıyor.

Yüzde 59’luk bir kesim yeterli beslenebilmek için gerekli tüm gıdaları alamadığını beyan ederken, yüzde 65’i ise elbise, ayakkabı ve temel hijyenik ürünleri alamıyor.

Sosyalist Nicolas Maduro’ya karşı sağ muhalefetin devirme girişimlerinin başarısız olduğu Venezuela’da petrol gelirlerinin azalmasıyla yaşanan ekonomik kriz hiper enflasyona yol açmıştı. Kasım 2017’den bu yana süren aşırı enflasyonun bu yıl da süreceği tahmin ediliyor.