Yüksek zamlar, hayvancılığı bitiriyor

Hayvancılığın bitme noktasına geldiği Van çevre illerinde, yem ve saman fiyatlarına yapılan yüksek zamlar nedeniyle hayvan besicileri zarar ederken, hayvanlar da fiyatlarının çok altında satılıyor.

AKP Hükümetinin yem ve saman fiyatlarına yaptığı yüksek zamlar nedeniyle, hayvancılık yapan vatandaşlar zarar etmeye devam ediyor.

Hükümetin çiftçiyi bitirme politikası Van ve ilçelerinde hayvan fiyatlarının düşmesine neden oldu. Van ve ilçelerinde küçükbaş hayvanın fiyatı 600 ile bin TL, büyükbaş hayvan fiyatı ise 3 ile 8 bin TL arasında değişiyordu.

AKP Hükümetinin yaptığı zamlar nedeniyle saman fiyatı 300 liradan, bin 500 liraya, yonca samanının fiyatı ise 500 liradan 2 bin liraya çıktı.

Yem torbasının fiyatı da 50 liradan 150 liraya kadar çıktı. Saman ve yem fiyatlarının yükselmesi hayvan fiyatlarının düşmesine neden oldu. Çiftçi hayvan yemi almak için hayvanlarını zararına satmak zorunda kalıyor. 

AKP Hükümetinin bölgedeki yasakları, köylülere yapılan baskılar ve ekonomik kriz hayvancılığı bitirme noktasına getirdi.

Son yıllarda Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz en çok çiftçiyi etkiledi. Özellik AKP hükümetinin Kürdistan illerinde yayla ve meraları ‘güvenlik’ gerekçesiyle yasaklaması, hayvancılığa büyük darbe vurdu. Yaylara çıkamayan birçok hayvan sahibi, hayvancılığı bırakmak zorunda kaldı. 

‘BESLEDİĞİMİZ HAYVANLAR ARTIK YEM FİYATLARINI KARŞILAMIYOR’

Hayvancılık yapan Murat Aydın, eskiden herkesin hayvancılık yaptığını ama son yıllarda insanların hayvanlarını sattığını söyledi.

Hayvancılığın, artık geçim kaynağı olmadığını belirten Aydın, "Bu gün hayvanlarımız için aldığımız saman ve yem fiyatları çok yükseldi.  Beslediğimiz hayvanlar artık yem fiyatlarını karşılamıyor" diye konuştu. 

Van’da hayvanlık yapan İdris İşler adlı kent sakini de, saman ve yem fiyatlarının yüksek olmasına tepki gösterdi.

Ahırında 30 büyükbaş hayvanını olduğunu ama yem alacak paralarının olmadığını söyleyen İşler, böyle devam etmesi halinde hayvanlarını ucuza satmak zorunda kalacağını vurguladı.