Hakikat yolunda bir savaşçı: Lêgerîn

İran'ın baskılarına karşı büyük bir kin ve öfke duyan Rojhilat Lêgerîn, "Hakikat yolunda arayışlarım her zaman derin oldu. Önderlik hareketi beni ben yapan, kadınlığımla, özümle buluşturan iradeli kılan bir hareket oldu" dedi.

Adı Lêgerîn’di. Sürekli bir yaşam arayışı vardı. Hakikat arayışı onu getirmişti özgürlük yoluna. Sistemin kirli çarkı onu da almıştı içine ve eritmeye çalışırken o bundan kurtulmayı başarmıştı. Bir Hewremî kızıydı. Yaşamın en safını, doğalını yaşaması gerekirken yaşadığı bölge de sistemin suyunu içmişti. Bu yüzden oldukça zor zamanlar geçirmişti. PKK hareketini tanıdığında yeni bir umut doğmuştu. Tanıdıkça daha da sevdi, daha da bağlandı harekete. Şimdi komutan olma yolunda büyük bir mücadele içerisinde yoluna devam ediyor.

Aslen Hewreman’ın Jawaro bölgesinden olan Lêgerîn, Kürt Özgürlük Hareketi ile ilgili duygularını ve adını neden ‘Lêgerîn’ koyduğunu şu sözlerle dile getiriyor: "Önderlik hareketine katıldığım her an tanıma yolunda büyük çaba içerisinde oldum. Bu hakikat yolunda arayışlarım her zaman derin oldu. Örgütü, kendimi, yaşamımı daha iyi tanımak için sürekli çabaladım. Önderlik hareketi beni ben yapan, kadınlığımla, özümle buluşturan iradeli kılan bir hareket oldu.

Evde iken sanki silahı sadece erkekler kullanır, gibi bir düşüncemiz vardı. Yani bütün toplum böyle düşünüyordu. Silahı ilk elime aldığımda öylesine heyecanlandım ki… Hele ilk mermiyi attığımda içimdeki öfkenin o mermi ile dışarı çıkması gibi bir şeydi. Sistemde iken yaşamım başkalarının elinde, başkalarının zoruyla sürüyordu. İstediklerinde beni istedikleri kişi ile evlendirip istedikleri yere gönderiyorlardı. Söz söyleme hakkına bile sahip değildim. Oysa şimdi elimde silahım bu dağlarda kendime büyük bir güvenle yürüyorum. Çok büyük bir cesaret ile düşmanın korktuğu kişiler arasındayım."

HALK DEVLETİN YALANLARINA İNANMAMALI

Lêgerîn henüz evde iken PJAK ile ilgili yapılan anti-propagandalara karşı da bir mücadele içerisinde olur. Buna karşılık örgütü daha iyi tanımak için katılma yolunu seçen gerilla Lêgerîn, aksine PJAK ahlaki ve vicdani bir parti olarak halk içerisinde çalışma yürütüyor. Bu durum Lêgerîn’de sisteme karşı daha büyük bir kin ve öfke yaratır. Lêgerîn bu konuda halkı şöyle uyarıyor: Devlet tarafından PJAK ile ilgili çok antipropaganda yapılıyor. Halkın bu kirli propagandalara inanmaması gerekiyor. PJAK Önderlik felsefesi temelinde ezilen halkların özgürlüğü için gece gündüz çalışıyor. Burada kadının iradesi, öncülüğü ortaya çıkıyor.

Düşmanın PJAK’a yönelik anti propagandaları tamamen ona gücü yetmediği içindir. Bir de örgüte geldiğimde daha iyi anladım. Örgütün diğer parçalarında bu tür söylemleri geliştiremiyor. Çünkü halk çok bilinçlenmiş. Genç kadınların bu sisteme karşı başkaldıracakları en iyi yer Önderlik hareketidir. Özellikle de Hewreman’daki genç kızların, erkeklerin bu sisteme, ‘dur’ demeleri ve bu yalanlara inanmamaları gerekiyor."