14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri ve Temmuz ayı şehitleri anıldı-YENİLENDİ-II

Avrupa'nın birçok kentinde düzenlenen etkinliklerle 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri ve Temmuz ayı şehitleri anıldı.

Erivan’da bugün saat 13:00 de Mala Gel’de yapılan bir toplantıyla 14 Temmuz direnişi şehitleri anıldı.

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da 14 Temmuz şehitlerini anma toplantısı düzenlendi. Saygı duruşu ile başlayan toplantıda Kürdistan Komite Eşbaşkanları Silo Dirboyan ve İla Tovmasyan, Parlamenter Kinyas Hasanov, Şehit babası Milo Kalaşyan birer konuşma yaptı.

“Mücadele tarihimizde 14 Temmuz ve zindan direnişlerinin önemi büyüktür. Bugün de aynı direniş ruhuyla binlerce tutsak zindanlarda faşizme karşı direniyor” denilen konuşmalara şöyle devam edildi: “Bugüne gelişimizde bu direnişlerin büyük bir önemi vardır. Böylesi bir günde 14 Temmuz direnişi şehitlerini, zindan ve tüm özgürlük şehitlerini anıyor ve onlara olan bağlılığımızı belirtiyoruz. Şehitlerden direniş ruhunu aldık. Bugün, faşist Türkiye devletinin saldırılarına karşı Kürdistan dağlarında gerillalarının büyük direnişi bu direniş ruhunun bir devamıdır. Her alanda gerilla ve halk bu ruhla mücadele içerisindedir. Her zaman şehitlerimizin yolunda yürüyeceğiz. Onların hedef ve amaçları bizim hedef ve amaçlarımız olacaktır.”

Toplantı “Şehit namırın” sloganı ile sona erdi.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde de 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri anıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anma sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Temmuz ayı şehitleri Ulaş Dersim, Zerdeşt Navdar, Egit Bismil, Şirin Akbulut, Diyar Xerib’in de anıldığı anmada siyasetçi Bedrettin Kavak bir konuşma yaptı.

Mazlum Doğan ile başlayan ve Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek öncülüğünde sonuçlanan direnişe ilişkin şunları söyledi: “Şehitlere olan borcumuzu dile getirmek istiyorum ki belki biraz hafifleriz. Bazı arkadaşlar var ki insan onlara doyamıyor, duruşları net iradeleri tam olduğu için. Mazlum Doğan üniversiteden Batman’a gelmişti ve kendilerini Kürdistan devrimcileri olarak tanıtıyorlardı. Bize perspektif verirdi, ona ayaklı kütüphane diyorduk. Mazlum Doğan ‘bedelsiz olmaz’ derdi.

Kemal Pir için de ‘ayaklı ordu’ derlerdi operasyonun ortasında şehrin ortasında toplantı yapardı. Dersim’i ve Batman’ı çok severdi. Zindandayken bize Dersim dört dağ içinde stranını söylerdi. Ölüm orucu sırasında Esat Oktay’ın kendisine öleceğini söylemesi üzerine Kemal Pir, ‘Ben kendi isteğimle ölüyorum sen ise istemeyerek öleceksin’ demiştir.

Hayri Durmuş, gerçek bir temsille kendini ortaya koymaktan ısrar ederdi. Mahkemede özellikle bağımsız, birleşik Kürdistan askeri olarak kendimizi tanımlamamızın önemini anlatırdı. Mahkemede cezaevi koşullarından dolayı ölüm orucuna gireceğini söyledi ve ‘Ben ölürsem mezarıma halkına borçlu öldü’ diye yazın dedi.

Mahkemede çok genç olan Ali Çiçek de ölüm orucuna katıldığını açıklamıştır. Direniş öncülerinden Akif Yılmaz, Mazlum Doğan’ı zindandan kaçıramadığı için üzülürdü.

Yolumuzu aydınlatıyorlar. Şehitler tarihimizdirler, onlar kendini kanıtlamıştır. Bundandır ki kimse kendine bahane üretmesin iyi çalışmamak, iyi olmayan yoldaşlık PKK değildir, şehitlerimize layık olalım herkes tarihi ile büyür her arkadaş kendine vazife görmeli temsili olmayı. Böylece şehitlere ve halkımıza layık bir yaşamınız olur. Şehitlere borcumuz bitmez.”

Kavak’tan sonra iki şehit babası doktor Fevzi Akbulut söz aldı.

Kızı mimar Şirin Akbulut’u Temmuz ayında , doktor oğlunu ise Haziran ayında şehit verdiğini belirten Akbulut, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kızına kod isim olarak Peri ismini verdiğini hatırlattı.

“Bu yüzden Peri suyuna ayrıca sahip çıkıyorum” diyen Akbulut Peri suyu üzerinde ekolojik dengeye ters bir şekilde kurulan barajlara karşı çıktığı için sistem tarafından hedef alındığını ve mülteci olmak zorunda bırakıldığını da söyledi.

“Kürtlerin özgürlüğü birlikten geçer” diyen Akbulut, Kürt halkına örgütlülüğü yükseltme ve sahip çıkma çağrısında bulundu.

Anma “Şehid namırın” sloganlarıyla sona erdi.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde de 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişçileri anıldı.

14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri şahsında Kürdistan devrim şehitleri anısına saygı duruşu ile başlayan anmada yapılan konuşmada Diyarbakır zindanında özgür Kürdistan mücadelesini ve Kürt direnişini boğmak için geliştirdiği insanlık dışı uygulama, işkence, zulüm ve teslimiyet çizgisine karşı direniş başlatıldığı belirtildi.

Cezaevleri ve dağlarda devam eden mücadeleye 14 Temmuz direnişçiliği ile destek olmak gerektiği dile geldi. Anma sinevizyon gösterimi ardından “Berxwedan jiyanê”, “Şehid namirin”, “Biji Serok apo” sloganları ile sona erdi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen  bir etkinlikle şehit Baran Mawa anıldı.

Devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada TCŞ aktivisti Baran Zane bir konuşma yaptı. “Gençliğin büyük komutanı Şehit Baran Mawa bizler için mücadelenin tanımıdır” diyen Baran Zane şöyle devam etti: “Gençlik Baran Mawa şahsında faşist Türk devletini Kürdistan topraklarından def edecektir. Bu temelde gençler Şehit Baran Mawa ruhuyla mücadele etmeli ve yükseltmelidir.”

Yapılan konuşmanın ardından Şehit Baran Mawa’nın hayatına, mücadelesine ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın gençliğe ve şehitlere ilişkin değerlendirmesinden oluşan sinevizyon izlendi.

Berlin Şehit Aileleri Komisyonu’ndan Hüseyin Doğan’ın konuşması ile devam eden anma “şehit namirin” sloganları ile sona erdi.

ESSLİNGEN

Almanya’nın Esslingen kentinde de şehit Baran Mawa anıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada, Baran Mawa’nın yaşamına ilişkin sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Anma “Şehid namirin” sloganları ile sona erdi.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde de şehit Baran Mawa anıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada yapılan konuşmada “Şehitlerin mücadelesini başarıya ulaştırma Baran Mawa ruhuyla mücadeleye katılım ile gerçekleşir” denildi.

Anma “Şehit namirin” sloganları ile sona erdi.