İsveç Başbakanı'na çağrı: Türkiye'yi kınayın
Sol Parti lideri Jonas Sjöstedt, İsveç Başbakanı Stefan Löfven'den Türkiye'nin Efrîn'e saldırılarını kınamasını istedi.
Sol Parti lideri Jonas Sjöstedt, İsveç Başbakanı Stefan Löfven'den Türkiye'nin Efrîn'e saldırılarını kınamasını istedi.
Sol Parti lideri Jonas Sjöstedt, parlamentonun dünkü oturumunda, Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırı ve sivil halka yönelik katliamlarını gündeme getirerek İsveç Başbakanı Stefan Löfven'den Türkiye'nin saldırılarını kınamasını istedi.
Sjöstedt, konuşmasında birkaç haftadan beri Türk devletinin hiçbir kışkırtma olmaksızın Suriye'nin Efrîn kentine zalimce saldırdığını, sistematik olarak sivilleri bombaladığını hatırlattı.
Efrîn'in Suriye'deki savaştan en az etkilenen ve yüzbinlerce kişinin sığındığı bir kent olduğuna dikkat çeken Sjöstedt, “Suriye'nin bu kentinde gerçekten kadınların hakları var ve toplumun inşasına katılıyorlar. Kuzey Suriye'deki federasyon seçimler yapmaya çalıştı. Suriye'deki değişik grupları kapsayan bir federasyon kurmaya çalışıyor. Orada Hıristiyanlar, Müslümanlar, Araplar ve Kürtler birlikte yaşıyor” dedi.
DAİŞ'I YENİLGİYE UĞRATANLAR TÜRK DEVLETİNİN SALDIRILARINA UĞRUYOR
Suriye'deki en fazla umut verici gelişimin Efrîn'de gördüğünü söyleyen Sjöstedt, “Kuzey Suriye Federasyonu'nda halk her şeyden önce Kürtler İslam Devleti'ni yenilgiye uğrattı. Onlar İslam Devleti'ni Kobanê'den püskürttü. Şimdi İslam Devleti'ni yenilgiye uğratanlar Türk devletinin saldırılarına uğruyor. Bu cesur insanlar şu güç anda Türk ordusunun saldırılarına karşı kendilerini savunmaya çalışıyor ve dış dünya onları NATO ülkesi Türkiye'ye karşı yalnız bırakıyor. Onlara sırtını dönüyor. Başka yere bakıyor” şeklinde konuştu.
Sjöstedt, Başbakana “Stefan Löfven! Artık Sosyal Demokratlar ve hükümetin tavır almasının zamanı. Türkiye'nin Efrîn'e yönelik saldırılarını kınamasının zamanı” diyerek seslendi.
Löfven, Suriye'deki anlaşmazlığın Kürtler, Suriye rejimi, Suriye muhalefeti, İran, Rusya ve ABD'nin yer aldığı oldukça karmaşık bir durum aldığını ve tüm tarafların çatışmaların düzeyini düşürmesi gerektiğini söyledi.
İsveç'in insancıl yardımın yanı sıra Suriye'de ateşkesin sağlanması için Birleşmiş Milletler nezdinde güçlü girişimlerde bulunduğunu belirterek, “Bunun için barış sürecini destekleyeceğiz, ama biz en önemlisinin Birleşmiş Milletler'inki olduğunu söylüyoruz” dedi.
İSVEÇ DAİŞ'I YENİLGİYE UĞRATAN CESUR İNSANLARIN YANINDA YER ALMALI
Sjöstedt, Başbakanın çatışmaların düzeyinin düşürülmesini söylemekle yetinmesi ve Türkiye'yi açıkça kınamamasına sert tepki gösterdi. Bir Nato ülkesinin uluslararası hukuki destekten yoksun olarak hiç bir kışkırtma olmaksızın sivillere saldırdığını hatırlattı.
İsveç'in Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler nezdinde saldırıları kınamadığı ve Türk güçlerin geri çekilmesini talep etmediği takdirde bunun saldırılara onay vermek anlamına geleceğini söyleyen Sjöstedt, “İsveç İslam Devleti'ni yenilgiye uğratan cesur insanların yanında yer almalı. Başka tarafa bakmamalı ve sessiz kalmamalı” şeklinde konuştu.