İsveç'te Kürtlerle dayanışma için yeni bir örgütlenme

İsveç'in orta kesimlerinde yer alan Söderhamn ilçesinde Kürt halkıyla dayanışma amacıyla yeni bir örgütlenme oluşturuldu.

“Kürdistan'da barış ve özgürlük için Söderhamn İnisiyatifi” adını alan yeni oluşum tarafından İsveç medyasına gönderilen basın açıklamasında yeni örgütlenmenin amacının Kürt halkıyla dayanışmayı güçlendirmek olduğu belirtildi.

Uzun yıllardan bu yana Kürtlerin hakları için değişik etkinlikler örgütleyen “Kürdistan'la Dayanışma Komitesi'nin girişimi sonucu oluşturulan inisiyatif içinde eski ve yeni belediye yöneticileri, din insanları, sendika şube yöneticileri, öğrenci temsilcileri, ilçenin eski belediye başkanı ile ilçenin tanınmış doktor, ressam, kompozitör, gazeteci, fotoğrafçı, rektör gibi değişik meslek gruplarından kişiler yer alıyor.

“Kürdistan'la Dayanışma Komitesi” Başkanı Benny Gustafsson, kuruluşun ilanı dolayısıyla İsveç medyasına “Biz Kürt halkına desteğin mümkün olduğu kadar kapsamlı olmasını istiyoruz. Bir çok Söderhamnlının inisiyatifte yer almasından onur duyuyorum” dedi.

ÖCALAN SERBEST BIRAKILMALI, MÜZAKERELER BAŞLAMALI

İnisiyatifin yaptığı açıklamada Söderhamn'ın 2007 yılından beri Nusaybin'le kardeş belediye olduğuna ve Kürtlerin Türk devletinin yoğun baskı ve saldırılarına uğradığına şu ifadelerle dikkat çekildi:

“Belediye yöneticileri cezaevlerine atıldı. Ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları isteniyor. Kürtlerin cezaevinde tutulan liderine 20 yıldan beri tecrit uygulanıyor.”

Söderhamn İnisiyatifi'nin Kürtlerin öz yönetim taleplerini, Türkiye'de barış için demokrasi hareketini desteklediği belirtilen açıklamada “PKK'nin kurucusu Abdullah Öcalan serbest bırakılmalı ve onunla barış görüşmelerine başlanmalı. Türkiye'nin cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'nin doğu ve kuzeyindeki Rojava bölgesine dokunmamalı ve Kuzey Suriye uçuşa yasak bölge olmalı” deniliyor.

HÜKÜMETİMİN SUSKUN KALMASINDAN UTANÇ DUYUYORUM

İnisiyatifin kurucularından Benny Gustafsson, ANF'ye yaptığı açıklamada ilçenin en önemli ve tanınmış şahsiyetlerinin Söderhamn İnisiyatifi'nde yer almaları ve Kürt Halkıyla dayanışmayı güçlendirmelerinin umut verici olduğunu söyledi.

HDP'nin yerel seçimlerde çok akıllıca bir strateji uyguladığını söyleyen Gustafsson, “Belediyeyi alma gücünün olmadığı illerde AKP'nin egemenliğine son vermek için muhalefeti destekledi. Ama aynı zamanda seçim hilelerinden dolayı Kürdistan'da bazı yerleşim birimlerini kaybetmesi üzücü” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için binlerce tutsağın sürdürdüğü açlık grevlerine dış dünyanın sessiz kalmasına tepki gösteren Gustafsson, şunları kaydetti:

“Pek çok insan yaşamını yitirirken başkalarının bunu seyretmekle yetinmesi ve harekete geçmemesi kabul edilemez. Ben kendi hükümetimin hiç bir girişimde bulunmamasından ve suskun kalmasından utanç duyuyorum.”

AÇLIK GREVCİLERİNİ DESTEKLEME GİRİŞİMLERİMİZ SÜRÜYOR

Söderhamn İnisiyatifi'nin açlık grevcilerini desteklemek için girişimlerini sürdürdüğünü söyleyen Gustafsson, “Biz basın açıklamamızda açlık grevlerini ve Öcalan'a uygulanan tecridi gündeme getirdik. Ama bu denizde bir damladır. Erdoğan'ı zorlamak için yetkililerin harekete geçmesi gerekir” şeklinde konuştu.

Gustafsson, Kürt halkıyla dayanışmayı güçlendirmek için oluşturdukları yeni örgütlenmede Muhafazakar Parti ve yabancı karşıtı İsveç demokratlarının dışında tüm siyasi partilerin yer aldığına dikkat çekti.

Kürdistan ile Dayanışma Komitesi olarak daha önceleri Efrîn'le dayanışma için birçok etkinlik düzenlediklerini, Rojava için bağış kampanyasını başlattıklarını ve ilaç yolladıklarını, Şırnak'ta evlerinden sürülen ailelere maddi yardımda bulunduklarını hatırlatan Gustafsson, İnisiyatifin kurulmasından sonra Kürt halkı ve demokrasi güçleriyle dayanışmalarını daha da güçlendireceklerini ifade etti.

İNSANLARIN BARIŞ, ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ İSTEMLERİ ERDOĞAN'I KORKUTUYOR

Gustafsson, Erdoğan ve Türk devletinin Rojava'yı neden hedef aldığı sorusuna şu yanıtı verdi.

“Çünkü orada demokrasi gelişiyor. Kadınlar orada eşit haklara sahip. Bu Erdoğan için en büyük tehdittir. İnsanlar barış, özgürlük ve demokraside yaşamak istiyor. Tüm bunlar Erdoğan'ı korkutuyor ve Rojava'daki oluşumu ne pahasına olursa olsun yıkmak istiyor. Rojava'daki demokrasinin Kuzey Kürdistan'da yaygınlaşmasından da korkuyor. Çünkü HDP'nin çizgisi ile Rojava'da sistem bir birine benziyor.”

TEMEL ÇALIŞMAMIZ HALK DİPLOMASİSİDİR

Uzun yıllar Söderhamn'da yaşayan Kürdistanlılardan Azad Aslan, İnisiyatif'in kurulmasından sonra ilçede Kürdistan ve Kürtlerle dayanışmanın daha da güçleneceğini söyledi.

Söderhamn İnisiyatifi'nin Öcalan'ın halk diplomasisi anlayışının yaşama geçirilmesinin somut bir örneği olduğunu söyleyen Aslan, “Temel çalışmamız halk diplomasisidir. Eğer bunu yaşama geçirmeyi başarabilirsek toplumdaki dinamikleri harekete geçirip kendi hükümetlerine baskı yapmalarını sağlayabiliriz” dedi.

ÇAĞRICILARIN İSİMLERİ:

Söderhamn İnisiyatifinin yaptığı basın açıklamasında şu kişilerin adları bulunuyor.

Hans Jörgen Alsing, Barbro Andersson, Eva Bappho, Jan-Eric Berger, Nimiane Birath, Erik Björk, Kenth Burvall, Jörn Delvert, Leonie Fors, Pär Forsström, Janne Färnstrand, Alexandra Gard, Lennart Gard, Weine Genfors, Benny Gustafsson, Maria Hansson, Katarina Hedberg, Marianne Isaksson, Erik Lennerstål, Eva Lindberg, Sven-Erik Lindestam, Joann Ling, Anders Norén, Anders Persson, Hugo Persson, Anders Ramstrand, John Staffas, Nils Rundqvist, Monica Siggstedt, Tereza Vanova-Benke, Gun Britt Wallström.