‘Özgürlük Gemisi’ Napoli’ye doğru yola çıkıyor

Programlarına dün başlayan ‘Özgürlük Gemisi’ eylem grubu, partiler ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldi. İki koldan görüşmeler yapan heyet, bugün Atina’dan Napoli’ye doğru yola çıkacak.

Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nin “Zamanı geldi-Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a Barış” kampanyası kapsamında farklı bir eyleme imza atılıyor.

Almanya, Fransa, İsviçre, Brezilya, İspanya, İsveç, Yunanistan, İtalya ve İngiltere’den akademisyen, siyasetçi, sanatçı, yazar, barış savunucusu, kadın hareketi temsilcileri ve aktivistleri taşıyan Özgürlük Gemisi, bugün Atina’ya bağlı Lavrio’dan Napoli’ye doğru yola çıkıyor.

Gemi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 23 yıl önce Yunanistan’dan İtalya’ya geçtiği tarih olan 12 Kasım’da İtalya’da kitlesel olarak karşılanacak. 

Önceki günden itibaren gruplar halinde Yunanistan’a varan Özgürlük Gemisi eylemcileri, programlarına dün başladı.

Başkent Atina’da bir araya gelen eylem grubu, gün içerisinde ana muhalefet partisi SYRİZA (Radikal Sol Koalisyon), LAE (Halk Birliği) ve NAR (Yeni Sol Akım) partilerinin genel merkezlerinde görüşmeler gerçekleştirdi.

Görüşmelerde Yunanistan’ın uluslararası komplodaki rolüne dikkat çekilerek, Kürt Halk Önderi Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması yönünde somut adımların atılması, özgürlüğü için sorumlulukların yerine getirilmesi talebinde bulunuldu.

GÖRÜŞMELER İKİ KOLDAN YÜRÜTÜLDÜ

LAE ile yapılan görüşmede İtalyan filozof ve yazar Salvatore Malinconico ile KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, eski vekil Nursel Aydoğan ve eski belediye eşbaşkanı Leyla İmret yer aldı.

 

Aynı zamanda İtalya Öcalan’a Özgürlük Komitesi üyesi olan Malinconico, ”Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü, bölge halklarının onlarca yıllık sorunlarını çözebilir” dedi.

PKK’nin ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması için de çalışma yürüttüklerini söyleyen Malinconico, ”Bu konuda LAE’den destek bekliyoruz” dedi.

Heyeti karşılayan LAE Sekreteri ve eski Çevre Bakanı Dimitrsi Stratoulis, ”Parti olarak Kürt sorunu ve Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü istiyor ve çalışıyoruz. Böylesi bir eyleme ev sahipliği yapmak da onur verici” diye karşılık verdi.

İki koldan gün boyu görüşmeler yapan heyet, ayrıca kentteki sivil toplum örgütleriyle (STK) de bir araya geldi.

Politik ve Sosyal Haklar Ağı DIKTIO’dan Kurtovik Giana, Gianopulos Nikos, Rolhoizer Axim ve Fares Antonis ile görüşüldü.

 

Avukat Stefano Mannironi, Abdullah Öcalan’ın demokratik konfederal paradigması hakkında bilgi vererek, halkların birlikte mücadelesinin önemine vurgu yaptı.

HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü de görüşmede, tecrit ve Türk devletinin Kürtlere yönelik soykırım saldırılarına ve artan kimyasal saldırılara dikkat çekti.

DIKTIO’dan Gianopulos Nikos, Öcalan’ın esaret altında ve ağır tecrit koşullarında tutulmasının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, ”Yunan halkı olarak Kürt halkının yanındayız” dedi.

SYRIZA İLE GÖRÜŞME

Gün içerisinde bir diğer görüşme ise ana muhalefet partisi SYRIZA (Radikal Sol Koalisyon) oldu.

 

HDP Onursal Başkanı Erdoğan Kürkçü, HDP önceki dönem milletvekili Besime Konca, HDP Cizre eski belediye eşbaşkanı Leyla İmret ve Kürt siyasetçi Eyüp Doru’dan oluşan heyetin SYRIZA genel merkezinde gerçekleştirdiği görüşmede, Syrıza Mülteci Komisyonu Başkanı Manolis Saris, Syrıza Hak İhlalleri ve İnsan Hakları temsilcisi ve aynı zamanda Öcalan’ın ilk avukatlarından Korina Repousi, Syrıza Genel Merkez üyesi Panos Lambrou ile Syrıza Avrupa Parlementosu milletvekili Anneta Kavadia hazır bulundu.

Görüşmede söz alan Ertuğrul Kürkçü, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi ve tecrit ile birlikte gelişen anti demokratik ortam hakkında bilgiler verdi.

Kürkçü, Türkiye’deki tüm anti demokratik uygulamaların ilk uygulama alanının İmralı olduğuna dikkat çekerek, demokratik bir Türkiye’nin ancak tecridin kaldırılmasıyla mümkün olabileceğini vurguladı.

Görüşmede söz alan Besime Konca ise AKP-MHP faşizminin Türkiye’de geldiği boyutu detaylarıyla anlatarak, Türk devletinin komşu ülkeler için de tehdit unsuruna dönüştüğünü belirtti. Yaklaşık 6 bin HDP çalışanının tutsak edildiğine dikkat çeken Besime Konca, mevcut iktidarın başta Kürtler olmak üzere iktidara karşı herkesi tutukladığına dikkat çekti.

İmralı işkence sistemine değinen Besime Konca, uluslararası komplonun parçası haline gelen Yunan devletinin politikalarına karşı SYRIZA’nın devreye girmesi çağrısında bulundu.

Görüşmede söz alan Anneta Kavadia ziyareti önemsediklerini belirterek, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin insanlık suçu olduğunu ve tecridin kaldırılması, Kürt Halk Önderi’nin özgürlüğünün sağlanması yönünde Türkiye’ye çağrıda bulundu.

HDP ile kardeş parti olduklarını ifade eden Panos Lambrou ise, SYRIZA’nın Kürtlerin evi olduğunu ifade ederek, Kürt halkına dönük savaş konseptinin sona erdirilmesi yönündeki tavırlarının net olduğunu, demokratik bir Türkiye’nin ancak Kürtlerin haklarının tanınmasıyla mümkün olacağını vurguladı.

‘ZAMANI GELDİ’ KONULU PANEL

Gün içerisinde ise aralarında Asrın Hukuk Bürosu Avukatlarından İbrahim Bilmez’in de yer aldığı “Zamanı geldi-Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a Barış” konulu bir panel düzenlendi.

İbrahim Bilmez, Kürt Halk Önderi Öcalan şahsında Kürt halkına dönük uluslararası komplonun tarihçesi hakkında bilgiler vererek, mutlak tecridin boyutları hakkında konuştu.

Türk devletinin İmralı’yı bir işkence merkezine dönüştürdüğüne dikkat çeken Bilmez, Öcalan’ın tarihi bir direniş içerisinde olduğunu ifade etti. Öcalan’ın direnişiyle uluslararası komployu boşa çıkardığını ifade eden Bilmez, halkların görevinin ise Öcalan’ın özgürlüğünü sağlamak olduğunu belirtti.

Özgürlük Gemisi, bugün (9 Kasım) Lavrio limanından demir alarak İtalya’ya doğru hareket edecek.