Şêx Sait ve Mamreşo şehitleri anıldı

Şêx Sait ve arkadaşları Avustralya'nın Melbourne kentinde, Almanya'nın Halle şehrinde ise Mamreşo’da şehit düşen 7 gerilla anıldı.

1925 yılında katledilen Şêx Sait ve 47 dava arkadaşı Avustralya'nın Melbourne kentinde anılırken, Almanya'nın Halle şehrinde ise Mam Reşo’da şehit düşen 7 gerilla için anma etkinliği düzenlendi. 

MELBOURNE

Avustralya'nın Melbourne Şêx Sait ve arkadaşları Navkurd Eğitim Komisyonu tarafından düzenlenen anma etkinliği ile anıldı. Anma etkinliği yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. 

Açılış konuşmasını yapan Eğitim Komisyon üyesi Mahmut Kahraman Haziran ayının Kürtler ve Kürdistan halkı için şehitlerle dolu bir ay olduğunu hatırlatarak, “Şêx Saitler dünden bugüne bedel ödüyor. Sadece anmalarla yetinilmemesi gereken zaman diliminden geçiyoruz. Dağlarımız her gün bombalanıyor, kimyasal silahlar kullanılıyor. Son olarak da HDP çalışanı Deniz Poyraz katledildi. Ülkemizin her parçası işgal ediliyor. Gerillalarımız barbarlık ordusuna karşı tarih yazıyorlar” dedi. 

Anma etkinliğine Zoom üzerinde katılan Kürt tarihçi Namik Kemal Dinci ise Şêx Sait ile Kürt ve Kürdistan tarihi konusunda konuştu. 

HALLE

Almanya'nın Halle şehrinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi bileşenleri ve dostları, Mamreşo’da şehit düşen 7 gerillayı andı. Çok sayıda bileşenin katıldığı anmaya Kürt siyasetçi Kemal Aktaş da katıldı. Anma programının açılış konuşmasını FED-KURD Güney Almanya Federasyonu Bileşeni Menderes Canbek yaptı. Canbek, Kürdistan’ın ulusal bütünlüğü çerçevesinde koşullar ne olursa olsun herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirterek, duyarlılık çağrısında bulundu. Cenbek, “Bütün dünya, Mamreşo şehitleri şahsında tarih bir kez daha zalimlere karşı yiğitlerin nasıl bir savaş yürüttüklerini bir kez daha gördü” dedi.

Kürt siyasetçi Kemal Aktaş da Kürdistan'a yoğun geliştirilen işgal saldırısının dört parça Kürdistan’da yaratılan değerlerin imhası olarak değerlendirerek, ulusal birliğin ne kadar önemli olduğunun vurgusunu yaparak, durumun ciddiyetine dikkat çekti. Aktaş, “Her bir parça Kürdistan’ın yüreği şu an burada atıyor. Yedi şehidimiz de Kürdistan'ın her dört parçasını temsil ediyor. Bu büyük bir onurdur. Onlar Kürdistan'ın geleceği için direndiler. Fakat Türk devleti ve AKP-MHP faşizmi şunu iyi bilmelidir ki, “Kürtlerin direnişi yenilmezdir. Çünkü özünde büyük bir inanç ve umudu barındırıyor. Bu temelde Önder Apo’un felsefesi dört parça Kürdistan sınırlarını aşarak dünya haklarının umudu haline geldi. Bu anlamda her çağın kendine özgü kahramanları vardır. Fakat Mamreşo kahramanları da çağımızın en önemli direnişçileriydiler. Bir kez daha şahadetleri önünde saygıyla eğiliyor hep beraber koşullar ne olursa olsun, her dört parça Kürdistan’ı savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından Mamreşo kahramanlarını anlatan bir sinevizyon sunumu yapıldı.

Anma sloganlarla son buldu.