Açlık grevleri Avusturya meclisinin gündeminde

Avusturya’nın ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle başlatılan açlık grevi eylemlerini meclisin gündemine taşıdı.

Türk devletinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde uyguladığı ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması talebiyle DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in öncülüğünde başlatılan açlık grevi eylemleri Avrupa’da bir ülkenin daha meclisinin gündemine taşındı.

Ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ), Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl’in yanıtlaması talebiyle meclise sunduğu önergede, açlık grevleri karşısında Viyana hükümetinin tavrını sordu.

SPÖ’lü vekiller Petra Bayr ve Nurten Yılmaz’ın öncülüğünde hazırlanan önergede başta Leyla Güven ile 7 bin tutsağın sürdürdüğü açlık grevi eylemleri hakkında bilgiler verilerek bakan Kneissl’ye “Bu eylemlerden haberdar mısınız?” sorusu yöneltildi.

İmralı’da Türk devletinin Öcalan üzerinde yıllardır ağırlaştırılmış şekilde tecrit uyguladığını, başta HDP eski eş genel başkanları olmak üzere HDP’li seçilmişler hakkında doğru dürüst hiçbir iddianame hazırlanmadan cezaevlerinde tutuldukları, cezaevlerinde işkence ve izolasyonun günlük hayatın parçası olduğu ifade edilen önergede devamla şu görüşler yer aldı:

“İnsanlık dışı bir uygulama olan tecride dikkat çekmek için şu anda cezaevinde 7 bin tutuklu açlık grevi eyleminde. Yine açlık grevi eylemini sürdüren HDP’li vekil Leyla Güven’in sağlık durumu da gittikçe kötüleşiyor. Açlık grevi eylemcilerinin talepleri ve sağlık durumları hakkında bilgi sahibi misiniz ve bu konuda neler düşünüyorsunuz?”

HÜKÜMETE ‘ERDOĞAN KARŞISINDA SESSİZİNİZ’ ELEŞTİRİSİ

SPÖ’nün meclise verdiği önergede Viyana hükümetinin Erdoğan rejimi karşısında son dönemde sergilediği tavır da eleştirildi.

Hükümetin son dönemde Türkiye’de yaşanan gelişmeler hakkında tercih ettiği suskunluğun şaşırtıcı bir durum olduğunu belirtilen önergede Avusturya basınında 2020 yılının Viyana-Ankara arasında kültür yılı olacağına dair çıkan haberler hatırlatıldı.

Ayrıca Dışişleri Bakanı Karin Kneissl’in Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile sık sık görüştüğü bilgisine yer verilen önergede Kneissl’e son olarak şu çağrı yapıldı: “Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlalleri, basın ve düşünce özgürlüğü önündeki engelleri ve cezaevlerinde tutulan insanların temel haklarının verilmesi için harekete geçmenizi istiyoruz.”