Adalet sağlanana kadar peşindeyiz!

Paris’te bir araya gelen binlerce kişi, "Bu utanç son bulsun, devlet sırrı kaldırılsın, adalet sağlansın” talebiyle bir kez daha Fransız hükümetini göreve çağırdı.

Aralarında Fransız siyasi parti, sendika, feminist hareket ve kolektif temsilcilerin de olduğu on bine yakın Kürdistanlı ve Kürt dostu, Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen PKK’nin kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Kürt Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemez (Ronahî) için Paris’te alanlara aktı.

Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) ve Fransa  Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) çağrısıyla Paris Gare Du Nord’da saat 11.30’dan itibaren bir araya binlerin yanı sıra şehit Sakine Cansız ve Fidan Doğan’ın aile üyeleri, Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal, HDP eski milletvekili Besime Konca, 10. Paris Belediye Başkanı Alexandra Cordebard ve beraberindeki belediye encümenleri, Ermeni Dernekleri yöneticileri, France Kurdistan Başkanı Slyvie Jan gibi çok sayıda politik şahsiyet alanda yerini aldı.

Eylemin en önünde “Adalet karanlıkta kaldıkça Fransa suçludur” pankartına her dilde “adalet” talebi eşlik ederken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posteri ile üç kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in flamaları taşındı.

Gare Du Nord’dan Republique Meydanı’na yapılan bir saatlik yürüyüşte, Fransız kadın hareketleri “adalet ve hakikat” pankartı ile feminist kortej oluştururken, Komünist Parti, Komünistler Birliği, Solidaires Sendikası, MRAP, Anti Kapitalist Parti, Solidaires sendikası, anarşist örgütlenmeler, Sosyalist Kadınlar Birliği ve Türkiyeli devrimci örgütlenmeler, pankart ve flamalarıyla yer aldı.

Eylem boyunca "Diktatör Erdoğan”, “Jin jiyan azadî”, “Bu utanç son bulsun" sloganları susmazken, “Devlet sırrı kaldırılsın, adalet sağlansın” talebi haykırıldı.  
1 saat süren yürüyüşün ardından Fransa Kürt Kadın Hareketi ve Fransa Demokratik Kürt Konseyi adına Şengül Karaca ve Necmettin Demiralp, 9 yıldır alanlarda bu mücadelenin takipçisi olan halkı selamlayarak, bir kez daha Fransız hükümetini göreve çağırdı.

HASAN DOĞAN: DAVA EMPERYALİZMİN DUVARINA ÇARPTI

Sakine Cansız'ın kardeşi Metin Cansız, Fidan Doğan'ın babası Hasan Doğan, şehit aileleri adına halkı selamladı.

Hasan Doğan, “Tam 9 yıldır sizlerle yürüyoruz. Maalesef o gün bize söz veren iktidar sözünü tutmadı. O dönemki soruşturma hakimi “Soruşturmayı bir yere kadar yürütüyorum ama daha sonra bir duvara çarpıyorum” diyordu. Çarptığımız duvar emperlizmin duvarı!” diyerek Fransa iktidarının iki yüzlü politikasını bırakması gerektiğini hatırlattı.

METİN CANSIZ: MİLYONLARIN ELİ YAKANIZDA

Metin Cansız da, “Sakine, Ronahî ve Rojbîn'in yoldaşları hoş geldiniz. Milyonlarca Kürt bu davanın takipçisi oldu. Bu davayı takip eden milyonların adalet diyerek haykırıyor. Bizlerin, bizden sonra doğacak olanların ve milyonların eli yakanızda. Adaleti sağlayın” diyerek adalet mücadelesinin devam edeceğini ifade etti.
TJK-E: BU KATLİAMIN HESABINI SORACAĞIZ 

 Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına konuşan Besime Konca, Sakine, Rojbîn ve Ronahî’nin ruhuyla sizleri selamlıyorum. Onların mücadelesinin sonuna kadar takipçisi olacağız. Katliamcıları Dersim, Maraş, Rojava, Kürdistan’ın her parçasından biliyoruz. Sara yoldaşın direngenliği, Rojbîn yoldaşın diplomasi dili, Leyla yoldaşın gençlik ruhuyla Avrupa’dan dağlara, ülkeden zindanlara, Rojava’dan Kürdistan’ın dört parçasına direniş devam ediyor. 9 yıl değil bir yüz yıl daha geçse de bu hesabı bırakmayacağız. Faşizme direneceğiz” diyerek Erdoğan faşizminin Paris’te gerçekleştirdiği katliamı Fransa devletinin üzerine örtme çabasını kınayarak Kürt kadınlarının adalet talebini dillendirdi.  
SUZY ROJTMAN: FRANSA TÜRK DEVLETİNE CESARET VERDİ
 Eyleme çağrıcı olan 80 Fransız kadın kurumu adına Fransa Ulusal Kadın Koordinasyonu Sözcüsü Suzy Rojtman, “Bu kadınlara sıkılan kurşunlar, aynı zamanda feminist mücadeleye sıkıldı. Türk devletine Paris’in ortasında kadınları öldürme cesaretini Fransız devleti vermiştir. Bu davanın takipçisi olduk ve bundan sonra da olacağız. Susmadık, susmayacağız. Kadınların mücadelesi devam edecek” diyerek adaletin sağlanması mücadelesinde kadınlar olarak en önde yer alacaklarını vurguladı.

REMZİ KARTAL: FAŞİZME KARŞI HALKLARIN DİRENİŞİ KAZANACAK

Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal, “Özgürlük mücadelesi adına adalet için 9 yıldır alanlarda hesap soran iradenizi selamlıyorum. Erdoğan faşizminin Kürt Özgürlük Hareketi’ne yönelik imha ve inkar siyaseti karşısında direniş kazanacak. Katliamcıları tanıyoruz. Bunu Fransa aydınlatmadığı sürece bu suçun ortağı olacaktır” diyerek, bu davanın takipçisi olduklarını, halkların direnişinin sonunda kazanacağını  ifade etti.  

Fransa'daki Ermeni Örgütleri Koordinasyon Konseyi (CCAF) Eş Başkanı Ara Toranian, avukat ve Patrick Devedjian'ın oğlu François Devedjian Kürtlerin uhanında yer aldı. Ermeni halkı adına konuşan Toranian, Ermeni katliamını yapan zihniyetin hala kendini yaşattığını, Paris’te katliam yapanların Ermenistan’a saldırdığını hatırlatırken, halkların mücadelesi Erdoğan Faşizmine karşı kendi direnişini büyüteceğini belirtti.  

KJK DE MESAJI İLE ALANDAYDI

KJK, üç kadın devrimcinin temsil ettiği özgürlük mücadelesinin evrenselliğinin altını çizerken, Sakine Cansız ile başlayan kadın özgürlük hareketinin bugün kadın ordulaşması, partileşmesi temelinde demokratik kadın konfederalizmi geliştirme aşamasına geldiğine dikkat çekildi.

KJK mesajında şunlar vurgulandı: “Paris’te gerçekleşen bu çirkin katliam ile Fransa ve Almanya gibi devletlerin gerçek yüzleri bir kez daha ortaya çıkmıştır. Geçen 9 yıla rağmen olayın aydınlatılmamış olması büyük bir suç ve gerçeklerin karanlıkta kalmasını istemekten başka bir şey değildir. Kendilerini ilerici, demokratik, özgür gören bu devletler, Paris Katliamı’nın iç yüzünün ortaya çıkmaması ve faillerin cezalandırılmaması için adaleti ve hukuk ilkelerini çiğnemişlerdir. Bu yönü ile kadın özgürlük hareketimize, Kürt halkının özgürlük mücadelesine nasıl yaklaştıklarını ortaya koymuşlardır. Bu anlamıyla 9 Ocak Paris Katliamı’ndan sadece Türk devleti değil, başta Fransa ve Almanya olmak üzere kapitalist modernist sistem de sorumludur. Dolayısı ile bu katliamı direk yapanların yanı sıra Fransa ve Almanya’yı da kınıyoruz.”

LAN BROSSAT: KÜRTLER TERÖRİST İLAN EDİLEMEZ!

 Komünist Parti’den heyet  alanda yerini aldı. Komünist Parti cumhurbaşkanlığı seçim adayı Fabien Russel’in kampanya yöneticisi Lan Brossat, Komünist Parti-PCF Ulusal Konseyi Başkanı ve Senato Başkan Yardımcısı Pierre Laurent, Val De Marne Senatörü ve aynı zamanda Rojbîn Kadın Festivali’ne ev sahipliği yapan Laurence Cohen ve beraberindeki heyet, “Kürt halkı, Ortadoğu’da halkların bir arada yaşamasının modelini ortaya koyan bir halk. Buna karşın onlara karşı terör eylemi gerçekleştirenler onları terörist ilan ediyor. Bu kabul edilemez. Bu ülkenin hükümeti, derhal bu yanlıştan vazgeçmeli ve Paris’te katledilen üç Kürt kadın Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için adaleti sağlamalıdır!” dedi.

Sosyalist Parti Senatörü  Rémi Féraud, 10. Bölge Belediye Başkanı Alexandra Cordebard da birer konuşma yaptı.

Féraud, “Senato’da dosya üzerinde gizliliğin kalkması ve adaletin sağlanması temelinde soru önergeleri verdim. Bu anlamda hükümetimiz görevini yerine getirmelidir. Bu mücadelemiz sürecek. Bu davanın takipçisiyiz” diye konuştu. 

Alexandra Cordebard ise kendisinin belediye başkanı olduğu 10. Paris’in Kürtlerin Fransa’da ilk yerleştiği bölge olduğunu hatırlatarak, “Bölgemde üç Kürt kadının katledilmesi kabul edilemez. Bu, aynı zamanda onurla ağırladığımız tüm Kürtleri hedefledi. Bu adalet mücadelesinin bir parçasıyız” diyerek dosyanın önündeki engellerin kaldırılmasını talep etti.

ABDULLAH ÖCALAN SERBEST BIRAKILSIN

Sol Parti Eş Başkanı Jean-Christophe Sellin ve beraberindeki heyette alanda bulunan Kürdistanlıları selamladı.

Sellin, şunları kaydetti: “9 yıldır bir adalet mücadelesi sürüyor. Bizler ilk gün de söylediğimiz gibi direnen Kürt halkının bu davasının yanındayız. Fransa Kürt halkının mücadelesi yanında olmak durumundadır. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel ve tüm HDP’li ve PKK’li yoldaşlarımız derhal serbest bırakılsın. PKK terör örgütleri listesinden çekilsin ve üç yoldaşımız Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için adalet sağlansın” diyerek Fransız hükümetini göreve çağırdı.

Yeşiller Avrupa Ekolojisi Ulusal Sekreteri (EELV) Sandra Régol ve Avrupa Yeşiller Ekolojisi Ulusal Sekreter Yardımcısı Julien Bayou, Liberter Komünist Birlik (UCL) Başkanı Irkçılığa Karşı ve Halklar Arası Dostluk Hareketi (MRAP) Başkanı Renée Le Mignot ve birçok Fransız dost alanda söz alarak, bir kez daha adaletin sağlanması talebini Republique Meydanı’nda haykırdı.

Sanatçı Meral Alkan da her üç kadını anmak için sahne alırken, aşırı yağış altında eylem saatlerce sürdü.