Ahmet Kaya’nın mezarına ‘çirkin’ saldırı kınandı

Fransa’daki Kürt örgütleri, sanatçı Ahmet Kaya’nın mezarına yapılan “çirkin” saldırıyı kınayarak, 16 Kasım’da mezarı başında yapılacak anmaya katılım çağrısında bulundu.

Kürt kadın hareketi TJK-F, kültür hareketi Tev-Çand Paris ve Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F), 16 Kasım 2000’de sürgünde hayatını kaybeden Ahmet Kaya’nın Pais’teki mezarının tahrip edildiğini açıkladı.

Yapılan yazılı açıklamada, “Ölüm yıl dönümü olan 16 Kasım tarihine birkaç gün kala yapılan bu saldırı onu 1999 yılında hedef gösteren zihniyetin ürünüdür” denildi.

Açıklamada devamla şunlar ifade edildi: “Şarkıları halen milyonların kalbinde taht kuran sanatçının Anka Kuşu şarkısı misali ‘Çakallar üşüştü!’

Kürt sanatçısının ölüsü bile korkutuyor çünkü biliyorlar ki onların şarkıları halen milyonların kalbinde nefes alıyor. Tıpkı onun şarkı sözleri gibi, Kürt halkının yiğit evlatlarının mücadelesi, barış ve demokrasi umudundan korkulduğu için Kürdistan’da her gün onlarca mezar tahrip eden zihniyet, bu kez kendini Paris’te Pere Lachaise mezarlığında ortaya çıktı.  Biliyorlar ki, susturmak istedikleri barış, demokrasi ve özgürlüğün savunucularını susturamıyorlar ve yaymak istedikleri korkuyu bu kez ölülerin mezarlarına saldırarak yaşatmaya çalışıyorlar. Yakılan kitaplar, yasaklanan şarkılar, yıkılan heykeller, zindanlara atılanlar, yıkılan mezarlarla amacınıza ulaşamayacaksınız çünkü bu şarkıları söyleyenler hep karşınızda dimdik duracak ve Kürtçe şarkılar, türküler söylemeye devam edecek.

Kürt Kadın Hareketi TJK-F, TEV-ÇAND Paris ve CDK-F olarak bu çirkin ve ‘çakalca’ saldırıyı kınıyor ; Paris’te yaşayan tüm yurtsever, devrimci ve demokrat halkımızı Père Lachaise mezarlığında 16 Kasım  Salı günü saat 14:00’de gerçekleşecek anma etkinliğine faşizme yanıt olarak katılmaya çağırıyoruz.”