AK önündeki kitlesel oturma eylemi sürüyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kırılması amacıyla düzenlenen açlık grevlerine ses verilmesi şiarıyla KCDK-E ve TJK-E öncülüğünde AK önünde düzenlenen kitlesel oturma eylemi devam ediyor.

İki hafta önce Avrupa Parlamentosu (AP)önünde beş günlük açlık grevi ile başlayan eylem, geçtiğimiz haftadan bu yana Avrupa Konseyi (AK) önünde oturma eylemi şeklinde devam ediyor. Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E) ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) tarafından başlatılan eylem, yoğun yağmur yağışı altında sabah saat 10.00 ile 17.00 arasında düzenleniyor.

Avrupa’nın birçok ülkesinden çok sayıda Kürdistanlının katıldığı oturma eyleminde, Öcalan’ın durumunu yerinde ziyarete yetkili tek kurum olan İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) acilen harekete geçmesi isteniyor.

NAV-YEK: İNSANLIK SUÇUNA ORTAK OLMAYIN!

Bugün devrim şehitleri anısında saygı duruşuyla başlayan eylemde, ilk olarak Êzidî Dernekler Birliği Merkezi (Navenda Yekîtiya Komelên Êzdiyan-NAV-YEK) Eşbaşkanı Çiçek Yıldız bir konuşma yaptı. Yıldız, tecridin kırılması amacıyla gerçekleşen eylemleri sahiplendiklerini ve tecridin Kürt halkına uygulandığına vurgu yaptı. Tecrit kırılıncaya kadar eylemlerine devam edeceklerinin altını çizen Yıldız, Avrupa kurumlarının Türk devletinin işlediği insanlık suçuna ortak olmaması çağrısında bulundu.

‘ALEVİ TOPLUMU EYLEMLERİ SAHİPLENSİN’ ÇAĞRISI

Eyleme katılan kurumlardan bir diğeri olan Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) yönetiminden Ayten Şimşir ise, Alevi kurumlarının özgürlük mücadelesinin önemli bir parçası olduğuna değindiği konuşmasında, tecridin insanlık suçu olduğuna dikkat çekti. Şimşir, Kürt halkı ve Alevilerin 100 yıldır katliamlara ve hak gaspına uğradığına vurgu yaptığı konuşmasında, ortak mücadelenin özgürlüğü ve zaferi getireceğini vurguladı. Şimşir, tecrit kırılıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini belirterek Alevi toplumunun eylemleri sahiplenme çağrısı yaptı.

Bu hafta gerçekleşen AKPM oturumları dolayısıyla Strasbourg’da bulunan HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca da beraberinde HDP AK Temsilcisi Fayik Yağızay’la birlikte eylemcileri ziyaret etti.

KURUMLAR NEZDİNDEKİ ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ

Burada konuşan HDP Temsilcisi Fayik Yağızay, açlık grevlerinin başlamasından bu yana Avrupa kurumları nezdinde birçok görüşme yaptıklarını söyledi. Yağızay, Kürt halkının bu süreçte direnişlerin parçası olduğunu ve halkın bu direnişin parçası haline gelmesinin, yürüttükleri diplomatik çalışmalarda büyük bir etki yarattığını kaydetti. Diplomasi çalışmalarının en önemli parçasının halk eylemleri olduğuna dikkat çeken Fayik Yağızay, halkın sürekli eylem halinde olmasının çalışmalarına güç kattığını ifade etti.

İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi (AK) nezdinde yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren Fayik Yağızay, Ocak ayında AKPM’nin, Türkiye’yi acil gündemle tartışmaya aldığını hatırlattı. AKPM’nin Ocak ayında kabul ettiği karar tasarısını hatırlatan Yağızay, CPT’nin daha önce hazırladığı raporda belirtilen “Öcalan’ın kendi avukatları ve ailesi ile görüşme hakkı vardır” önerisini temel alarak, Türkiye’nin buna uyması çağrısında bulunduğunu söyledi.

AKPM’nin Türkiye’nin bu karara uymaması durumunda AK Bakanlar Komitesi’nin devreye girmesini istediğini belirten Yağızay, kendilerinin de Bakanlar Komitesi’nden Türkiye’nin karara uymaması durumunda gerekli tedbirleri almasını istediklerini kaydetti.

AKP-MHP AKPM İÇİNDE TECRİT OLMUŞ DURUMDA

Türkiye’nin an itibariyle Avrupa kurumları ve Avrupa kamuoyu nezdinde çok zor bir durumda olduğunu ifade eden Fayik Yağızay, AKP ve MHP heyetinin AKPM’de artık hiçbir grup tarafından artık kabul edilmediğini söyledi. AKP-MHP’nin bazı ülkelerden sağcı parlamenterleri de yanlarına alarak kendi gruplarını oluşturduğunu belirten Yağızay, AKP’nin AK’de dikkate alınmayarak, tecrit edildiğinin altını çizdi.

Kürt Halk Önderi üzerindeki tecridin kırılmasını istemenin insani bir hakkı talep etmek olduğunu söyleyen Yağızay, CPT ve diğer Avrupa kurumları ile sonuç alıncaya kadar görüşeceklerini ifade etti. Kürt halkını dışarıda, kendilerinin ise içeride direnişe devam edeceklerini belirten Yağızay, tecridi kaldırarak zafere ulaşacaklarından emin olduklarını sözlerine ekledi.

UCA: ÖCALAN’A TECRİTLE KÜRDİSTAN TOPYEKÜN TECRİT ALTINA ALINDI

Ziyarette konuşan HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Kürt halkının yağmur çamur demeden, sürekli eylem halinde olmasının gurur verici olduğunu belirtti. Kürt Halk Önderi üzerindeki tecridin kırılması amacıyla Kürt halkının ortaya koyduğu direnişlerin tarihi olduğunu belirten Uca, açlık grevi eylemcilerini selamladı.

Uca, yıllardır bu mücadelenin devam ettiğini ifade ettiğini dile getirerek, sahiplenilen mücadelenin yakın zamanda sonuç vereceğine inandığını belirtti. Dünyanın tecride ve Türk devletinin Kürt halkına karşı giriştiği savaşa ‘kör ve sağır’ davrandığını belirten Feleknas Uca, cezaevlerindeki fedai eylemlerinin bu sessizlik karşısında geliştiğini ifade etti.

Öcalan üzerindeki tecridin kırılması amacıyla birçok görüşme yaptıklarını belirten Uca, AKP-MHP koalisyonun Kürt halkını yok etmek için kurulduğunu ve görüşmelerde bunu dile getirdiklerini söyledi. Uca, bu durumun artık Avrupa ülkeleri tarafından da anlaşıldığının altını çizdi.

KÜRT HALKI DİRENİŞE DESTEĞİNİ ORTAYA KOYDU

Tecridin topyekün Kürdistan’ı tecrit altına alma anlamına geldiğini ifade eden Feleknas Uca, tecrit ile Kürt halkı üzerindeki baskıların arttığını ve Kürt halkının kazanımlarının hedef alındığını söyledi. Bütün bu baskılara rağmen Kürt halkının direnişlerle faşizme cevap verdiğini dile getiren Uca, Kürt halkının açlık grevi eylemlerini sahiplendiğini 8 Mart, Newroz ve yerel seçimlerdeki tutumuyla açıkça ortaya koyduğunu vurguladı.

Kürt halkının tarihsel rolünü oynadığını ve gündemlerinin sadece açlık grevi eylemleri olduğunu ifade eden Uca, istemedikleri olumsuz gelişmelere karşı direnişin büyütülmesinin önemli olduğunu söyledi. Uca, zaferin yakın olduğunu belirterek, herkesi süren tarihsel direniş etrafında kenetlenmeye çağırdı.

AK VE CPT’NİN GÖREVLERİNE YERİNE GETİRMESİ İSTENİYOR

Avrupa’nın birçok ülkesinde yaşayan Kürtlerin katıldığı eylemlere Avrupa’daki çeşitli Kürt kurumları da yöneticiler düzeyinde destek veriyor. Üçüncü haftasına giren oturma eyleminde, Leyla Güven öncülüğünde başlayan süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemleri sahiplenilerek, Avrupa Konseyi’ne bağlı olan CPT’nin görevlerini yerine getirilmesi çağrısında bulunuluyor.

Kürt Halk Önderi üzerindeki tecridin kırılması amacıyla başlayan ve süreklileşen eylemde yürüyüş ve zincir eylemi yapılarak, sık sık “Bıji Serok Apo”, “Hepimiz Leyla’yız”, “Katil Erdoğan” sloganları atıldı.

Saat 17.00 itibariyle sona erecek olan eylem kapsamında yarın saat 10.00’da yeniden AK önünde toplanılacak.