AKYBYK: Seçmenlerin kararına saygı göstersilsin

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (AKYBYK), 31 Mart yerel seçimlerinden çıkan sonucu hazmedemeyen AKP rejiminin ‘seçmenlerin kararına saygılı olması’ çağrısı yaptı.

AKYBYK Başkanı Anders Knape tarafından yapılan açıklamada, 31 Mart seçimlerinde seçmenlerin verdiği karara saygı duyulması istendi.

‘HALKIN SEÇİMİNE VE KARARINA SAYGI DUYULMALI’

Knape’nin açıklamasında, “Kongre tarafından yerel seçimlerin ertesinde duyurulduğu gibi, Avrupa Konseyi’nin tüm ülkelerinde olduğu gibi egemen olan halkın demokratik seçimi ve kararına eksiksiz olarak saygı duyulmalıdır. Demokratik sistemlerde seçmenlerin iradesinin uygulanması mutlak önceliktir” denildi.

31 Mart yerel seçimlerinde çıkan sonucun gereğinin yerine getirilmesinin istendiği açıklamada, devamla “Türk otoritelerine İstanbul’daki yerel seçimlerin kesin sonuçlarına dair süreci en kısa zamanda sonlandırmaları ve genel olarak da seçmenler tarafından alınan karara saygı göstermeleri çağrısı yapıyoruz” ifadesine yer verildi. 

‘HANGİ PARTİDEN OLURSA OLSUN BAŞKANLARA ADİL ŞARTLAR SAĞLANMALI’

Açıklamada, 31 Mart seçimlerinde seçilen yerel yöneticilerin AKYBYK’nin temellerinin üzerine oturtulduğu Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na uygun bir biçimde ve özgürce görevlerini yerine getirebilmeleri gerektiği vurgulandı.

Açıklamada son olarak, seçilen belediye başkanlarının görevlerini yapmaları için hangi partiden olduğuna bakılmaksızın uygun kaynaklar ve adil şartların sağlanması gerektiğinin de altı çizildi.

AKYBYK, 47 Avrupa Konseyi ülkesindeki 200 bin civarındaki kent ve kasaba belediyesi ile il, bölge ve eyalet yönetimlerini temsil ediyor.