Almanya’daki provokatif saldırının soruşturması kapatıldı

Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal girişimi sırasında Almanya’da gerçekleşen provokatif saldırılardan birisi olan Meschede kentindeki Türk derneğinin yakma girişimine ilişkin soruşturma dosyası kapatıldı.

Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal girişimlerinin yoğunlaştırdığı ve Avrupa kamuoyunun Efrîn direnişine destek verdiği sırada Almanya’da da peş peşe provokatif saldırılar gerçekleşmişti. Bu saldırılardan birisi de Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nin Meschede kentinde faşistlere bağlı Türk derneğinin yakılma girişimiydi.

11 Mart 2018 günü molotoflu saldırıya yönelik derneğinin bir kısmı yanmış ve olayın görüntüleri uzun süre Alman medyasında yer almıştı. AKP medyası ise saldırıyı daha ilk günden Kürtlere mal ederken, Alman savcılığı geniş bir soruşturma başlatmıştı.

SAVCILIK DOSYAYI KAPATTI

Olay gecesi derneğin yakınlarında bulunan ve yaşları 26 ile 30 arasında değişen 3 Suriyeli kısa süreliğine gözaltına alınmıştı. Ancak bu kişiler daha sonra serbest bırakılmıştı. Savcılık ise söz konusu üç Suriyelinin tesadüfen orada olduklarını ve bunlardan birinin de o mahallede yaşadığını bildirdi.

Ancak 3 aydır süren detaylı soruşturmaya rağmen Alman güvenlik birimleri AKP medyasının iddia ettiği Meschede’deki saldırı ile Kürtler veya Kürdistan Özürlük Hareketi arasında hiçbir bağlantı bulamadı. Soruşturmayı yürüten Arnsberg başsavcısı Thomas Poggel soruşturma dosyasının kapatıldığını bildirdi.

Soruşturmayla bağlantılı olarak gözaltına alınan kişilerin ise olayla hiçbir bağlantısının olmadığını belirten Poggel “Onlar sadece yanlış yerde, yanlış zamanda bulunmuşlar” diye konuştu. Ayrıca derneğin içine atılan 3 molotoftan ikisinin de yanmaması ve söylendiği gibi maddi zararın büyük olmaması soruşturmada dosyasında dikkat çeken bir ayrıntı olarak öne çıktı.

Wiesbaden kentindeki Emniyet Genel Müdürlüğü (BKA) birimleri ise aynı dönemde Almanya çapında yaşanan provokatif saldırıları inceledi. Türk medyası ve bir kısım Alman basınına yansıdığı gibi saldırıların bir merkezden organize edildiğine dair bir kanıt şimdiye kadar bulunmadı.