AP grubundan AKP'ye 'sonuçları tanı' uyarısı

AP'nin büyük gruplarından Sosyalist Grup, "AKP seçim sonuçlarını tanımazsa AB-Türkiye ilişkileri açısından sonuçları olur" uyarısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu'nun en büyük ikinci grubu Sosyalist Grup, Türkiye'deki yerel seçim sonuçlarına AKP tarafından yapılan keyfi müdahaleler konusunda bir açıklama yaptı. 

S&D Grubu Parlamenteri ve AB Türkiye Raportörü Kati Piri, grubu adına yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:   

'YAŞANANLAR DEMOKRASİDEN UZAK'

"Seçim sonuçları sadece arzu edilen aday kazandığında tanınıyormuş gibi görünüyor. Yalnızca muhalefet partisi CHP'nin adayının İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanması iktidardaki AKP tarafından sorgulanmıyor, şimdi de seçilmiş HDP'li belediye başkanları mazbatalarından mahrum bırakılarak seçimlerde ikinci olan başka partiden adaya belediye başkanlığı veriliyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun bu kişileri en başta aday olarak kabul edip ve daha sonra seçildiklerinde ise yerlerine başka parti adayını seçmesi nasıl mümkün olur?    

Bu, demokrasi ve seçim sonuçlarına saygı duymaktan çok uzak bir durum. S&D Grubu, seçilen tüm belediye başkanlarına mazbatalarının verilmesini talep ediyor.   

'AB-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ AÇISINDAN SONUÇLARI OLUR'

Geçtiğimiz ay Avrupa Parlamentosu, hukukun üstünlüğünde görülen gerileme nedeniyle Türkiye ile katılım müzakerelerinin resmi olarak askıya alınmasını öngören bir kararı kabul etti. Birden fazla partinin ülkenin her yerinde belediye kazanabildiği bu yerel seçimlerin ilk sonuçları, Türk demokrasisinin hâlâ hayatta olduğunu göstermişti ki bundan mutlu olmuştuk. Ancak Türk makamları belediye başkanlarını görevlerinden keyfi bir şekilde almaya başlarlarsa veya muhalefet partilerinin elde ettiği seçim sonuçlarını tanımazsa, bunun AB ile Türkiye arasındaki gelecekteki ilişkiler açısından sonuçları olur."