Aslan: Şiddet uygulayanın yanında devlet aklı var

Devlet ve bireysel şiddetin birbirlerinden bağımsız olmadığını söyleyen DAKAP Üyesi Ceylan Aslan, kadına yönelik şiddete dur demek için 25 Kasım'da alanlarda olacaklarını belirtti.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olan 25 Kasım'a sayılı günler kala dünya genelinde kadına yönelik baskı ve şiddete dikkat çekmek amacıyla düzenlenen eylem ve etkinlikler hız kesmeden devam ediyor. Kürdistan'da da kadınlar 25 Kasım günü alanlarda olacaklar. Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle Amed'de 18-25 Kasım tarihleri arasında çeşitli etkinlikler yapıyor.

Tüm kadınların 25 Kasım'da alanlarda olmaları için çağrılar yapan DAKAP, yürüttüğü çalışmalar kapsamında o günün anlam ve önemine ilişkin bilgiler veriyor. DAKAP Üyesi Ceylan Aslan, yaptıkları etkinlikler ve kadına yönelik şiddet hakkında ANF'ye konuştu.

'GECELER DE BİZİM, SOKAKLAR DA BİZİM'

DAKAP olarak 18-25 Kasım tarihleri arasında bir haftalık etkinlik programı çıkardıklarını belirten Aslan, şunları kaydetti: "Bu bir haftalık planlamamız, film ve tiyatro gösterimleri, fotoğraf sergisi, şiddete karşı bisiklet turu ve şiddete uğrayan, tecrit altına alınmış tutsak arkadaşlarımıza kart gönderme etkinlikleri olarak devam ediyor.

Finalde de güçlü bir gece yürüyüşü planladık. Gece yürüyüşümüzün nedeni de 'Geceler de bizim, sokaklar da bizim' şiarından hareketle kadınlara şiddet uygulayan anlayışa bir tepki olmasından kaynaklıdır. Bu anlamda da 25 Kasım saat 18.00'da yöresel kıyafetlerimiz ve erbaneler eşliğinde bir gece yürüyüşü yapacağız."

'BİZLERİ KAPALI ALANLARA TIKMAK İSTİYORLAR'

Mirabel Kardeşler'in mücadelesi sonucu anlam bulan 25 Kasım'ı nasıl ele aldıklarını da anlatan Aslan, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bir haftalık etkinlik programımız için emniyet ve valilikten izin almak için gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde, bizlerin sadece kapalı alanlarda etkinlik yapabileceğimizi söylediler. Bizleri kapalı alanlara tıkma, o şiddetin duyulmasına engel olma gayreti içerisindeler.

Dışarıda yapacağımız etkinliklere müdahalelerde bulunacaklarını söylediler. Bu bile bize, şiddet uygulayanın yanında bir devlet aklı var. Devlet şiddetinin ve bireysel şiddetin birbirlerinden bağımsız olmadığını görüyoruz. Her ne yaparlarsa yapsınlar, bizler dışarıda sesimizi duyurmaya devam edeceğiz. Her ne yaparlarsa yapsınlar, alanı doldurmaya çalışacağız."

'DAYANIŞMA DUYGUSUNU GELİŞTİRECEĞİZ'

Kadınlara yaptıkları çağrılara ilişkinde bilgiler veren Aslan, Kürdistan'da uygulanan ekstra politikalara 'Hayır' demek için kadınlarla dayanışmayı örgütlediklerini belirtti. 25 Kasım'da tüm kadınların alanlara çıkması gerektiğini kaydeden Aslan, "Gelin hep birlikte görelim, bilelim, direnelim bilinçlenelim ve mücadele yürütelim diyoruz. Dolayısıyla kadınlar 25 Kasım gecesi o dayanışma duygusunu geliştirmek için gelecekler.

Genç kadınlar, okullarda kendilerine dayatılan yoz politikalara karşı gelecekler. LGBTİ bireyleri, ötekileştirilmişliklerine 'Hayır' demek için o alana gelecekler. Çocuklar, istismar ve tecavüzlere 'Dur' demek için aileleriyle orada olacaklar. Böylelikle bir dayanışma örmüş olacağız. Devlet aklının uyguladığı şiddete bir bütünen bölge kadınları olarak karşı durmak için o alanda olacağız."

'LEYLA GÜVEN'E SELAM'

Çalışma yürütürken kadınlardan olumlu tepkiler aldıklarını aktaran Aslan, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Bizler 25 Kasım'da tüm kadınları, katledilen, tecavüze uğrayan, şiddete maruz kalan kadınların sesi olmaya davet ediyoruz. Ayrıca kadına yönelik şiddet konseptinde kadınlara çok ciddi bir tecrit uygulanıyor.

Bugün Leyla Güven yoldaşımızın direnişini de selamlıyoruz. Kendisine yöneltilen tecridi ve şiddeti bizler 5 Nolu Diyarbakır Zindan'ından da biliyoruz. İçeride de dışarıda da kadınlara uygulanan şiddete 'Hayır' demek ve tüm kadınların sesi olabilmek için dayanışarak 25 Kasım'daki gece yürüyüşü etkinliğimize bekliyoruz."