Avrupa’da yaşayan Kürtler, Temmuz ayı şehitlerini anıyor

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar düzenledikleri etkinliklerle şehitleri andı.

İsveç, Almanya, Norveç’te düzenlenen anmalara şehit yakınları katılırken, yapılan konuşmalarda “Şehitlerin başlattığı mücadeleyi sürdürme”nin önemine dikkat çekildi.

STOCKHOLM

5 Temmuz 2019'da Türk devletinin hava saldırısı sonucu şehit olan KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi Diyar Xerîb İsveç'in başkenti Stockholm'de anıldı.

Stockholm’daki Demokratik Kürt Toplum Merkezin'de düzenlenen anmaya KNK eşbaşkanı Ahmet Karamus ve Diyar Xerib'in kardeşi Şilan Xerib'in yanı sıra çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

Şehid Diyar Xerib şahsında tüm devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşunun ardından KNK eşbaşkanı Ahmet Karamus, konuştu.

Karamus, Diyar Xerib'in mücadele felsefesine, kararlılığına her Kürd'ün sahip olması gerektiğini vurgulayarak, başarının anahtarının Şehit Helmet'in anısına bağlı kalarak mücadelesini yaşatmaktan geçtiğini söyledi.

Anmada Şehid Diyar Xerib'in kız kardeşi Şilan Xerib de söz aldı.

Şilan Xerîb "Özgürlüğün bedeli kandı, Diyar Xerîb de bu bedeli ödemekten hiçbir zaman tereddüt etmedi. Diyar Xerib halkımızın özgürlüğü için yaşamını feda etti. Herkesin önünde söz veriyoruz ki, Diyar Xerîb'in özgürlük tutkusuna bağlı kalacağız" dedi.

Anma Şehid Diyar Xerib'in yaşamını anlatan bir sinevizyon gösterildi, ardından yerel sanatçıların şehitlere ilişkin seslendirdiği şarkılardan sonra, “Şehit namirin” sloganları ile sona erdi.

OSLO

Norveç’in başkenti Oslo’da da şehitler anıldı.

DKTM’de düzenlenen anma saygı duruşu ile başladı. KCDK-E adına konuşma yapan Weli Şengali işgalci Türk devletinin kurulduğundan günümüze zihniyetinde bir değişiklik olmadığını belirtti.

Konuşmalar ardından Şehit Zilan’a ilişkin sinevizyon gösterimi yapılan anmada Türk devletinin işgal saldırılarına karşı yapılacak eylemlerin nasıl olması gerektiğine ilişkin tartışmalar da yürütüldü.

HILDESHEİM

Almanya’nın Hildesheim kentinde de Temmuz ayı şehitleri anıldı. Almanya / Aşağı Saksonya Eyaleti Şehit Aileleri kurumunun organize ettiği anma DKTM’de yapıldı.

Açılış konuşmasında Şehit Helmet, 14 Temmuz direnişçileri şahsında Kürdistan ve dünya devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Xerib’in yakınlarının da katıldığı anmada 14 Temmuz direnişi ve Diyar Xerib için sinevizyon gösterimi yapıldı.

Anma konuşmalardan sonra sloganlarla sona erdi.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde de Şehit Zilan ve Sivas katliamında yaşamını yitiren 33 can anıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmayı Sara-Kadın Meclisi organize etti.

Anmada yapılan konuşmalarda Türk devletinin, her yerde Kürtler ve ezilen halklar üzerinde katliamlarına, saldırılarına karşı birlikte hareket etmek gerektiği belirtildi. Örgütlü mücadelenin büyütülmesi, Türk devletinin protesto edilmesi gerektiği söylendi. Anmada lokmalar dağıtıldı.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde ise 27 Mayıs’ta işgalci Türk devletinin düzenlediği hava saldırısında şehit olan PKK Merkez Komite üyesi Kasım Engin (İsmail Nazlıkul) ile Dersim’de şehit olan HPG ve YJA Star komutanlarından Zin Avesta (Hanife Özdemir) ile 2016’da Rojava’da şehit olan Seyid Rıza (Cem Çevik) anıldı.

Frankfurt’taki DKTM’de düzenlenen anmaya yüzlerce kişi katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada Avesta’nın abisi Emin Özdemir yaptığı konuşmada Zin Avesta’nın Avrupa’dan PKK’ye katıldığını hatırlattı. Avesta’nın en son Kasım Engin ile aynı eğitime katıldığını da söyleyen Özdemir, “Bize düşen görev ise onların anılarına bağlı kalmak ve onların bizler için yürüttüğü mücadeleyi yükseltmektir” dedi.

Cevik’in dayısı Gürdal Çelik ise, “Bizlere düşen ise şehitlerin bırakmış olduğu bu mücadeleyi sonuna kadar devam ettirmek olacaktır” diye konuştu.

KCDK-E temsilcisi ve KOMAW temsilcisinin konuşmaları ardından sinevizyon gösterimi ile devam eden anma, “Şehit namirin” sloganları ile sona erdi.

ULM

Almanya’nın Ulm kentinde ise Tohum Kültür Merkezi’nde Sivas’ta katledilen 33 can anıldı.

Programın ilk bölümünde, ATİK-Ulm YDG Müzik Grubu halk türküleri seslendirdi.

TKM temsilcisiyle birlikte Gazeteci-Yazar Ahmet Nesin katliamın tarihsel sürecini ve güncel sorunları ele alarak, politik nedenlerini katılımcılarla paylaştılar.

Ahmet Nesin sunumunda başta devrimci örgütlerin halen ayrı ve kendi aralarında kopuk hareket edişlerini üzücü gördüğünü anlattı. 2 Temmuz konusunda özellikle Aydınlık gazetesinin nasıl devletle hareket ettiğini ve bu katliamın bir planlayıcısı olduğunu dinleyicilerle paylaştı.

Ulm’da faaliyet yürüten AGİF, AKM, Sol Parti/Türkiye, ADHF gibi kurumlardan da katılımın olduğu anma etkinliği, dinleyicilere verilen söz hakkı ve yöneltilen soruların yanıtlanmasıyla sona erdi.

DEN HAAG

Hollanda'nın Den Haag kentinde de şehitler düzenlenen bir etkinlikle anıldı.