Avrupa’nın birçok merkezinde Diriliş Bayramı kutlandı

Avrupa’da PKK’nin 40’ıncı kuruluş yıldönümü kitlesel etkinliklerle kutlanıyor.

Fransa’nın Marsilya, Bordeaux, Almanya’nın Stuttgart, Giessen, Bremen ve Halle kentlerinde kitlesel kutlamalar düzenlendi.

MARSİLYA

Fransa'nın Marsilya kentinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları PKK'nin 40. kuruluş yıl dönümünü büyük bir coşkuyla kutladı. Arena Düğün salonunda düzenlenen kutlamaya yüzlerce kişi katıldı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren kadınlar ve gençler kutlamanın yapılacağı Arena düğün salonunda bir araya gelerek, salonu rengarenk motifler ve PKK bayraklarıyla donattı.

“PKK'nin 40. diriliş yılı halkımıza ve insanlığa kutlu olsun” şiarıyla düzenlenen kutlama salonuna PKK'nin dev bayrağı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın büyük posteri asıldı. Şehitler köşesinin de oluşturulduğu kutlama, bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Marsilya Demokratik Toplum Merkezi eş başkanının açılış konuşmasını yaptığı kutlamada, gençlik ve kadın hareketinin mesajları da okundu. KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık’ın PKK’nin kuruluşunun 40’ıncı yıldönümüne ilişkin gönderdiği mesajın da sinevizyon aracılığıyla izlendiği gecede Marsilya TEV-ÇAND korusu da sahne aldı.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux şehrinde de Diriliş Bayramı bir gece ile kutlandı.

Yüzlerce kişinin katıldığı gece bir dakikalık saygı duruşu ve Koma Stêrk’in sahne alması ile başladı.

Songül Pak, Hozan Cömert ve Hozan Menal’ın sahne alması ile devam eden gecede Tevgera Ciwanên Şoreşger’in hazırladığı sinevizyon izlendi.

Sık sık, “Biji Serok Apo”, “Biji PKK” sloganlarının atıldığı gece havai fişek gösterimi ile sona erdi.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde, PKK’nin 40. kuruluş yıldönümü kutlandı.

Kutlama devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ve “Şehit namirin” sloganları ile başladı.

Kulturhaus- Arena salonunda düzenlenen kutlamaya yüzlerce Kürdistanlı ve dostları katıldı.

Sanatçıların sahne alması ile birlikte halaya duran kitle sloganlarla kutlamaya devam etti.

GIESSEN

Almanya’nın Giessen kentinde de Diriliş Bayramı ve Efrîn ile Dayanışma Gecesi düzenlendi.

Yaklaşık bin kişinin katıldığı gece, bir dakikalık saygı duruşu ve Tertip Komitesi’nin katılımcıları selamlaması ile başladı.

Gecede bir konuşma yapan Avrupa Kürdistanlılar Demokratik Toplum Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanı Yüksel Koç “Türk devleti, ‘Kürdistan Ağrı Dağı’nda meftundur’ demişti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın felsefe ve paradigması ile 41 yıldır büyüyerek yaşıyor. Şimdi sadece Bakûr’da değil, Başur’da, Rojava’da ve Rojhilat’ta devam mücadele büyüyerek devam ediyor. Kürt halkı sonuca doğru ilerliyor. Türk devletinin biz Kürt halkına bu denli saldırması bu nedenledir. Bugün Rojava ve Şengal’de Avrupalı ve dünyanın birçok ülkesinden insan Kürtlerle omuz omuza mücadele veriyor. İşgalci Türk devleti ve Avrupalı devletler arasında kirli politikalar yürütülüyor. Almanya, PKK’yi yasaklayarak Ortadoğu barışına karşı bir adım ve DAİŞ’e hizmet etmektedir. Almanya’ya buradan çağrı yapıyoruz: Bu yasağı derhal kaldırmalıdır. Türkiye ve Ortadoğu barışının yolu İmralı’dan, Önder Apo’dan geçiyor. Ayrıca Avrupa devletleri, Avrupa Adalet Divanı’nın kararını yerine getirmelidir” dedi.

Koç’un konuşması sık sık “Bijî Serok Apo”, “PKK halktır, halk burada” ve “Bijî PKK” sloganları ile kesildi.

Sinevizyon gösteriminin de yapıldığı gecede, Almanya Marksist Leninist Parti (MLPD) adına Wanya Lange bir konuşma yaptı.

ABD’nin PKK’nin öncü kadrolarına yaklaşımını doğru bulmadıklarını ifade eden Lange, kirli politika konsepti oluşturulduğunu dile getirdi.

İstanbul’daki dörtlü zirve ardından Kobanê’ye saldırıların başlatıldığını ve bunun kabul edilemez olduğunu söyleyen Lange, “PKK terör listesinden çıkarılmalıdır. Kürt halkı ile dayanışmamızı büyüteceğiz. Bijî Efrîn, Bijî Kurdistan” ile konuşmasını sonlandırdı.

Gecede Koma Dindar, Koma Hezex, Koma Berekat, Koma Dêran Folklor Ekibi, erbane grubu Koma Delal Amed, Hiphopa Kurdî grubu FreeFighter de sahne aldı.

HALLE

Almanya’nın Halle kentinde de PKK’nin kuruluş yıldönümü kutlandı. Rüyam Doğün Salonu’nda düzenlenen kutlamaya, Bielefeld, Paderborn, Herford, Gütersloh, Detmold kentlerinden yüzlerce Kürdistanlı katıldı.

Kutlamada bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Faysal Sarıyıldız, devrim mücadelesinde 41 yıldır emek harcayan, yaşamını yitirenleri andı.

41 yıl sonra büyük emekler ve bedellerle var edilen değerlerin işgalciler tarafından yok edilmek istendiğine dikkat çeken Sarıyıldız, “Bugün Kürtler dört parçada insanlığın onurunu savunuyor. Dünya bu savunmayı izliyor” dedi.

Kutlama sinevizyon gösterimi ve Ciwanên Azad’ın gönderdiği mesajın okunması ile devam etti.

Gecede, Koma Volkana Şoreşê, Ali Geçimli, Zinar Sozdar, Deniz Deman, Koma Şehit Welat sahne aldı.

BREMEN

Bremen kentinde de Diriliş Bayramı kutlandı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan geceye yüzlerce Kürdistanlı katıldı. YPG, YPJ, PKK bayrakları ile Şehit Rüstem Cudi, Delila, Zeki Şengali, Atakan Mahir’in posterleri ile donatılan kutlamada Bremen Halk Meclisi Eş Başkanları bir konuşma yaptı.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık’ın mesajının sinevizyon aracılığı ile izlendiği gecede Bremen TEV-ÇAND üyeleri ve Koma Agire Rojava, Koma Zaroken Aram Tigran, Bülent Turan, Binevş, Süleyman Rengin, Jiyan Arjin, İbo Qamişlo sahne aldı. Skeç gösteriminin de yapıldığı gecede TJK-E’nin başlattığı kampanyaya destek mesajları da verildi. Gece halayların çekilmesi ve sloganlarla sona erdi.

NÜRNBERG

Almaya’nın Nürnberg kentinde binler Diriliş Bayramı’nı kutladı.

Nurnberg Klingenhofstr’de düzenlenen kutlama bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Açılış konuşmasını Lokman Hedîl’in yaptığı gecede PKK’nin tarihine ilişkin sinevizyon gösterimi yapıldı.

Daha sonra KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık’ın PKK’nin kuruluş yıldönümüne ilişkin mesajı sinevizyon aracılığıyla izlendi.

Kürt siyasetçi Kemal Aktaş da gecede bir konuşma yaptı.

“Hepimiz 40 yaşındayız ve bu anlamlı günün önemine giderek daha çok ihtiyaç duyuyoruz” diyen Aktaş, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin uluslararası komplonun bir devamı olduğunu söyledi.

DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in tecride karşı başlattığı açlık grevine dikkat çeken Aktaş, “Leyla Güven’in eyleminin merkezine Önderliğimizin özgürlüğünü koyması bizlere ve bütün Kürdistan halkına bir mesajdır. Bu eyleme güç katmak ve alanlara çıkıp Önderliğimizin özgürlüğü için son nefesimize kadar haykıracağız” dedi.

Gecede Deniz Deman, Hozan Emekçi ve Ozan Farqin, Govenda Zarokên Agîr Medya Halkevi Çocuk Grubu ve Govenda Jinan û Ciwanan sahne aldı.

LAVRIO

Yunanistan’ın Lavrio kentinde PKK’nin kuruluşunun 40’ıncı yıl dönümü kutlandı. Kutlamaya, Türkiyeli sol hareketler, Yunan anarşist gruplar ile Kürt halkının dostları katıldı.

Salona PKK, KCK bayrakları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri, HPG, YPG, YPJ, HBDH ve TEV-DEM bayrakları ile şehitlerin posterleri asıldı.

Saygı duruşu ile başlayan gecede Navenda Çanda Kurdistan, Tevgera Ciwanên Şoreşger Atina meclisi, PYD, MKP, DKP, TKPML, BÖG, MLKP ve çok sayıda Yunan kuruluşu temsilcisi konuşma yaptı.

PKK’nin mücadelesinin selamlandığı gecede “PKK’nin yanındayız” mesajı verildi.

Gecede Meksikalı bir kadın ise Beritan ve Zilan için yazdığı şiiri okudu.

Bayık’ın mesajının sinevizyon aracılığıyla izlendiği gecede, çocuk korosu, Aware Grubu, Narinxan, Hozan Hamit ve Hozan Ayhan sahne aldı.

Kutlama sloganlar ve halaylarla sona erdi.

MANNHEIM

Almanya’nın Mannheim kentinde de Diriliş Bayramı kutlandı. Saygı duruşu ile başlayan gecede tertip komitesi adına yapılan konuşmada PKK’nin kuruluş yıldönümü kutlandı.

KCDK-E adına bir konuşma yapan Amed Çekdar, “Çok zorlu dönemlerden geçen mücadelemiz sonuç itibariyle onurludur ve bir başarı seviyesine ulaşmıştır” dedi.

Gecede TJK-E adına ise aktivist Zozan Serhat söz aldı. Serhat şöyle konuştu: “Özgürlük mücadelemiz kadın emeğidir ve kahraman Kürt kadınlarına bu diriliş yıldönümünü armağan ediyoruz. Zilan, Beritan ve Saralarla başlayan mücadelemiz bugün Kürdistan’ın dört tarafında yeşeriyor ve mutlaka zafere ulaşacak.”

Gecede Tevgera Ciwanên Şoreşger, MLKP, MKP, TKPML ve Devrimci Parti de mesaj sundu. Sürekli, “Biji Serok Apo” sloganlarının atıldığı gecede Ozan Kawa, Ozan Mizgin, Adil Nisebin, Umuda Haykırış, Denge Sinan sahne aldı.

Sinevizyon gösteriminin de yapıldığı gecede şiirler okundu.