Avrupa ülkelerinde Paris Katliamı için ‘adalet’ çağrısı-YENİLENDİ-I

Avrupa’nın birçok kentinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, 3 kadın siyasetçiyi katleden Türk devleti ile katliamı örtbas eden suç ortaklarını protesto etti; üç fidanı anarak Fransa devletini göreve çağırdı.

Fransa, Almanya, Hollanda, Norveç ve İsveç başta olmak üzere Avrupa'nın birçok şehrinde alanlara çıkan Kürdistanlar ve dostları, Paris katliamını gerçekleştiren Türk devletinden hesap sorulmamasına tepki gösterirken, Fransız yetkilerine de bir an önce bu katliamın çözülmesi için çağrıda bulundu.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kenti Canabiere meydanında Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbîn) ve Leyla Şaylemez’in (Ronahî) Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilmelerinin yıl dönümü vesilesiyle yürüyüş ve ardından miting gerçekleştirildi.
Montpellier, Draguignan, Marignane ve Avignon’da gelip Marsilya’da buluşan Kürdistanlılara,  Collectif Solidaire Kurdistan 13, Ligue des Droits de l’homme, Marseille Mondiale des Femmes, 13 Paca Mouvement Contre le Racisme et pour l’amitié entre les Peuples, Mouvement de la Paix 13, Nouveau Parti Anticapitaliste, Parti Communiste Français, Parti de Gauche, Solidarité & Liberté Provence ve Union Départementale kurumları da eşlik etti.

Yürüyüşte 9 Ocak 2013’te katledilen üç Kürt kadının öldürülmesinin aydınlatmasını talep ediyoruz”, “Affetmeceğiz, unutmayacağız”, “Jin jiyan azadî” pankartlarıyla birlikte, birçok dilde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü talebinin yer aldığı pankartlar, dev bir PKK bayrağı, Paris’te katledilen üç kadın siyasetçinin posterleri, “Fransa’da adalet kör sağır” ve Paris’te katledilen üç kadının katillerini saklama” yazılı dövizler taşındı.

Yürüyüş boyunca “Terörist Erdoğan”, “Katil Erdoğan”, “İşbirlikçi Fransa” ve “Bu katliam aydınlatılsın” sloganları atıldı.

Yürüyüş, Marsilya Büyükşehir Belediyesi önünde miting ile devam etti. Devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Ardından Fransızca bildiri okunup katılan kurum sözcüleri tarafından konuşmalar yapıldı.

Konuşmalarda Fransa hükümetine, katliamı açığa kavuşturması ve PKK’nin terör listesinden çıkarılması yönünde çağrılar yapıldı.

Son olarak KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur bir konuşma yaparak Fransa devletine sorumluluklarını yerine getirme ve dosyayı açıp suçluları açıklaması çağrısını yineledi.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Paris'te katledilen üç devrimci kadın için bir yürüyüş gerçekleştirdi. Faşist Türk devleti tarafından katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için yapılan yürüyüşün ardından eylemciler merkez tren istasyonu önünde toplandı. Saat 13.00'da kadın inisiyatifi öncülüğünde başlayan  yürüyüş gerçekleştirilen mitingin ardından son buldu.

AMSTERDAM

Paris katliamının 9. yıl dönümü Hollanda'nın Amsterdam şehrinde de protesto edildi. Amsterdam T.C. Başkonsolosluğu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, katliamın üzerinin örtülmek istenmesine ve aradan geçen 9 yıla rağmen herhangi bir yargılamanın yapılmamış olmasına tepki gösterdi. Eylemde Radical Solidarity üyeleri de yaptıkları konuşmada Fransa ve Türkiye devletinin suç ortağı olduğuna dikkat çekti.

STOCKHOLM

İsveç'in başkenti Stockholm'de Kürt kadınları, Paris katliamını protesto etti. Sara kadın örgütü öncülüğünde düzenlenen yürüyüş saat 13:00'da Norra Bantorget Meydanı'nda başladı ve Norrmalmstorget Meydanı'na kadar devam etti. "Sara, Rojbîn, Ronahî", "Jin Jiyan Azadi" ve "Katil Erdoğan" sloganlarının atıldığı eylemde, Paris katliamı ile ilgili bildiriler dağıtıldı. Yürüyüşün ardından Norrmalmstorget Meydanı'nda yapılan mitingde Sara Kürt Kadın Örgütü sözcüsü Sara Ayşe Dîdar bir konuşma yaptı.

Dîdar yaptığı konuşmada, "3 Kürt kadın devrimciyi anmak ve Kürt kadınlarının özgürlük davasını güçlendirmek görevimizdir. Fransa'yı, bu katliamın üzerini örterek, tüm planlarını Kürtleri yok etme ve katletme üzerine kuran kana susamış bir devletle işbirliği yapıyor. Bu Kürtlerin öfkesini artırmaktan başka bir şeye yaramıyor. Bir kez daha adalet çağrısında bulunuyoruz. Bizler şehitlerimizin yolundan gitmeye devam edeceğiz" dedi.

Eylemde şehit Sara, Rojbîn ve Rohani'nin yanı sıra Öz yönetim sürecinde Silopi'de katledilen kadın siyasetçiler Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar da anıldı. Paris ve Silopi şehitleri için Stockholm'deki Kürt Kültür ve Sanat Derneği'nde yarın da saat 13.00'da bir anma anma töreni düzenlenecek.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux ve Toulouse kentlerinde de Paris Katliamı protesto eylemi vardı.

Bordeaux’un Place Stalingrad meydanında toplanan Kürdistanlılar, Place Victoare meydanına kadar yürüdü.

Eylemde sık sık “Sara Rojbîn Ronahî, jin jiyan azadî” ve “La famme la vie la liberté” sloganları atıldı.

Yaklaşık 2 saat süren eylem, “Bijî Serok Apo” ve “Şehîd namirin” sloganlarıyla son buldu.

 

OSLO

Norveç'in başkenti Oslo'da Kürtler ve dostları, Paris Katliamı’ "Failleri adalete teslim etme zamanı" şiari ile kınadı.
Eylem, Oslo NCDK merkez önünden başlayarak arabalar ile zincir halinde Fransa Oslo Başkonsolosluğu önüne kadar devam etti.

Burada TJK-E ve Solidaritet med Kurdistan temsilcileri bir çelenk bıraktı.

Eylemde TJK-E Norveç temsilcisi ve aktivist Lida Weerts ve Solidaritet med Kurdistan temsilcisi Beth Hartmann birer konuşma yaparak, "9 Ocak 2013'ten bu yana Kürdistan İşçi Partisi'nin kurucusu Sakine Cansız, Kürdistan Ulusal Kongresi Temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez'in Paris'te katledilmesinin üzerinden 9 yıl geçti. Avrupa Kürt Kadın Hareketi olarak Paris şehitlerini saygı, sevgi ve minnetle anıyor, failleri adalete teslim etme taahhüdümüzü bir kez daha yineliyor ve şehitlerimizin anılarını kadınların anıları olarak yaşatmak için andımızı tekrarlıyoruz.
Lida Weerts şunları söyledi: “Erkek egemen sistemi faşist zihniyeti ile kadın öncüleri kriminalize ediyor, hedef alıyor. Kanada'da Karima Baloch, Afganistan'da Forouzan Safi, Filipinler'de Zara Alvarez, Libya'da Hanan Al Barassi ve Paris'te Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez gibi kadın öncüleri katlederek… Bizim için Paris Katliamı’nın faillerini adalete teslim etme mücadelesi, tüm siyasi kadın cinayetlerine karşı mücadelede önemli bir adımdır. 9 yıldır Kürt kadınları, Kürt halkı ve demokratik güçler, Paris katliamının faillerinin adalet önüne çıkarılmasını hem sokaklarda hem de yasal platformlarda talep ediyor. Kanıtların netliği göz önüne alındığında, bu insanlık suçunun cezasız kalmamasını talep etmeye devam ediyoruz. Bütün deliller Türk devletini ve AKP hükümetini işaret ederken, katliamın Türk Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından düzenlendiği sonucuna varırken, Fransız hükümeti suikastçının öldüğü gerekçesiyle davayı kapattı.
Bunu MİT personelinin itirafları ve ardından Genelkurmay eski istihbarat dairesi başkanının itirafları izledi. Ancak uluslararası otoriteler kendi çıkarları ve ilişkileriyle ilgili gerçekleri örtbas ediyor.
Fransız hükümeti, son 3 yılda yeniden açılan katliamla ilgili soruşturmalara rağmen, somut deliller ışığında bu davayı henüz mahkemeye taşımadı. Paris katliamının yıl dönümünde faşizme, ataerkilliğe ve kadın cinayetlerine karşı küresel kadın dayanışmasını bir kez daha güçlendireceğiz.
Kadın devriminin ve direnişinin sınırları aştığını ve durdurulamayacağını dünyaya göstermek istiyoruz. Sara, Rojbîn ve Ronahî'de sembolize edilen kadınların serbest dolaşımının geçmişimiz, bugünümüz ve geleceğimiz olduğunu vurgulamaya devam edeceğiz. Unutmadık, unutmayacağız!
TJK-E olarak adalet arayışımıza devam ediyoruz ve failler adalete teslim edilene kadar da devam edeceğiz”
Son olarak eylemciler, konvoy halinde Türk Oslo Başkonsolosluğu önünden geçerek katliamı kınayan ve faillerin adalet teslim edilmesini isteyen sloganlar attı.

LİMASOL

Kıbrıs'ın Limasol kentinde 9 Ocak 2013'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için Kıbrıs Kürt Kadın İnisiyatifi öncülüğünde yürüyüş ve miting düzenlendi.

Eylem Teofilos Kürt Kültür Merkezi önünde başladı.

Yürüyüşte Paris’te katledilen üç fidanın yanı sıra öz yönetim direnişleri sırasında Türk devleti tarafından katledilen Sevê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyarın fotoğrafları taşındı.

Yürüyüşte sık sık "Katil Erdoğan", "Terörist Türkiye", "Jin jiyan azadî" sloganları atıldı.

Yürüyüş, Limasol Belediyesi önünde son buldu.

Ardından yapılan miting ile Kürdistanlılar, suikastçının ölümünü gerekçe göstererek davayı kapatan Fransa hükümetine seslenerek, "Failler açığa çıkmadığı sürece, Fransa hükümeti de faşist Türk devletinin yapmış olduğu katliama ortaktır" mesajını verdi.

Okunan açıklama ve kadın aktivistler tarafından yapılan konuşmalar ile birlikte eylem son buldu.