Avusturya: Saldırıları AKP-MHP organize etti

Viyana’da dört gün boyunca Kürtler ile Türkiyeli sol gruplara yönelik gerçekleşen saldırıların ardından açıklama yapan Avusturyalı hükümet yetkilileri, saldırıların AKP-MHP destekli kurumlar tarafından organize edildiğini bildirdiler.

24 Haziran günü başlayan ve dört gün süren ülkücü grupların Kürtler, Türkiyeli sol kesimler ile Avusturyalı sol gruplara yönelik süren saldırıların ardından Viyana hükümetinden yeni bir açıklama geldi. İçişleri Bakanı Karl Nehammer, Uyum Bakanı Susanne Raab ve Viyana Polis Şefi Franz Eigner ortak basın açıklaması yaparak olaya ilişkin süren soruşturma hakkında bilgi verdiler.

Basın toplantısında hükümet yetkilileri, Avrupa Kadın Platformu’nun organize ettiği eyleme yönelik Türk faşistlerinin saldırılarıyla başlayan olayların Türk istihbaratı MİT tarafından organize edildiğine dair delillerin bulunduğunu bildirdiler. İçişleri Bakanı Karl Nehammer dış kaynaklı yapılan bu saldırıların arkasında politik bir arka planını belirterek AKP-MHP iktidarına dikkat çekti.

SALDIRIYI TERTİPLEYENLER TESPİT EDİLDİ

Saldırıyı organize eden dört kişiden birinin Türk, diğer 3 kişinin ise Türk kökenli Avusturya vatandaşı olduğunu belirten bakan Nehammer devamla şöyle konuştu: “Çatışmaya karışanların yaşlarının 25 ile 30 yaşlarında kişiler, bu kişiler içerisinde bir kişinin Almanya AKP-MHP kurumları ile bağlantısının olduğu tespit edilmiştir.”

Avusturya’da “bozkurt” ve “rabia” gibi işaretlerin yasak olduğuna dikkat çeken bakan Nehammer, yasak semboller çerçevesinde yasalara uymayan ve saldırılara karışan 220 kişinin tespit edildiğini, bunlar hakkında da hukuki sürecin başlatıldığını bildirdi. Olaylar sonrası tutuklanan kişilerinde ifade ve sorgularının tamamlanması sonrasında serbest bırakıldıklarını dile getiren bakan, ırkçıların saldırısına uğrayan Kürt gazeteci Nurettin Civandağ’ın hastaneye kaldırıldığı bilgisini verdi.

CİVANDAĞ’A SALDIRANLAR SERBEST BIRAKILDI

Kürtlerin son gün organize ettikleri yürüyüş sonrasında Civandağ evine giderken üç Türk faşisti tarafından hastanelik edilene kadar dövülmüştü. Bu saldırısı sonrası polis incelemeleri ve Civandağ’ın ifadeleri sonrasında saldırganlar yakalanarak gözaltına alınmıştı. İçişleri Bakanı Nehammer ise sorgularının yapılmasının ardından serbest bırakılan bu üç kişiden birinin Almanya’da bulunan bir MHP derneğine üye olduğunu belirtti.

Bakan Nehammer açıklamasında devamla “Söz konusu bu kişi Viyana’da Kürtler, sol sosyalist ve Alevi derneklerinin temsilcilerinin fotoğraf ve videolarının çekerek Türk istihbaratına ulaştırıldığı tespit edilmiştir. Saldırılar Almanya ve Türkiye destekli AKP-MHP kurumlarının desteği ile organize edildiği tespit edilmiştir” diye konuştu.

‘TÜRKİYE İLE HAREKET EDENLERE TEHAMMÜL EDİLMEYECEK’

Basın toplantısında daha sonra söz alan Viyana Polis Şefi Franz Eigner de yaptıkları araştırma sonucunda saldırıların Türkiye’den organize edildiği sonucuna vardıklarını bildirdi. Polis yetkilisi, saldırıların Türk devleti karşıtı gösterilere tahammül edilmediği için gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Uyum Bakanı Susanne Raab ise saldırıları kastederek “İki hafta önce gördüklerimiz buz dağının sadece zirvesidir, zirve böyle olunca buz dağının diğer tarafı daha nasıl olduğu tahmin edilmesi güç değildir. Bu dağın zirvesine bakarak en yakıcı yerin tespit edilerek bunların üzerine gidilmesi gerekmektedir” diye konuştu. Bakan devamla Avusturya’da Türk devletiyle hareket eden Türk derneklerine bundan sonra tahammül edilmeyeceğini bildirdi.