Belçika Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Êzidî Soykırımı’nı tanıdı

Belçika Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu, Êzidî Soykırımı’nın tanınması için verilen bir tarar tasarısını oybirliği ile kabul etti.

Belçika Parlamentosunun Dış İlişkiler Komisyonu tarafından kabul edilen karar, DAİŞ çeteleri tarafından Irak ve Suriye’de 2014’ten itibaren Êzidîlere yönelik soykırımını “kınıyor ve tanıyor.”

CEZASIZ KALMAMALARI İÇİN TÜM HUKUK YOLLARI KULLANILSIN

Milletvekilleri ayrıca hükümetten “Irak ve Suriye'de İslam Devleti tarafından işlenen soykırım suçunun cezasız kalmaması için tüm iç ve uluslararası hukuk yollarını kullanmasını” istedi.

Milletvekilleri yürütmeden "Êzidî topluluğuna karşı işlenen suçları olası Belçikalı failleri tespit etmek ve kovuşturmak için Belçika adalet sisteminin çabalarını teşvik etmesini ve desteklemesini" de istedi.

TOPRAKLARINA DÖNÜŞE VE YENİDEN İNŞAYA YARDIM EDİLSİN

Kararda Belçika’nın Êzidîlerin kendi topraklarını dönüşü ve yeniden inşaya katılması çağrısı da yapıldı.

Karar tasarısı Hristiyan demokrat cdH tarafından sunuldu. Karar tasarısına N-VA partisinden Koen Metsu da imza atarken, koalisyon hükümetini oluşturan yedi partinin desteğini aldı.

DALLEMAGNE: BU İNSANLIK OLARAK HEPİMİZİ İLGİLENDİRİYOR

Tasarının ilk imzacılarından cdH partisinden Georges Dallemagne, parlamento komisyonunda yaptığı konuşmada oybirliği ile verilen bu destekten “çok gurur” duyduğunu belirterek, “Kanıtlar oradaydı. Sayısız ve önemliydiler. 2014 yazından itibaren İslam Devleti’nin (DAİŞ) bu soykırımı planladığına şüphe yoktu. Toplu mezarlar keşfedildi, zorla din değiştirmeler ortaya konuldu (...) İnsanlık olarak hepimizi ilgilendiren bir suçtur” dedi.

Goerges Dallemagne ve Koen Metsu, geçen yılın sonunda Kuzey ve Doğu Suriye'yi ziyaret etmişlerdi.

Kararın önümüzdeki günlerde parlamentonun genel kurulunda da gündeme gelmesi bekleniyor. 

SUÇ LİSTESİ

Parlamentoya sunulan karar tasarısında Êzidîlerin maruz kaldığı ihlallerin listesi yer aldı: “Pogromlar, sistematik olarak işlenen erkek cinayetleri, şeflere ve askerlere satılan bakire kadınların cinsel köleliği, daha sonra ağır fidyelerle ailelerine iade edilen rehineler, başka kadın, erkek ve çocukların diri diri gömülmesi, çocuklara uyuşturucu verilmesi, zorla İslamlaştırılması  ve savaşçılara dönüştürülmesi.”