Türk devletinin Şengal’e saldırıları protesto edildi-YENİLENDİ-IV

İşgalci Türk devletinin 16 ve 17 Ağustos’ta Şengal’e yönelik düzenlediği soykırım saldırılarına Avrupa’da Kürtlerin tepkisi sürüyor.

Avrupa'da alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, işgalci Türk devletinin Şengal'e yönelik 16 ve 17 Ağustos'ta düzenlediği soykırım saldırılarını protesto etti. 

BERLİN

Almanya'nın başkenti Berlin'de Türk devletinin Şengal’e yönelik düzenlediği soykırım saldırıları bir miting ile protesto edildi.

NAV-Berlin’in organize ettiği eyleme Kürdistanlılar yoğun bir şekilde katıldı.

Kürdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylemde Kürt kadın siyasetçi Sibel Yiğitalp bir konuşma yaptı.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Şengal’deki Êzidî soykırımını tanıdığını söyleyen Sibel Yiğitalp, “Bugün Türk devletinin hastaneleri bombalamasına, Şengal halkını kırımdan geçirilmesine, katliamlara ses çıkarmamasını kınıyoruz” dedi. Sibel Yiğitalp, uluslararası güçleri, Türkiye’ye taviz vermekten vaz geçme çağrısında da bulundu.

NAV-Berlin Eşbaşkanı Hüseyin Yılmaz da mitingde yaptığı konuşmada 100 yıldır Kürtlere yönelik katliamların yapıldığını belirtti. Bu katliamları Avrupa devletlerinin ticari ilişkilerinin zayıflamasından korktuğu için izlediğini de dile getiren Hüseyin Yılmaz, “Avrupa devletleri, Ortadoğu’daki katliamlara sessizliğini ve barış için çaba sarf etmemesini kınıyorum” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın manifestosu ile DAİŞ zihniyetine karşı büyük bir mücadele yürüttüğünü de söyleyen Hüseyin Yılmaz şöyle konuştu: “Eğer bugün Avrupa devletleri huzur içinde yaşayabiliyorsa, bu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kürt Özgürlük Hareketi sayesindedir.”

Miting, “Biji berxwedana Şengalê”, “Biji berxwedana gerilla”, “Jin, Jiyan, Azadi” sloganları ile sona erdi.

BIELEFELD

Almanya’nın Bielefeld kentinde de Türk devletinin Şengal’e yönelik düzenlediği soykırım saldırıları protesto edildi.

SMÊJ, NAV-YEK, HCÊ ve Kürdistan Merkezi Bielefeld'in çağrısıyla düzenlenen eyleme çok sayıda kişi katıldı.

Kürdistan şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ardından halk yürüyüşe geçti.

Kadın ve çocuk korosunun en önde yer aldığı yürüyüş kent merkezinden geçerken Alman halkına, Almanya ve Türkiye arasındaki işbirliğinin sonuçları hakkında bilgi verildi ve Almanya’nın politikası kınandı.

Bielefeld Belediye binası önünde ise bir miting düzenlendi. Mitingde Êzidî çocuk korosu ile "Zaroken Rojê” tiyatro performansı sergilerken, sanatçıların da sahne aldı.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde de Türk devletinin Şengal’e yönelik soykırım saldırıları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecrit protesto edildi.

Europagalerie’nin önünde düzenlenen eylem bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Eylemde yapılan konuşmalarda Türkiye’nin Şengal’e saldırılarına karşı uluslararası sessizliğe tepki gösterildi.

Türkiye’nin uluslararası alandaki sessizlikten güç aldığı da dile gelen konuşmalarda, uluslararası kamuoyunun bu saldırılara karşı sesini yükseltmesi gerektiği belirtildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin de her gün daha fazla arttırıldığı belirtilen konuşmada Türk devletinin geliştirdiği tecridin sonlandırılması ve Abdullah  Öcalan’ın bir an önce avukatları ile görüştürülmesi gerektiği de vurgulandı.

Bildirilerin de dağıtıldığı eylem sloganlarla sona erdi.

LEIPZIG

Almanya’nın Leipzig kentinde de Türk devletinin Şengal’e yönelik düzenlediği soykırım saldırıları protesto edildi.

Eisenbahnstrasse’de konuşmalarla başlayan yürüyüş “Terörist Erdoğan”, “Biji berxwedana Şengalê” sloganları ve bildirilerin dağıtılmasıyla Willy-Brandplatz’a kadar devam etti.

Willy-Brandplaz’da ise bir miting düzenlendi. Mitingde konuşan FED-KURD temsilcisi Menderes Canbek, Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik düzenlediği işgal saldırılarının Birleşmiş Milletler ve Alman devletinin onayı ile saldırdığını söyledi.

Şengal’e sahip çıkmak gerektiğini de belirten Canbek, “Şengal’e sahip çıkmak, Kürtlük kimliğinin savunulmasıdır” dedi.

Eylemde Rojava Soli Bündnis temsilcisi ve farklı sol grup temsilcileri de konuşma yaptı.

MANNHEIM

Almanya’nın Mannheim kentinde de işgalci Türk devletinin Şengal ve Rojava’ya yönelik düzenlediği saldırılar bir eylemle protesto edildi.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylemde Türk devletinin saldırılarına ilişkin Almanca bildiri okundu.

Daha sonra yapılan konuşmada ise “Bugün Şengal ve Rojava’da halkımız üzerindeki katliamları gerçekleştiren barbar Türk devleti, bu katliamları ilk kez yapmıyor. Osmanlılar zamanından bu yana yapıyor” denildi.

Bugün tüm Ortadoğu’nun umudu olan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yarattığı gerillaları yenemeyen Türk devletinin, gerilla karşısında başarısız kaldığından dolayı ihanet içinde olan Kürt partilerin desteği ile sivil halka ve hastanelere saldırdığı dile geldi.

Eylem, “Biji Serok Apo”, “Biji Şengal”, “Biji Rojava”, “Bimre ixanet”, “Katil Erdoğan” sloganlarıyla sona erdi.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde de Kürdistanlılar bir miting ile işgalci Türk devletinin Şengal’e yönelik düzenlediği soykırım saldırılarını protesto etti.

Place du Colombier’de düzenlenen eylem saygı duruşu ile başladı.

Eylemde yapılan konuşmada Şengal’de sivillere yönelik düzenlenen saldırılarla katliamın derinleştirilmesinin amaçlandığı belirtildi. Faşist Türk devletinin savaş politikalarına karşı tüm Kürdistan halkı ve Kürt halkının dostlarının alanlara çıkması çağrısı da yapılan konuşmada sürekli, “Katil Erdoğan”, “Terörist Erdoğan”, “Kürdistan’a özgürlük” ve “Kürdistan için siyasi çözüm” sloganları atıldı.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de Arin Mirkan Kadın Meclisi’nin çağrısı ile işgalci Türk devletinin Şengal’e yönelik düzenlediği soykırım saldırıları protesto edildi.

Vieux-Port meydanında düzenlenen eylemde , “TC terör devleti, Şengal’de katliam yapıyor”, “Bimre ixaneta KDP”, “Kürtler katlediliyor, Avrupa sessiz kalma”, “Katil TC devleti” yazılı pankartlar ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) bayrakları, YBŞ flamaları taşındı.

Eylemde sık sık, “Katil Erdoğan, işbirlikçi Avrupa”, “Terörist Erdoğan”, “Şengal yalnız değildir”, “Biji Serok  Apo” ve “Şehit namirin” sloganları atıldı.

Bildirilerin okunup dağıtıldığı eylem DKTM adına konuşmalarla sona erdi.

EVRY

Fransa’nın başkenti Paris’in Evry banliyösünde de Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin Şengal’e yönelik soykırım saldırılarını protesto etti.

DKTM önünden başlayan yürüyüşte “Biji berxwedana Şengalê”, “Biz Apo’nun fedaisiyiz”, “Jin, jiyan, azadi”, “Biji berxwedana gerilla” sloganları atıldı.

Grigny belediyesi önünde ise bir miting düzenlendi. Mitingde yapılan konuşmalar ardından eylem sona erdi.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde de TCŞ ve TekoJIN aktivisti gençler, “Werin Cenga Azadiyê” hamlesi kapsamında AKP-MHP faşist devletinin Şengal’e yönelik düzenlediği soykırım saldırılarını protesto etme amacıyla havai fişekli bir eylem düzenlediler.

"Werin Cenga Azadiyê" yazılı pankartın yanı sıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ve PKK bayraklarının açıldığı eylemde sık sık “Bijî Serok Apo" ve Bijî berxwedana gerîla sloganları atıldı