Binler Kadifekale'de toplandı: Denizler ölmez!-YENİLENDİ-II

Katledilen Deniz Poyraz’ın cenazesi, Kadifekale Camisi'nde binlerce kişinin katıldığı törenle uğurlanıyor.

HDP’ye yönelik saldırıda katledilen Deniz Poyraz, Kadifekale Camisi'nde binlerce kişinin katıldığı törenle uğurlanıyor.

 İzmir’de Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ın ailesi, yakınları ve partililer, cenazeyi almak üzere Konak ilçede bulunan Tepecik Mahallesi’ndeki Mezarlıklar Müdürlüğü’ne geldi. Ailesi, dini vecibeleri yerine getirilen Poyraz’ın tabutunun başında ağıtlar yaktı.

Mezarlıklar Müdürlüğü önünde ağıt yakan annesi Fehime Poyraz, “Benim kızıma ne işkence çektirdiyse, Allah ona da versin. Nasıl içim yandıysa, onun annesinin içi de yansın. Hayatta kimseye beddua etmedim ama içim yandı, onun annesinin içi de yansın. Denizler ölmez, Deniz gitti, binlerce Deniz gelecek. Ne mutlu bana ki Deniz’in annesiyim. Bir kadına o kadar işkence yapılır mı? Faşist. Senin kızıma ne hakkın vardı. Allah belanı versin, derman bulamayasın inşallah” dedi.

Mezarlıklar Müdürlüğünden kadınlar tarafından omuzlanan Poyraz’ın tabutu, zılgıtlar ve alkışlar eşliğinde aile evinin bulunduğu Bağkuyu Mahallesi’ne götürüldü.

Poyraz'ın cenazesini mahalle girişinde karşılayan yüzlerce kişi, "Şehîd namirin" sloganlarıyla aile evine doğru yürüyüşe geçti. Poyraz'ın cenazesinin getirildiği aile evinin önünde bir toplanan halk, sık sık "Denizler ölmez" sloganları attı.

Kitle, daha sonra anne Fehime Poyraz ile birlikte cenaze töreninin düzenleneceği Kadifekale Camisi'ne doğru yürüyüşe geçti. HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile partililer de tören için Kadifekale Camisi'ne geldi. Kitlenin Kadifekale Camisi'ne ulaşmasının ardından Poyraz'ın cenazesi de getirildi. Binlerce kişinin "Deniz Poyraz ölümsüzdür", "Denizler ölmez" ve "HDP halktır, halk burada" sloganlarıyla bekleyişi sürüyor.

Poyraz, burada düzenlenecek törenin ardından Buca Kaynaklar Mezarlığı’nda defnedilecek.

'İKTİDARIN HARCI KÜRT DÜŞMANLIĞI!'

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Poyraz ailesine, partililere ve Kürt halkına Kürtçe başsağlığında bulunarak, şunları söyledi: “Dün İzmir İl Örgütü’müze alçakça bir saldırı yapıldı. Dün Deniz kardeşimiz kalleşçe katledildi. Bu cinayet, bu saldırı, bu katliam planı göz göre göre geldi. Karşımızda bir çete, mafya, soygun, talan, kan düzeni var. Bu düzeni ayakta tutan iktidarın harcı da Kürt düşmanlığıdır, demokrasi düşmanlığıdır, özgürlük düşmanlığıdır. Bu iktidarın ve yandaşlarının yarattığı nefret ortamı, sürekli bizleri, Kürt halkını, onun temsilcilerini, demokrasi güçlerini hedef almıştır. Sorumlu bu ortamı yaratan iktidarın ta kendisidir. Hiç kimse ‘Bu münferit bir olay’ demesin. Bunu kim diyorsa, bilin ki bu planın ortağıdır, bu cinayetin sorumlusudur.

Ortada örgütlü, bilinçli bir kaos planı var. Bu kaos planını yine en önce Kürtlerin kanını dökerek hayata geçirmek istiyorlar. Bütün demokrasi güçlerini susturmak için önce Kürtlere saldırıyorlar, önce HDP’ye saldırıyorlar. Siyaseten baş edemediler, mahkemelerde baş edemediler, şimdi eli kanlı katillerini devreye soktular. Yine baş edemeyecekler. Mahkemelerde de siyaset meydanında da halkımızla birlikte her yerde dimdik ayaktayız. Mücadelemizi kararlılıkla, inançla sürdüreceğiz. Deniz Poyraz bu mücadelenin en güzel sembollerinden biriydi. Onun arzuladığı barışı, hasretini çektiği yeni yaşamı hep birlikte mutlaka getireceğiz. Deniz kardeşim sana söz veriyoruz, senin hayallerini mutlaka gerçekleştireceğiz. Bunu hep birlikte yapacağız, demokrasi güçleri, emek güçleri, bütün halkların özgürlük isteyen temsilcileri, bireyleri bir araya geliyoruz, bu birlikteliği daha da büyüteceğiz, bu yalan kan ve talan düzenini mutlaka bitireceğiz. Ben konuşmama annemizin sözüyle son vereceğim. Bir Deniz gitti, binlerce Deniz geliyor. Hepimizin başı sağ olsun. Hiçbir şekilde yılmayacağız. Ne davaları, ne cinayetleri bizi durdurabilir. Yolumuzu kararlılıkla, inançla yürüyeceğiz. Mutlaka kazanacağız."

BULDAN: PROVOKASYON DEĞİL, HEDEF DOĞRUDAN KÜRTLER

Buldan ise şu değerlendirmeleri yaptı:

"Bu görüntünün, bu dayanışma duygusuyla buraya gelerek bize güç veren arkadaşlarımızın görüntüsünün geleceğimizi, Türkiye’nin demokratik siyasetini yeniden şekillendireceğini özellikle ifade etmek istiyorum. Bizi ayırmak isteyenlere karşı, AKP’ye biat etmeyenleri bu ülkede düşman gibi göstermeye çalışanlara karşı, AKP gibi düşünmeyenleri, ona itiraz edenleri her gün susturmaya çalışanlara karşı daha fazla bir arada olmak, daha fazla dayanışmak ve daha mücadele etmek için bugün bir arada olmak önemliydi. Bugün acımız büyük, genç bir arkadaşımızı birazdan sonsuzluğa uğurlayacağız. Deniz yoldaşımızın bize bıraktığı mirasın, Deniz yoldaşımızın bize devrettiği bayrağın taşıyıcısı olacağımıza kadınlar olarak bir kez daha söz veriyoruz. Onun bize bıraktığı mirası asla yerde bırakmayacağız, onun bize bıraktığı bayrağı asla yere düşürmeyeceğiz.

Dün İzmir İl Örgütümüzde çok alçakça bir katliam yaşandı. O katliamı bilerek ve isteyerek planlı bir şekilde devreye sokanlar şunu bilsinler ki; bu katliam tek bir kişinin ve tek bir katilin ortaya koyduğu bir katliam değildir. Arkasında güçler vardır, arkasında bağlantıları vardır. Attığı tweetlerden, çektiği resimlerden ve gönderdiği mesajlardan zaten bunu anlıyor ve biliyoruz. Ancak bugün, bu katil hiçbir şekilde herhangi bir bağlantısı olup olmadığı soruşturulmadan apar topar tutuklanmıştır. Bu ülkede tweet atan gençlerimiz öğrencilerimiz, bir basın açıklamamıza katılan partili arkadaşlarımız, her gün sokaklarda milletvekillerimiz ve bu ülkedeki siyasetçiler gözaltına alındığında günlerce gözaltında tutulup kimlerle bağlantısı olduğu soruşturulurken; bu katil kimlerden emir aldığı, eline silahı kimin verdiği, emri kimden aldığı hiçbir şekilde soruşturulmadan tutuklamaya sevk edilmiş ve tutuklanmıştır.

İşte bir kez daha bize gösteriyor ki bu saldırı tek başına yapılan bir iş değil, organize ve planlı bir iştir. Hiç kimse bir provokasyon olduğu hikayesini bize anlatmasın. Bu asla bir provokasyon değildir. Bu direkt HDP’ye, Kürtlere yapılan bir operasyon ve katliamdır. Bunu herkesin bilmesi gerekiyor. Biz bu katliamın gerçekleşeceğini daha önce yapılan açıklamalardan gördük. “Bu daha iyi günlerinizdir” diyen Cumhurbaşkanının bu ifadelerinden gördük. Her gün grup toplantılarında, TV programlarında HDP’ye küfür edenler ve HDP’ye hareket edenler bu cinayetleri organize edenlerdir, bu cinayetleri işletmeye insanları özellikle teşvik edenlerdir.

Biz biliyoruz ki bu cinayeti işleyen zihniyetle HDP’ye kapatma davası açan zihniyet aynı zihniyettir. Bugün Ankara’da görülen Kobanî Davası bu zihniyetin ürünüdür. Bizler ne pahasına olursa olsun, demokratik siyaset anlayışımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Bu ülkeye demokrasiyi de özgürlükleri de adaleti ve barışı da bizler getireceğiz. Bunun sözünü Sevgili Deniz’e bir kez daha veriyoruz. Hepinize tekrardan teşekkür ediyorum, halkımızın başı sağ olsun."

‘KURŞUN HEPİMİZE SIKILDI’

Son olarak söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu kurşun ne sadece HDP’ye ne sadece Kürtleredir. Hepimize, kardeşliğimize, birliğimize sıkılmıştır. Asla ölmeyeceğiz, kardeşçe birlikte güzel bir Türkiye’yi kuracağız. Hepimizin başı sağ olsun” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Poyraz’ın cenaze namazı kılındı. Poyraz’ın cenazesi, Buca ilçesinde bulunan Kaynaklar Mezarlığı’nda toprağa verilecek.. 

POYRAZ’IN CENAZESİ KADINLARIN OMUZLARINDA BUCA MEZARLIĞINA DOĞRU YOLA ÇIKTI

Deniz Poyraz’ın cenazesi Kadifekale Camii’nde düzenlenen tören ardından sloganlar eşliğinde Buca Kaynaklar Mezarlığı’na doğru yürüyüşe geçti.

Binlerce kişi “Denize sözümüz var, barış gelecek”, “Hepimiz Deniz’i, hepimiz HDP’liyiz” dövizleri ve “HDP halktır, halk burada”, “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Katil devlet hesap verecek”, “Biji Serok Apo” sloganlarıyla yürüdü. Polisin engellemelerine rağmen yürüyüşe geçti. 

Ellerindeki dövizler tutan kitle zaman zaman TOMA ve polisin önüne geçerek protesto etti.

Kadifekale’den Buca'ya doğru ellerinde dövizlerle yürüyen kitleye kadınlar öncülük etti. Kitlenin yürüyüşüne mahallede bulunan yurttaşlarda evlerinden alkış ve zafer işaretleriyle destek verdi. Araçlarla oluşturulan konvoya da yurttaşlar alkışlarla destek verdi. Yürüyüş sırasında genç bir kadının “Bugün Deniz’in düğünüdür, gelin gelin bugün Deniz’in düğünüdür” sözleri de dikkat çekti.

Poyraz’ı sonsuzluğa uğurlamak için gelen binler Büyükşehir Belediyesi’nin gönderdiği otobüslerle Buca Kaynaklar Mezarlığı’na doğru yola çıktı.