GÖRÜNTÜLÜ

Britanya Parlamentosu’nda Newroz resepsiyonu

İngiltere Parlamentosu'nda Newroz resepsiyonda Kürt sorununun barışçıl çözümü için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün gerekliliği vurgulandı.

LONDRA'DA NEWROZ RESEPSİYONU

Britanya Kürt Halk Meclisi ve Londra merkezli Centre for Kurdish Progress tarafından İngiltere Parlamentosu'nda bulunan Churcill House’ta  Newroz resepsiyonu düzenlendi. Ev sahipliğini İşçi Partisi’nin Kürt ve Alevi milletvekili Feryal Clark Demirci’nin yaptığı resepsiyona, KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus, Lord Maurice Glasman, İskoçya Ulusal Partisi (SNP) Milletvekilleri Chris Stephens, Alison Thewliss, Allan Doran, İşçi Partisi Milletvekilleri Kürt siyasetçi Osman Baydemir, HDP eski Milletvekili Serpil Kemalbay, Kurdistani örgüt temsilcileri katıldı.

Çok sayıda kişinin katıldığı resepsiyona ayrıca, Ruqa Haq, Jack Lopresti, Mark Eastwood, Barones De Souza Lord Kinnock, Marsha De Cordova, Florence Eshalomi, John Spellar, Virendra Sharma, Jeremy Corbyn, Matt Western, Lloyd Russel-Moyle,  Crispin Blunt, Andrea Jenkyns gibi isimlerin bulunduğu farklı partilerden milletvekilleri katıldı.

Londra Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Anne Clarke, Lambeth Belediye Başkanı Claire Holland ve çok sayıda belediye yetkilisi ve meclis üyesi de Newroz resepsiyonunda yerini aldı.

Erbane dinletisinin gerçekleştiği resepsiyonda, Kürtlerin dört parça Kürdistan’daki durumları ele alındı.

Resepsiyonda, Parlamenter Feryal Clark Demirci, Kurdish Progress Direktörü İbrahim Doğuş, Milletvekili Paul Scully, KNK Eşbaşkanı Ahmed Karamus, İskoçya Ulusal Parti Milletvekili Chris Stephens birer konuşma yaptı.

Kürt halkının Newroz’unu kutlayan konuşmacılar, Kürtlerin yaşadığı baskılara ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne dikkat çekti.

Feryal Clark Demirci ise, İngiltere’de yaşayan yüz binlerce Kürt’ün politik, kültürel ve sosyal alanda hem başarıları hem de toplumsal olarak büyük bir zenginlik oluşturduklarını ifade etti. Kürtlerin Türkiye’den 80 askeri darbesi ile göç etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Feryal Clark Demirci, “Kurdistan ve Ortadoğu genelinde Kürtlerin maruz kaldığı baskı, şiddet ve ırkçılığı unutamayız” dedi.

ROJAVA’YA SALDIRILAR DURMALI

İran, Irak, Suriye ve Türkiye'deki Kürtlerin hâlâ baskıyla karşı karşıya olduğunu dikkat çeken Feryal Clark Demirci, “Kurdistan'ın bazı bölgelerinde savaşlar tüm şiddetiyle devam etmektedir ve Kurdistan'ın dört bölgesinde de Kürt kimliğini, özerkliğini veya kendi kaderini tayin hakkını kabul etme konusunda hâlâ bir ret söz konusudur. Türkiye'yi Rojava'daki Kürtlere karşı anlamsız saldırılarını durdurmaya, İran'ı Irak-Suriye Kürt bölgesine yönelik saldırılarını durdurmaya ve siyasi tutsakları serbest bırakmaya çağırıyoruz. Bölgedeki istikrar, bölgedeki ilerici Kürt halkını destekleyerek sağlanacaktır. İngiltere, son yıllarda daha iyi bir performans sergilemiştir, ancak daha fazlası yapılmalıdır” dedi. Parlamenter son olarak, Kürt halkının sesinin gür duyulması için çalışacağını ifade ederek Newroz’u kutladı.

‘ÖCALAN ÖZGÜRLEŞMELİDİR’

İskoçya Ulusal Parti (SNP) Milletvekili Chris Stephens, İskoçya’da Kürt halkının düzenlediği etkinliklere ve Newroz kutlamalarının coşkusuna dikkat çekti. Chris Stephens, Kürt halkının mücadele inancının kendisini etkilediğini ifade ederek, Türkiye’de barış sürecine tekrar dönülmesi gerektiğinin altını çizdi. Kürt sorununun barışçıl çözümü için Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü savunmanın önemli olduğunu söyleyen Chris Stephens, “Öcalan özgürleşmelidir ve Kürtler bilmelidir ki sadece dostları dağlar değil, bizler de dostlarıyız” dedi. 

Kurdish Progress Direktörü İbrahim Doğuş, Kürtlerin bir çok sektörde önemli başarılar elde ettiği gibi akademik, siyasal ve kültürel başarılarına dikkat çekti. Doğuş, Newroz’un Kürtler açısından baharın müjdecisi karanlıktan aydınlığa bir yol olduğunu ifade ederek, katılımcıların Newroz’unu kutladı.

BRİTANYA KÜRTLERE ZULMÜ TELAFİ ETMELİ

KNK Eşbaşkanı Ahmed Karamus, Kürt halkının milyonlarla görkemli Newroz kutlamaları gerçekleştirdiğini ifade ederek, Britanya Parlamentosu’nda yoğun bir katılım ile Newroz’un kutlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Karamus, Kurdistan’ın yüz yıl önce Lozan Antlaşması ile dört parçaya bölündüğünü ve İngiltere’nin bundaki payını hatırlatarak, “Bu anlaşma ile Kürt halkı bir statüye kavuşamadı ve çok büyük acılar yaşadı. Kürt ve Kurdistan halkının dostları, Kürtler üzerindeki bu zulmün telafisi için çaba göstermelidir. Britanya rol ve misyonunu 1923 yılında bu zulmün oluşmasında ve Lozan’daki rolünü telafi etmeleri için Kurdistan ve Ortadoğu halklarının yanında olmalıdır. Kürt halkına karşı bu dayanışmanızı sürdürmenizi istiyoruz. Newroz pîroz be” diyerek sözlerini tamamladı. Karamus’un konuşması alkışla destek buldu.

Resepsiyonda Lord John Mann ve Paul Scully’de birer konuşma yaparak, Kürtlerin Newroz’unu kutladı.

Resepsiyon, konuşmaların ardından erbane grubunun sahne alması ile sona erdi.